mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  14.05.2021 14:35:34

Cestování na Slovensko: Na Slovensku je omezen volný pohyb. Po příjezdu z ČR na Slovensko je až na výjimky povinná karanténa. (14.5.2021)


Cestování na Slovensko: Na Slovensku je omezen volný pohyb. Po příjezdu z ČR na Slovensko je až na výjimky povinná karanténa.

14.05.2021 / 14:15 | Aktualizováno: 14.05.2021 / 14:22

Pro osoby přijíždějící na Slovensko z České republiky je povinná registrace prostřednictvím formuláře e-hranice (http://korona.gov.sk/ehranica), domácí karanténa a PCR test.

Přeshraniční pracovníci, studenti, umělci aj. musí mít negativní test ne starší 7 dnů; použít lze antigenový i PCR test.


Úplná výjimka z povinnosti negativního testu platí i nadále pro tranzit či řidiče mezinárodní dopravy.

Detaily zmíněného opatření vč. možných výjimek jsou specifikovány Vyhláškou Úřadu veřejného zdravotnictví Slovenské republiky ze dne 23.4.2021.

Na Slovensku stále platí nouzový stav.






Další opatření:

Použití hromadné dopravy a vstup do vnějších i vnitřních prostor zařízení je možné pouze s PCR nebo antigenovým testem (stáří dle systému COVID automat) či očkováním a s respirátorem.

Jsou otevřené obchody i většina služeb (max. 1 osoba / 15m2 + test) a hotely (v pokoji max. 2 osoby nebo osoby ze společné domácnosti + test).

Respirátory se povinně nosí ve všech interiérech. V exteriérech jsou respirátory / roušky povinné v případech, kdy je vzdálenost od cizí osoby menší než 5 metrů.

Interiéry restaurací jsou zavřené, jídlo a nápoje je možné podávat pouze v exteriérových částech provozoven.

Pořádání hromadných akcí je možné pouze do počtu 6 osob.










VSTUP NA ÚZEMÍ SLOVENSKA A TRANZIT PŘES SLOVENSKO

Při příjezdu na Slovensko z České republiky platí povinnost zaregistrovat se na stránkách https://korona.gov.sk/ehranica/, zůstat v domácí izolaci a nejdříve 8. den se nechat otestovat. Izolace končí obdržením negativního výsledku PCR testu, nebo 14. dnem při bezpříznakovém průběhu.

Přesné znění všech výjimek lze nalézt v příslušné vyhlášce ÚVZ SR č. 195 ze dne 23.4.2021 - celé znění zde. Uvádíme přehled nejdůležitějších výjimek:

 

Zcela bez testu, registrace či karantény mohou z České republiky přicestovat na Slovensko následující osoby:

  • tranzit osob a jejich rodinných příslušníků přes území Slovenska do země, v níž mají uděleno povolení k pobytu nebo jejímiž jsou občany; tranzit znamená průjezd ne delší než 8 hodin bez zastavení s výjimkou čerpání pohonných hmot; tato výjimka platí i při změně dopravního prostředku (např. pro příjezd po zemi na mezinárodní letiště a následný odlet z něj);
  • tranzit občanů EU a jejich rodinných příslušníků do jiných zemí EU;
  • osoby přijíždějící za účelem neodkladné diagnostiky či léčby na dobu nepřekračující 12 hodin (v případě delší návštěvy za tímto účelem je třeba mít souhlas Ministerstva zdravotnictví SR http://cestujem.standardnepostupy.sk/);
  • osoby přijíždějící za účelem výkonu soudního rozhodnutí ve věci střídavé péče rodičů o nezletilé děti nebo styku s dítětem;

 

Pouze s negativním antigenovým testem ne starším 48 hodin nebo PCR testem ne starším 72 hodin: osoby přijíždějící za účelem uzavření manželství nebo za účelem účasti na pohřbu blízké osoby.

 

Pouze s negativním antigenovým nebo PCR testem ne starším 7 dnů, tj. bez povinnosti registrace či karantény, mohou z ČR na Slovensko přicestovat následující osoby:

  • přeshraniční pracovníci s trvalým nebo přechodným pobytem na Slovensku a místem výkonu práce v ČR;

  • přeshraniční pracovníci s trvalým nebo přechodným pobytem v ČR do 100 km od hraničního přechodu na Slovensko a místem výkonu práce na Slovensku do 100 km od hraničního přechodu, měřeno trasou po pozemní komunikaci;

  • osoby s povolením k trvalému nebo přechodnému pobytu v České republice, kteří na území Slovenska studují nebo jedou vykonat přijímací zkoušky ke studiu;

  • osoby s povolením k trvalému nebo přechodnému pobytu v České republice, které přijíždějí na Slovensko z důvodu neodkladné péče o blízké rodinné příslušníky (nutno doložit potvrzením ošetřujícího lékaře);

  • osoby s povolením k trvalému nebo přechodnému pobytu v České republice, které na území Slovenska obhospodařují pozemky ve vzdálenosti max. 10 km od státní hranice;

  • osoby přijíždějící z České republiky za účelem výroby audiovizuálního díla, podání uměleckého výkonu či realizace uměleckého díla;

  • vrcholoví sportovci a jejich týmy přijíždějící z České republiky za účelem účasti v soutěžích TIPOS, ICE HOCKEY LEAGUE, MOL Liga aj.

 

S povinností testu z ČR (antigenový ne starší 42 hodin, PCR ne starší 72 hodin), registrace a nástupu karantény, nicméně s možností absolvovat další PCR test ihned po příjezdu na Slovensko a tím karanténu zkrátit (tj. nečekat 8 dnů v karanténě na PCR test):

  • osoby s potvrzením o překonání onemocnění COVID-19 v posledních 180 dnech.

 

echny tyto výjimky je nutno při namátkové kontrole doložit odpovídajícími doklady. Před využitím výjimky doporučujeme důkladně prostudovat výše uvedenou Vyhlášku ÚVZ SR!

Doporučujeme se před cestou na Slovensko seznámit s informacemi o aktuálně platných opatřeních na území Slovenské republiky, která jsou přehledně zveřejněna na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví Slovenské republiky a rovněž na stránkách Karanténne opatrenia a cestovanie.

 

 

DOPRAVA

Hraniční přechody mezi ČR a SR jsou otevřené. Hromadná doprava na území Slovenska funguje ve standardním režimu, pro její využití je nutné mít negativní PCR nebo antigenový test ne starší 7 dnů a použít respirátor minimálně FFP2.

 

OPATŘENÍ NA SLOVENSKU

Omezení pohybu na Slovensku:

Na Slovensku platí tzv. COVID automat, který dělí slovenské okresy do čtyř stupňů v závislosti na epidemiologické situaci. Pro tyto čtyři stupně jsou stanovena různá omezení volného pohybu. Dle účelu jsou některé cesty možné bez testu (nákup potravin, testování apod.), jiné cesty jsou možné jen s testem ne starším 7, resp. 14 či 21 dnů (např. cesta do zaměstnání, na poštu apod.). Podrobná pravidla pro různé stupně v COVID automatu lze nalézt zde.

Bez testů se mohou pohybovat osoby, které v posledních 3 měsících překonaly onemocnění COVID-19 nebo byly před více než 14 dny očkovány druhou dávkou mRNA vakcíny na COVID-19, příp. před více než 4 týdny první dávkou vektorové vakcíny.

Pro využití hromadné dopravy je potřeba negativní test (stáří testu dle systému COVID automat) či očkování.

Ve všech interiérech s výjimkou domácnosti je povinné nosit respirátor FFP2. V exteriérech je povinné nosit alespoň roušku, bez roušky je možné se pohybovat pouze tehdy, pokud vzdálenost od ostatních osob (z jiné domácnosti) je větší než 5m.

Seznam testovacích míst na Slovensku lze nalézt zde.

 


ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE A DŮLEŽITÉ WEBOVÉ STRÁNKY

Koronavirus a Slovensko

Ministerstvo vnitra Slovenské republiky

Ministerstvo zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky

>VSTUP CICZINCŮ NA ÚZEMÍ SLOVENSKÉ REPUBLIKY

> Informace o možnostech testování na území Slovenské republiky (odběrová místa)

> důležité kontakty

-Ministerstvo zdravotnictví Slovenské republiky

- Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenské republiky

 

NÁVRAT DO ČR

Dle Seznamu zemí vydávaného Ministerstvem zdravotnictví ČR spadá Slovensko do oranžové kategorie, tj. patří mezi země se středním rizikem nákazy. Podmínky návratu do ČR z oranžových zemí lze nalézt zde.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688