mzp.cz (MŽP)
Dotace  |  11.05.2021 00:00:00

Právě vychází nový Zpravodaj MŽP o zelených dotacích budoucnosti

Právě vychází nový Zpravodaj MŽP o zelených dotacích budoucnosti

Právě vychází nový Zpravodaj MŽP o zelených dotacích budoucnosti

Evropská ekonomika má před sebou důležité období zásadních modernizačních změn při přechodu na bezuhlíkové technologie v energetice, ochranu klimatu, snižování emisí nebo změnu krajiny.

„Od loňského prosince má Evropa svou „Zelenou dohodu“ - soubor strategií, akčních plánů, politik a legislativy, které mají pomáhat se zaváděním ekologických přístupů v různých oblastech života. Jde o střednědobou strategii zeleného růstu, která obsahuje téměř padesát dílčích strategií a iniciativ a ty musí vznikat průběžně. Některé věci se už delší dobu prosazují a jsme na ně více či méně připraveni – například ochrana klimatu, změna krajiny, snižování emisí, přechod na obnovitelné zdroje energie,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Na takto zásadní a trvalou proměnu celé české ekonomiky samozřejmě musíme mít k dispozici i dostatek finančních prostředků. Počítáme s tím, že v příštích letech to bude až 300 miliard korun, z fondů k tomu určených jako jsou například Modernizační fond, Fond Spravedlivé transformace, Národní plán obnovy a že tyto dotace následně vyvolávají další investice, což bude významným impulsem pro celou ekonomiku, postiženou covidovou pandemií . Ministerstvo životního prostředí už v minulých letech investovalo do zlepšení prostředí a přeměny zastaralých a znečišťujících technologií nemalé finanční prostředky jak národní, tak i ty evropské. Jde například o výměnu kotlů pro vytápění a ohřev vody v domácnostech, šetření kvalitní pitnou vodou, úspory energií a využívání obnovitelných zdrojů, výsadbu stromů, změny v krajině.

Tyto změny jsme někdy prosazovali s předstihem i kvůli nadcházejícím změnám legislativy. Například staré kotle na tuhá paliva patří mezi největší znečišťovatele ovzduší, jejich kouř ohrožuje naše zdraví. Celkem je v Česku dle odhadů až 350 000 starých neekologických kotlů, které nebude možné od září 2022 provozovat. Předpokládali jsme, že do kotlíkových dotací dáme devět-deset miliard korun, dnes jsme na 12 miliardách, a s podporou výměn stále nekončíme. Právě naopak. Program dáme upravujeme a modernizujeme, chystáme kombinovaná opatření a vyšší míru podpory pro některé skupiny obyvatel nebo souběh opatření společně s Novou zelenou úsporám. V obcích budeme nadále pomáhat s vybudováním nových zdrojů nebo přivaděčů vody, se stavbami ČOV. Stále pro nás důležitá také podpora zadržování vody, a to nejen v obývaných lokalitách, ale i ve volné krajině, vysazování nových stromů -oblastí, které podporujeme a nadále v tom budeme pokračovat, je mnoho. Díky novému dotačnímu období evropských fondů a financím z našich národních programů se do všech změn můžete zapojit i vy sami.

Zorientovat se ve všech nabídkách vám pomůže aktuální číslo Zpravodaje MŽP.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688