Petr Kalina (Lepší pocit)
Komodity  |  13.05.2021 20:17:00

Biometan – nástroj k dosažení emisních úspor či inovativní investice roku?

V letošním roce se sešlo hned několik faktorů, které oživily zájem o biometan, a to na všech možných úrovních. Ale pojďme raději pěkně popořádku… 

Biometan je vyčištěný bioplyn obsahující alespoň 95 % metanu. Má srovnatelné vlastnosti jako zemní plyn, proto je možné jej vtlačit do plynárenské sítě. Plynové kotle nebo vozidla jezdící na stlačený zemní plyn (CNG) jej mohou okamžitě a bez dalších úprav využívat.

Biometan je na rozdíl od fosilního palivazemního plynu vyroben z obnovitelných zdrojů, např. odpadní biomasy. Jeho výhodou je, že má v rámci běžných biopaliv nejnižší emise skleníkových plynů a nejnižší spotřebu energie ve svém životním cyklu.

Emisní faktor u běžného biometanu je 3-4krát nižší než u fosilního zemního plynu a pětinový proti emisnímu faktoru benzínu nebo nafty.

Tyto charakteristiky předurčují využití biometanu a emisních úspor s ním spojených například v dopravě, tedy na CNG stanicích. Prodejci benzínu a nafty si uplatní emisní úspory spojené s biometanem ve zprávě o emisích a vyhnou se pokutě za nesplnění kvóty emisních úspor.

Kromě spalovacích motorů však mohou biometan zužitkovat i velké spalovací zdroje - teplárny nebo jiné velké průmyslové podniky, tedy největší znečišťovatelé ovzduší emisemi (nejen) oxidu uhličitého. Tito znečišťovatelé musí kupovat emisní povolenky v systému EU ETS. Jenže cena emisních povolenek se meziročně ztrojnásobila a v době psaní tohoto příspěvku přesáhla hranici 55 EUR/t CO2. Zajímavé je, že vývoj ceny biometanu a emisních povolenek spolu (zatím) nekorelují, a tak biometan může být účinným nástrojem zastropování ceny placené znečišťovately za vyprodukované emise CO2. Znečišťovatel pouze nahradí část spotřebovaného zemního plynu za biometan ve svém energetickém mixu a vyhne se dokupům povolenek.

Biometan jde (a půjde) na dračku. Další charakteristikou biometanu je jeho obecný nedostatek a nepružnost nové nabídky. V případě, že kromě dopravy začnou biometan kupovat i největší znečišťovatelé, nebude výroba stíhat a lze očekávat také růst ceny zelené hodnoty, kterou biometan obsahuje.

Česká republika má pro výrobu biometanu velmi slušné předpoklady díky velkému množství bioplynových stanic, kterým navíc bude končit schéma stávající podpory. Kvůli značné finanční  náročnosti investice do technologie upgradingu (tato vyčistí bioplyn na biometan) je nezbytné do výroby biometanu dostat prvek podpory, a to buď investiční nebo provozní (prostřednictvím zeleného bonusu).

Poslední mně dostupný návrh provozní podpory hovoří o stropu na úrovni 5násobku průměrné ceny zemního plynu. Cena plynu nyní dosahuje na spotu 26-27 EUR/MWh. Pokud setrvá na stávajících úrovních i v dalších letech tak strop provozní podpory může dosáhnout 135 EUR/MWh, a to je přibližně dvojnásobek výrobních nákladů 1 MWh nepodporovaného biometanu. 

Další výhodou „českého“ biometanu je povinnost recyklovat komunální odpad, což vede k situaci kdy města ráda a zdarma odvezou odpady do výroben biometanu, aby nemusela platit za nákladnou recyklaci. Výrobna tak ušetří za nákup vstupů i jejich dopravu.

Chci věřit, že se regulátor poučí z chyb při nastavení podpory solárních elektrárenlet 2009-2010 a nastaví tržně-komformní mechanismus, který nepovede k překompenzovanosti českých výroben biometanu. V každém případě se ekonomická návratnost projektů výroben biometanu rázem jeví ve zcela jiném světle. Proto ta inovativní investice roku v nadpisu příspěvku.

Petr Kalina

Autor je zaměstnán v oblasti obchodu se zemním plynem a biometanem ve společnosti RWE Supply & Trading CZ, a.s. Názory uvedené v příspěvku jsou osobními názory autora, ne jeho zaměstnavatele.

                                 

LepšíPocit.cz

Lepší pocit je zápisníkem Petra Kaliny. Píšu zde o tématech, která se mne bezprostředně dotýkají a doufám, že zaujmou také další čtenáře.

Jsem příznivcem nové ekonomiky, ekonomického systému, ve kterém žijeme a který je založen na změně, využívání znalostí a internetu. Kromě ekonomických a investičních témat se profesně věnuji obchodu se zemním plynem a v poslední době také s biometanem. Jsem nadšený cestovatel a běžec a zajímám se (nejen o své) zdraví.

Více informaci na: www.lepsipocit.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688