Václav Horák (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  13.01.2003 12:28:55

KCP: Obchodování na úvěr (margin) a jeho rizika!

 

Obchodování na úvěr (margin) a jeho rizika

 

Tento materiál je určen pro:

Všechny investory, kteří hodlají čerpat od obchodníků s cennými papíry úvěr (margin) na nákup investičních instrumentů, především v USA

 

Najdete zde:

·        Co je to nákup cenných papírů na úvěr (margin);

·        Co je to pákový efekt;

·        Jaké jsou náklady obchodování na úvěr (margin);

·        Jaké jsou podmínky a specifická pravidla při tomto obchodování;

·        Jak obchodování na úvěr probíhá;

·        Jaká specifická rizika hrozí investorům;

·        Doporučení co udělat před uzavřením smlouvy o obchodování na úvěr (margin);

·        Slovníček pojmů vztahující se k této problematice.

 

 

Řada tuzemských obchodníků s cennými papíry v současné době nabízí obchodování na trzích v zahraničí, zejména v USA, a i to prostřednictvím internetu. Pomocí internetu lze také poměrně snadno v zahraničí obchodovat i „přímo“, tedy ne zprostředkovaně přes tuzemského obchodníka s cennými papíry, ale přímo přes obchodníka zahraničního. S rozvojem komunikačních technologií se tak stává obchodování na trzích jako NASDAQ, NYSE nebo AMEX čím dál tím populárnějším.

 

Obchodníci s cennými papíry, ať již zahraniční nebo tuzemští, také kromě služeb vlastního obchodování nabízejí i poskytnutí nebo obstarání úvěru na nákup cenných papírů - tzv. margin. Na trzích v USA je nabízení tohoto typu úvěru téměř pravidlem.

 

Další text se proto vztahuje víceméně pouze na obchodování s využitím úvěru na trzích USA!

 

 

Co jsou marže (margins) a maržové účty (margin accounts)?

 

Výraz „marže“ (margin) ve vztahu k obchodování s cennými papíry na úvěr je použit pro peněžní prostředky složené u obchodníka za účelem zajištění poskytnutého úvěru. Tyto prostředky přitom tvoří pouze část celkové hodnoty nakoupených cenných papírů.

 

Zákazník, který hodlá nakoupit cenné papíry, může tedy jejich kupní cenu uhradit v plné výši nebo si může určitou část kupní ceny vypůjčit od svého obchodníka s cennými papíry. Obchodníci proto zpravidla nabízejí otevření dvou typů účtů – účtu hotovostního (cash account) a účtu maržového (margin account).

 

U hotovostních účtů musí zákazník na účet složit peníze v celkové hodnotě kupovaných cenných papírů. Maržové účty však umožňují půjčit si část (při obchodování v USA zpravidla polovinu) nákupní ceny od obchodníka s cennými papíry. Část kupní ceny, kterou musí zákazník na účet u obchodníka složit, se nazývá marže (margin), a jde o počáteční vlastní zdroje (equity) uložené na účtu. Zákazníkovy nakoupené cenné papíry jsou přitom použity jako zajištění této půjčky – zástava či kolaterál (collateral).

 

Maržový účet lze také použít k uzavření tzv. obchodu nakrátko (short sale), kdy si zákazník může vypůjčit cenné papíry od obchodníka s cílem je prodat a doufat, že kurz těchto cenných papírů v budoucnu poklesne a tyto cenné papíry pak bude možné nakupit levněji a realizovat tím zisk.

 

Zákazníci zpravidla používají margin k využití pákového efektu (leverage) u svých investic a ke zvýšení své kupní síly. Současně je však zákazník obchodující prostřednictvím maržového účtu vystaven riziku vyšších ztrát.

 

 

Co je to pákový efekt?

 

Při obchodování na úvěr vzniká tzv. „pákový efekt“ (leverage).  Investor musí dodat pouze část finančních prostředků nutných k uzavření obchodu, plně však přebírá ztráty nebo ziskyobchodu vyplývající. To má za následek, že i malá procentní změna v kurzu obchodovaného aktiva znamená velkou změnu investorovy finanční pozice.

 

Následující příklad názorně ukazuje fungování pákového efektu

 

Investor nakoupí kontrakt na devizovém trhu s nominální hodnotou 1 000 0000 USD. K zakoupení kontraktu je však třeba pouze 1000 USD, pákový efekt tak představuje hodnotu 1 000 / 1 000 000 (tj. 1/1000). Dojde-li k posunu kurzu pouze o 0,1%, znamená to, že hodnota investorovy pozice se změnila o 100% (0,1% x 1000), je tedy buď dvojnásobná (2000 USD), nebo v případě nepříznivého posunu ztratil investor celý svůj vklad.  

 

 

Některé další pojmy používané v souvislosti s obchodováním na marginUSA

 

Minimum margin (Minimální margin) -  Před vlastním započetím obchodování na margin je podle amerických předpisů třeba složit u obchodníka v USA minimálně 2 000 USD. Někteří obchodníci však požadují složit i vyšší než tuto minimální částku.

 

Initial margin (Počáteční margin) - Podle pravidel platných v USA si lze půjčit maximálně 50% kupní ceny (na úvěr nelze nakoupit všechny cenné papíry). Část kupní ceny, kterou zákazník skládá na účet (obvykle právě 50% nákupní ceny) je znám jako počáteční margin.

 

Account equity (Vlastní zdroje na účtu) – Vlastní zdroje na účtu tvoří hodnota zákazníkova majetku po splacení úvěru. Výši vlastních zdrojů lze vypočítat jako rozdíl tržní hodnoty cenných papírů koupených na úvěr a aktuální hodnoty poskytnutého úvěru.

 

Margin maintenance (Udržovací margin) – Jedná se o minimální úroveň vlastních zdrojů na účtu předtím, než obchodník zákazníka vyzve ke složení dodatečných prostředků (peníze nebo cenné papíry) nebo než prodá cenné papíry ze zákazníkova účtu ke splacení úvěru.

 

 

Jaké jsou náklady používání úvěru (marginu)?

 

Tak jako použití jakéhokoliv jiného úvěru, tak i použití úvěru prostřednictvím obchodníka s cennými papíry sebou nese náklady. Použití maržového účtu je jedním ze způsobů vypůjčení si peněz od obchodníka s cennými papíry, podobně jako získání úvěru v bance. Stejně jako v případě úvěru od banky, musí zákazník obchodníkovi splatit jistinu úvěru a úrok. Je důležité si uvědomit, že při nakupování „na margin“, musí zákazník vždy splatit jistinu s úrokem, a to i v tom případě, že se hodnota jeho investice (nakoupených cenných papírů) prudce sníží.

 

Úrok si účtuje obchodník poskytující úvěr. Je jím zpravidla obchodník v USA, který prostředky fakticky poskytuje, zatímco tuzemský obchodník zpravidla poskytnutí úvěru pouze obstarává či zprostředkovává. Není to však pravidlem a tuzemský obchodník by měl své zákazníky o konkrétním mechanismu poskytování úvěru vždy poučit[1].

 

Úrok je na zákazníkův účet zúčtován zpravidla na konci každého měsíce, ale počítá se na denní bázi. Úroky jsou účtovány do té doby, než zákazník poskytnutý úvěr splatí. S plynutím času tedy roste i zákazníkův dluh, protože úroky neustále narůstají.

 

Velikost nákladů při obchodování s použitím marginu je tak dána dvěma faktory: kolik si zákazník půjčí a na jak dlouho.

 

Závazek vůči obchodníkovi by měl zákazník brát tak vážně, jako by to byl závazek vůči bance nebo kterémukoliv jinému půjčovateli. V případě nesplnění závazku může obchodník vůči zákazníkovi přistoupit také k vymáhání poskytnuté půjčky nebo úvěru za použití všech dostupných prostředků, včetně exekuce na zákazníkův majetek. Nesplacení úvěru také obchodník v USA zpravidla hlásí do datacentra cenných papírů (securities industry data centrum), což může mít za následek, že zákazník nebude mezi ostatními obchodníky považován za důvěryhodného.

 

 

Podmínky a pravidla pro poskytnutí úvěru (marginu)

 

Podmínky, za kterých obchodník s cennými papíry poskytuje svým zákazníkům úvěr, se liší v závislosti na právním řádu, podle kterého obchodník vykonává svou činnost.

 

Tuzemští obchodníci musejí mít k poskytování úvěru licenci Komise. Seznam obchodníků oprávněných poskytovat úvěry k nákupu cenných papírů (investiční služba podle § 8 odst. 3 písm. c) zákona o cenných papírech) lze nalézt na webové stránce Komise. Vzhledem k tomu, že poskytování úvěrů na obchodování s cennými papíry a jinými investičními instrumenty není činností vyhrazenou pouze obchodníkům s cennými papíry, mohou kromě obchodníků úvěry poskytovat i jiné osoby. Tyto osoby však Komise nedozoruje a jejich seznam nevede. Úvěr na nákup cenných papírů lze získat i od jiné osoby (např. banky), tuto činnost však Komise nedozoruje.

 

USA jsou podmínky poskytování úvěrů obsaženy jednak ve federálních právních předpisech a jednak v předpisech a pravidlech Národní asociace obchodníků s cennými papíry (NASD) a trhů cenných papírů (NASDAQ, AMEX, NYSE).

 

Některé cenné papíry v USA nemohou být nakoupeny na margin vůbec, což znamená, že za ně musí zákazník vždy zaplatit hotově v plné výši.

 

Podle tzv. "Regulation T" vydaného Úřadem federálních rezerv USA obecně platí, že obchodník v USA může svému zákazníkovi půjčit maximálně 50% kupní ceny při počátečním nákupu.

 

Pravidla NASD a jednotlivých trhů doplňují "Regulation T" o požadavky na výši udržovacího marginu na zákaznickém účtu (maintenance margin requirements). Podle těchto pravidel nesmí vlastní zdroje zákazníka na účtu poklesnout pod 25% současné tržní hodnoty cenných papírů nacházejících se na jeho účtu. Jinak může obchodník zákazníka vyzvat, aby na účet doplnil více peněžních prostředků nebo cenných papírů tak, aby se dostal zpět na hranici 25% (margin call).

 

Obchodníci mohou stanovit své vlastní požadavky pro poskytování úvěrů (často nazývané „house“), pokud jsou přísnější než požadavky stanovené Regulation T a pravidly NASD a jednotlivých trhů. Někteří obchodníci zvyšují své požadavky na udržovací margin pro určité volatilní akcie (jako jsou akcie společností, které prodávají své výrobky nebo služby přes Internet), aby byl zajištěn dostatek prostředků na zákaznických účtech k pokrytí velkých výkyvů v kurzu těchto akcií. K těmto změnám může docházet velmi operativně, změny mají zpravidla okamžitý účinek a mohou tak vést k rychlému margin callu.

 

 

Co je margin call a jak funguje?

 

V případě, že se vlastní zdroje na zákaznickém účtu sníží pod stanovenou hranici (margin maintenance), obdrží zákazník obvykle od svého obchodníka margin call (zpravidla e-mailem či faxem). Margin call je výzva obchodníka, aby zákazník doplnil prostředky na svém účtu, a to buď hotovosti nebo cennými papíry. Hranice, kdy obchodník zasílá margin call je přitom dána jednak právními předpisy a pravidly konkrétního trhu, jednak vnitřními předpisy a požadavky samotného obchodníka. Proto je vždy nezbytné zjistit, jaké požadavky má v tomto ohledu obchodník.

 

Pokud zákazník z jakéhokoliv důvodu nedoplní prostředky na stanovenou výši, obchodník může – a zpravidla tak neprodleně činí – prodat zákaznické cenné papíry tak, aby zvýšil hodnotu zákazníkových vlastních zdrojů až nad stanovenou hranici margin maintenance a prostředky získané  z prodeje cenných papírů použil k uhrazení dluhu, který vůči němu zákazník má.

 

V některých případech je povinnost obchodníka učinit margin call nebo zákazníka informovat, že se jeho vlastní zdroje snížily, vyloučena smlouvou nebo obchodními podmínkami obchodníka. Obchodník tak může začít prodávat cenné papíry ze zákaznického účtu, aniž by čekal na doplnění prostředků.

 

Před vlastním začátkem obchodování je vždy nutné dobře se seznámit s příslušnými dokumenty (smlouvy a obchodní podmínky) a podmínkami, za kterých obchodník úvěry tohoto typu poskytuje.

 

 

Bližší pohled na margin call

 

Při obchodování s využitím marginu je úvěr poskytnutý obchodníkem zajištěn cennými papíry na zákazníkově účtu. Výše je popsán způsob, jakým se určuje výše vlastních zdrojů na zákazníkově účtu pro účely zjištění dodržování udržovacího marginu. Je nutné si uvědomit, že klesá-li hodnota zákazníkova portfolia, klesá i hodnota jeho cenných papírů použitých jako zajištění, protože ty jsou součástí portfolia. Hodnota zajištění tedy bude nejnižší zpravidla ve stejném okamžiku, kdy bude nejnižší hodnota portfolia. Výše poskytnutého úvěru však zůstává stále stejná.

 

Pokud obchodník vůči zákazníkovi učiní margin call, je třeba, aby zákazník rychle poskytl dodatečné prostředky na účet u obchodníka. Nutno poznamenat, že se tak děje často v době, kdy hodnota zákazníkova portfolia (na úvěr nakoupených cenných papírů) klesá na hodnotě. Pokud zákazník nemá dodatečné prostředky nebo nezareagujete dostatečně rychle, obchodník obvykle prodá dostatečné množství cenných papírů ze zákazníkova účtu tak, aby se výše vlastních zdrojů dostala nad úroveň udržovacího marginu (margin maintenance). Výtěžek prodeje obchodník použije na úhradu úvěru. Navíc může obchodník sám stanovit, které cenné papíry prodá, bez konzultace se zákazníkem. To znamená, že zákazník v takové situaci nemá plnou kontrolu nad svým portfoliem a nemůže rozhodnout, které papíry prodat a které si ponechat. Proto je nezbytné, aby zákazník věnoval obchodování při použití marginu soustavnou pozornost a snižuje-li se hodnota jeho portfolia tj. zajištění úvěru, buď zavčas prodal cenné papíry sám podle vlastního výběru, anebo doplnil na svůj účet dostatečné prostředky a předešel tak situaci nuceného výprodeje cenných papírů a uzavírání pozic obchodníkem.

 

 

Příklady maržových transakcí

 

Pokud zákazník nakoupí v pondělí cenné papíry v hodnotě 100 000 USD, musí obchodníkovi v USA složit margin ve výši 50%, tedy 50 000 USD. Na maržovém účtu u obchodníka v USA bude mít tedy zákazník hotovost 50 000 USD a zároveň obdrží od obchodníka úvěr ve výši 50 000 USD.

 

Předpokládejme, že v úterý spadne hodnota cenných papírů na 60 000 USD, tj. kurz poklesl o 40%. Za těchto okolností zůstává hodnota úvěru stále 50 000 USD, ale hodnota zákazníkových vlastních zdrojů by spadla na pouhých 10 000 USD (tržní hodnota cenných papírů 60 000 USD mínus hodnota úvěru 50 000 USD).

 

Povinná výše minimálního marginu je 25%. Výše zákazníkových vlastních zdrojů se tedy nesmí snížit pod 15 000 USD (25% z tržní hodnoty 60 000 USD). Jestliže je tedy požadovaná výše vlastních zdrojů 15 000 USD a výše zákazníkových vlastních zdrojů činí v úterý 10 000 USD, obdrží zákazník od obchodníka výzvu k doplnění marginu (Margin Call) na 5 000 USD (15 000 USD mínus stávající hodnota zákazníkových vlastních zdrojů 10 000 USD). Pokud zákazník do určité doby uvedené ve výzvě nedoplní na maržový účet dodatečné prostředky, prodá obchodník z účtu zákazníka cenné papíry v hodnotě 20 000 USD, aby byla dodržena pravidla minimálního marginu.

 

 

Jak obchodování na úvěr ovlivňuje zákazníkovo portfolio?

 

Použití pákového efektu zvyšuje rizikovost zákaznického portfolia. Rizikem jsou zde pohyby v hodnotě investice nebo portfolia investic (nakoupených cenných papírů). Jelikož použití pákového efektu automaticky zvyšuje velikost těchto pohybů, použití pákového efektu zvětšuje riziko. Při obchodování na úvěr, na rozdíl od obchodování s hotovostí, zvětšuje pravděpodobnost, že ztráty nebo zisky budou vyšší ztráty.

 

Růst rizika spojeného s obchodování s použitím marginu jde ruku v ruce s rizikovostí zákazníkova portfolia. Za více rizikové portfolio lze v tomto ohledu považovat portfolio složené z velmi malého počtu aktiv v kombinaci s tím, že aktiva v portfoliu jsou si druhově velmi podobná.

 

Riziková portfolia obvykle podléhají velkým výkyvům. Využití pákového efektu u riskantního portfolia velikost těchto výkyvů dále zvyšuje.

 

 

Rizika při obchodování s využitím úvěru

 

Kromě obecných rizik plynoucích z obchodování s cennými papíry plyne z obchodování s využitím úvěru řada dalších specifických rizik, která musí zákazníci zvážit při rozhodování, zda budou obchodovat na úvěr či nikoliv.

 

·        Můžete ztratit více prostředků než kolik na začátku složíte na maržový účet. Pokles kurzů cenných papírů nakoupených na úvěr může znamenat nutnost složit k obchodníkovi další prostředky, pokud budete chtít zabránit nucenému prodeji cenných papírů ze svého účtu.

·        Obchodník může prodat cenné papíry z vašeho účtu i bez vašeho souhlasu. Pokud se vlastní zdroje na vašem účtu sníží pod hodnotu udržovacího marginu, může obchodník prodat cenné papíry z vašeho účtu na pokrytí rozdílu.

·        Obchodník může prodat cenné papíry z vašeho zákaznického účtu, aniž by měl povinnost vás o tom dopředu informovat. Někteří investoři se mylně domnívají, že musí od obchodníka obdržet margin call, aby byl platný a že obchodník nemůže prodat cenné papíru z jejich účtu k doplnění udržovacího krytí, pokud je obchodník nejdřív nekontaktuje. Z důvodu dobrých vztahů se zákazníky se jim obchodníci zpravidla snaží margin call zaslat, ale není to jejich povinností.

·        Nemáte právo na prodloužení doby, do kdy musíte doplnit udržovací margin. Za určitých podmínek může dojít k prodloužení doby, do kdy musíte splnit požadavky udržovacího marginu, na takové prodloužení však nemá zákazník automaticky nárok.

 

Každý, kdo hodlá obchodovat s využitím úvěru (marginu), by si měl vždy pečlivě prostudovat příslušné dokumenty a pochopit rizika plynoucí z tohoto způsobu obchodování. V případě nejasností či problémů by měl jakékoliv záležitosti týkající se tohoto způsobu obchodování konzultovat se svým obchodníkem. Není-li zákazník zcela srozuměn s mechanismem obchodování na úvěr, neměl by se pro tento způsob obchodování rozhodnout.

 

 

Doporučení pro obchodování s využitím úvěru

 

Pokud se chystáte obchodovat s cennými papíry na úvěr (margin), doporučuje Komise ještě před uzavřením smlouvy a složením prostředků obchodníkovi důkladně zvážit následující skutečnosti:

·        Kolik si plánujete vypůjčit, jako procento částky, kterou hodláte investovat? Čím větší je toto procento, tím větší je riziko a tím závažnější potom mohou být také následky.

·        Na co hodláte použít úvěr? Pokud plánujete použít půjčené prostředky ke koncentraci investice do stejných titulů cenných papírů raději než k diverzifikaci portfolia, pak se zvyšuje též riziko takové investice.

·        Jaký je váš plán v případě, že obdržíte margin call? Nezapomeňte, že nelze plně spoléhat na to, že vás obchodník upozorní na nebezpečí poklesu hodnoty vašeho portfolia, tj. cenných papírů sloužících jako zajištění. Vytvořte si „krizový plán“ pro situace, kdy vám obchodník zašle margin call. Rozhodněte se, zda můžete nebo chcete doplnit obchodníkovi další finanční prostředky nebo zda hodláte prodat cenné papíry.

 

 

Další informace:

·        na stránce Komise http://www.sec.cz, zejména v sekci Rádce investora.

·        na stránce NASD http://www.nasdr.com/margin.asp

·        na stránce United States Securities Commission (US SEC)

http://www.sec.gov/investor/tools.shtml v sekci Margin calculator. 

 

 

Komise pro cenné papíry

P.O. Box 208

Washingtonova 7

111 21 Praha 1

 

Internet:           www.sec.cz

E-mail: podatelna@sec.cz

Telefon:            2 210 96 111

Fax:                 2 210 96 110

Zelená linka (zdarma) pro hlášení stížností a podnětů na prošetření: 800 160 170

Telefon pro ověřování platnosti licencí a na dotazy: 2 210 96 112

 

 



[1] Komise připravuje výkladové stanovisko k investiční službě poskytování úvěrů nebo půjček na obchodování s cennými papíry.

 

AliaWeb: tematická zpráva: KCP: Intra-day obchodování a jeho rizika


 





K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688