mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  11.05.2021 13:47:00

Nový most usnadní obchodní výměnu mezi Zambií, Botswanou a Jihoafrickou republikou

Nový most usnadní obchodní výměnu mezi Zambií, Botswanou a Jihoafrickou republikou

11.05.2021 / 13:24 | Aktualizováno: 11.05.2021 / 13:47

Otevřením silničního mostu na hraničním přechodu Kazungula mezi Botswanou a Zambií, který nahradí dosavadní trajekt, dojde k významnému urychlení dopravy zboží z jihoafrických přístavů do Zambie. Pro dovozce z ČR se tak otevírá zajímavá alternativa k tradiční dopravní trase přes Zimbabwe.

Dne 10. května 2021 prezidenti Zambie a Botswany Egdar Lungu a Mokgweetsi Masisi slavnostně otevřeli nový most přes řeku Zambezi na hraničním přechodu Kazungula. U města Kazungula se stýkají hranice čtyř zemí: Zambie, Zimbabwe, Namibie a Botswany, a nachází se zde jediný hraniční přechod mezi Zambií a Botswanou.

923 metrů dlouhý most výrazně zjednoduší a zrychlí dopravní spojení mezi oběma zeměmi. Přeprava osob i nákladu přes řeku se doposud uskutečňovala pouze prostřednictvím dvou trajektových lodí. Omezená přepravní kapacita společně se zdlouhavými celními a imigračními procedurami na obou stranách hranice její překročení značně prodlužovaly, nákladní vozidla na odbavení zpravidla čekala několik dní.

Výstavba mostu byla zahájena v roce 2014 a měla být dokončena již v roce 2018, stavba se však potýkala s řadou zpoždění, mj. kvůli prodlevám s placením dodavatelům ze strany zambijské vlády. Vedle vlád Zambie a Botswany se na projektu finančně podílela japonská rozvojová agentura JICA a Africká rozvojová banka. Hlavním dodavatelem stavby byla korejská společnost Daewoo Engineering and Construction, na stavbě se dále podílely japonské a čínské firmy. Celá stavba stála 174,2 milionu dolarů.

Vedle dvou silničních pruhů přes most vede také koridor pro pěší a železniční trať, která by měla být v budoucnu napojena na zambijskou a botswanskou železniční síť. Vlády Zambie a Botswany krátce před otevřením mostu uzavřely dohodu o společné správě hraničního přechodu, takže dopravci vyřídí veškeré formality pro opuštění jedné země a vstup do druhé na jednom místě.

Pro Zambii jakožto vnitrozemský stát je otevření mostu významným milníkem. Usnadní a zrychlí dopravu z Jihoafrické republiky, která je zdaleka největším dovozcem do Zambie. Kromě zboží místní provenience přes JAR proudí zboží z přístavu v Durbanu, který je jedním z hlavních vstupních bodů pro dovozce do Zambie a dalších zemí regionu. Dalšími využívanými přístavy v JAR jsou Port Elizabeth a East London. Hlavní dopravní tah do Zambie a okolních zemí vede přes hraniční přechod Beitbridge a dále přes území Zimbabwe. Hraniční přechod v Beitbride ovšem dlouhodobě kapacitně nestačí a kamiony s nákladem na něm čekají okolo tří dní, odbavení je zdlouhavé i na zimbabwsko-zambijské hranici u města Chirundu. Další nevýhodou cesty přes Zimbabwe jsou v posledních letech opakované potíže se zásobováním pohonnými hmotami v této zemi.

Alternativní trasa z JAR do Zambie přes území Botswany byla doposud vzhledem k omezením přechodu v Kazungule využívána relativně málo, za poslední rok bylo na tomto přechodu odbaveno v průměru zhruba sedmdesát nákladních aut denně. Nyní se očekává několikanásobné zvýšení objemu přepravy. Pro české dovozce do Zambie tím může vzrůst atraktivita a výhodnost dopravy zboží z Durbanu oproti dalším hlavním vstupním přístavům, jimiž jsou Dar es Salaam v Tanzanii, Walvis Bay v Namibii a v menší míře i Beira v Mosambiku. Silniční trasa z jihoafrických přístavů je ve srovnání s koridory z ostatních zmíněných zemí vzdálenostně delší, lepší přístavní a silniční infrastruktura toto nicméně z časového hlediska kompenzují a značný objem přepravy tímto koridorem je výhodou i z hlediska ceny dopravy.

Václav Kuželka, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Lusace


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688