Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  10.05.2021 13:49:48

Kashkari: Nulové sympatie pro Wall Street, rozhodující je trh práce

Prezident Federal Reserve Bank of Minneapolis Neel Kashkari v reakci na poslední čísla z amerického trhu práce uvedl, že mu potvrzují správnost současného přístupu americké centrální banky. Přístupu, který je založený na skutečném vývoji, a ne na projektovaných číslech. Fed tedy čeká, až se nezaměstnanost skutečně sníží a inflace se bude držet na 2 % a pak může dojít k normalizaci monetární politiky.

Ekonom hovořil o tom, že někteří lidé mohou čekat, až skončí podpora v nezaměstnanosti, nyní zaměstnání nehledají a věří, že za tři nebo čtyři měsíce bude trh práce silný a oni si najdou dobré zaměstnání. Dalším faktorem, který brzdí návrat lidí do pracovní síly, je podle ekonoma nedostatek kapacit pro hlídání dětí. To nutí zejména ženy zůstávat doma a nehledat si zaměstnání. K tomu je „stále hodně lidí, kteří jsou nervózní kvůli viru“. Většina podobných faktorů by ale měla ztratit na síle během následujících měsíců.

Kashkari podle svých slov věří, že většina tlaků na růst cen bude přechodných. Dodal ovšem, že nejistota je vysoká. Hodně záleží na pocitu lidí, že jsou již v bezpečí, a na jejich ochotě znovu cestovat a podobně. Po finanční krizi trvalo podle ekonoma deset let, než se trh práce přiblížil plné zaměstnanosti. Celé roky si přitom zaměstnavatelé stěžovali, že nemohou najít zaměstnance, ale jen v posledních pár letech začaly růst mzdy. Firmy podle Kashkariho udělají vše možné, aby našly správné lidi, ale zvyšování mezd bude až na posledním místě.



Aktuální fiskální plány by spolu se současnou politikou Fedu měly podle ekonoma stačit na dosažení plné zaměstnanosti. Podle jeho odhadů je v americké ekonomice minimálně osm milionů lidí, kteří před pandemií pracovali, nyní ale zaměstnání nemají. To Kashkari uvedl v reakci na poznámku o kritickém postoji Wall Street vůči politice Fedu. Ekonom dodal, že má na Wall Street hodně přátel, ale pro podobnou kritiku hovořící o příliš uvolněné politice má „nulové porozumění“ právě kvůli tomu, kolik lidí ještě nemá zaměstnání.

Co kdyby se však ukázalo, že inflační tlaky nejsou přechodné, ale dlouhodobější? Kashkari uvedl, že Fed má nástroje, kterými může na takový vývoj reagovat. On sám z něj ale obavy nemá a zajímá jej především situace na trhu práce. Jeho normalizace může dokonce trvat několik let. „Doufejme, že se spraví do roka či do dvou,“ dodal ekonom s tím, že by byl velmi překvapený, pokud by se jádrová inflace v dohledné době zvedala ke 2 % i přesto, že miliony lidí stále nemají zaměstnání.

Zdroj: Bloomberg Markets





Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688