Patria (Patria Finance)
Komodity  |  18.05.2021 16:01:40

Největší světový trh s uhlíkem se žene nahoru jako nikdy předtím. A ještě prý má kam

Cena emisních povolenek v Evropské unii v poslední době láme rekordy. Před začátkem koronavirové pandemie stála kolem 20 EUR. V pondělním závěru se její cena vyšplhala na 56,34 EUR za tunu, a zůstával v blízkosti svého historického maxima z minulého pátku. Hranici 50 EUR za tunu překonal kontrakt na letošní prosinec teprve tento měsíc. Podle analytiků a obchodníků má ale ještě dost velký prostor k růstu.

Systém obchodování s povolenkami je hlavním nástrojem EU k omezování emisí skleníkových plynů. Zaveden byl před 16 lety a aktuálně pokrývá zhruba 40 procent emisí skleníkových plynů v Evropské unii.

Podle každoročního průzkumu společnosti Refinitiv, který byl zveřejněn 11. května, ovlivňují náklady na znečištění v Evropě stále více také investiční rozhodnutí. Průzkum mezi více než 300 účastníky, většinou obchodníky nebo regulovanými emitenty na globálním uhlíkovém trhu, také zjistil, že podle většiny z nich ceny unijních povolenek v dalších měsících ještě porostou. Letos by měl průměr dosahovat kolem 40 EUR. Do konce dekády ale narůst na 80 EUR. Podle analytiků Refinitivu se budou emisní povolenky v EU do roku 2030 obchodovat na 89 EUR. Někteří však míní, že to bude podstatně dál.

Lawson Steele, který šéfuje výzkumu pro uhlí a utility ve společnosti Berenberg, má cílovou cenu na konec tohoto roku na 100 EUR. Jak řekl tento měsíc televizi CNBC, připouští už nyní, že nebude mít pravdu, protože přesně 110 EUR to nebude. Mohlo by to být o trochu méně…nebo „mnohem, mnohem výše“, prohlásil. Utility jsou jedním ze sektorů, které by z tohoto vývoje mohly profitovat. Aerolinky, chemičky, ocelářský a těžební průmysl jsou pak těmi, které by v nadcházejících měsících mohly být nejvíce v ohrožení.

Vývoj referenčního prosincového kontraktu evropských emisních povolenek (EUA) za poslední dva roky na londýnské burze ICE:

kontrakt povolenky emise CO2

Zdroj: The Ice

Podle analytiků by ceny povolenek musely být minimálně na dvojnásobku současných úrovní, aby mohly obnovitelné alternativy, jako je třeba zelený vodík, konkurovat znečišťujícím zdrojům.

Místopředseda unijní exekutivy Frans Timmermans, který je odpovědný za přechod ke klimaticky šetrnému hospodářství, nedávno podotkl, že ceny povolenek musejí být podstatně výše, aby blok dosáhl svých emisních cílů. Na politiky pak apeloval, aby to trhu s uhlíkem nezasahovali. Mohlo by to podle něj podkopat kredibilitu systému.

Ten se aktuálně potýká s tím, že některé firmy kvůli relativně vysokým nákladům na znečišťování převádějí výrobu (a s ní spojené emise) jinam. EU by proto v nadcházejících měsících měla navrhnout reformy, které by to řešily.

Konkrétně by mělo jít o takzvané uhlíkové clo, což je myšlenka, se kterou přišla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová už v létě 2019. Název od té doby zmutoval do podstatně delší podoby, totiž „mechanismu pro úpravu uhlíkové daně na hranicích“ (CBAM). Podrobnosti nejsou zatím známy, v zásadě jde ale o to penalizovat firmy, které do Evropy dovážejí „emisně náročné“ zboží. Jinými slovy, pravděpodobně by fungoval zrcadlově ů nynějšímu systému ETS, který je největším trhem s uhlíkem na světě. Dovozcům emisně intenzivního zboží by ukládal zaplatit poplatek, který by jinak museli uhradit, kdyby se na ně nejdříve vztahovala evropská pravidla o snížení uhlíkové zátěže.

Skutečnost, že jde o mechanismus pro úpravu na hranicích, by mohlo ušetřit země, které už emise nějakým způsobem zpoplatňují. Uhlíková daň jako taková by asi naopak rozlítila Světovou obchodní organizaci, která nemá příliš v lásce ochranářství.

Podle analytiků v Morgan Stanley by zavedení určité formy hraniční úpravy několika firmám mohlo dlouhodobě prospět, také by to ale mohlo zvýšit napětí mezi členskými státy EU a jejich obchodními partnery. Vážné znepokojení s navrhovanou politikou v oblasti klimatu vyjádřili v dubnu ministři Brazílii, JAR, Indie a Číny. I některé členské státy EU, hlavně ty, které jsou silně závislé na vývozu, se proti myšlence hraničního mechanismu postavily, a poukazovaly přitom na nesouhlas třetích stran.

Zdroje: CNBC, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688