Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  11.05.2021 08:07:29

Spotřebitelský úvěr jako „vlastní“ zdroje u hypotéky, na co si dát pozor?

Hypoteční banky sice nezakazují praktiky, kdy žadatel o úvěr dokládá vlastní zdroje skrze jiný úvěr, chtějí však o tomto být informovány, to když žadatel o hypotéku v žádosti o úvěr uvádí, z jakých zdrojů bude financován rozdíl mezi celkovými investicemi do nemovitosti a výší hypotéky.

Banka poskytující spotřebitelský úvěr se sice neptá, na jaký účel prostředky využijete, pravděpodobně vám úvěr poskytne bez větších komplikací. Dostupnost spotřebitelských úvěrů by ve vás však nemělo probouzet zdání, že při jejich využití nelze udělat chyby. Ve spojení s hypotékou by vás mělo nejvíce zajímat:

- Jak vlastnosti spotřebitelského úvěru ovlivní vaše šance na získání úvěru s ohledem na fakt, že hypoteční banku budete muset informovat o výši splátky. Zde může platit, že nižší úroková sazba úvěru s krátkou splatností, může vaše šance na získání hypotéky ohrozit více než spotřebitelský úvěr s o něco vyšší sazbou, ovšem delší splatností a nižší splátkou.

- Kolik vás budou stát další dodatečné výdaje, ke kterým jste se upsali, typicky úvěrové pojištění, vedení běžného účtu. V prvním případě může jít i o stovky korun měsíčně. Hypoteční banka sice nezapočítává pojistné na úvěrovém pojištění do výdajů, váš rodinný rozpočet tyto peníze mít nebude. Vyplatí se tedy pečlivě zvážit, jestli je spotřebitelský úvěr s nízkou sazbou vykoupenou sjednáním úvěrového pojištění výhodný, např. jestli si nelze stejná rizika pojistit v rámci jiného pojištění levněji.

- Jaké jsou možnosti odkladu splátek spotřebitelského úvěru v době, kdy váš rodinný rozpočet zasáhne pokles příjmů a vy byste tak ocenili dočasné snížení nákladů spojených s úvěry na bydlení.

- Jestli je úroková sazba podmíněna např. tím, že neučiníte mimořádnou splátku hypotéky či se neopozdíte s pravidelnou měsíční splátkou. V budoucnosti může nastat situace, kdy budete chtít spotřebitelský úvěr a hypotéku sloučit do jednoho produktu. V případě, že úroková sazba vašeho spotřebitelského úvěru je „podmíněná“, může vás tento krok stát i tisíce korun.

Nenechte se zmást pomyslnou výhodou toho, že spotřebitelský úvěr a hypotéku musíte čerpat u jedné banky. Stejně jak detailně porovnáváte nabídky hypoték, porovnejte i nabídky spotřebitelských úvěrů s tím, že vyberte takový produkt, který nejméně ohrozí získání hypotéky, představuje nízké zatížení pro rozpočet ať už prostřednictvím měsíčních splátek či dalších poplatků.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.02.2024Na co si dát pozor u finančních influencerů? Jan Berka (Roklen24)
27.10.2023Licence na výrobu elektřiny: Na co si dát pozor při podání žádosti ERÚ (Energetický regulační úřad)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688