Václav Horák (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  10.01.2003 18:58:12

Boj o PLOMA a.s. skončí vyřazením akcií z RMS

RM-SYSTÉM, a.s.

Podvinný mlýn 6

180 18 Praha 9

IČ: 47116404

zapsaná v oddíle B, vložka 1867

v obch. rejstříku u Městského soudu v Praze

Jaká anabáze čeká akcionáře i emitenta ve vztahu k organizátorovi veřejného trhu cenných papírů, po valné hromadě s odhlasováním přeměny podoby CP, si můžete přečíst na čerstvém příkladu PLOMA a.s. (dříve ZPD Hodonín).

Takovéto hlasování nedávno potkalo např. dále Dermacol, Geodézii Brno a mnohé jiné...  

 

Kontrolní otázka: Musí emitent registrovaných akcií při přeměně podoby zaknihovaných akcií na listinné nabídnout odkup tj. nabídku převzetí ???

 

 

Č. j.: SR 45/11/2002

počet stran: 2

 

Rozhodnutí

 

 

RM-SYSTÉM, a.s., jako organizátor veřejného trhu s cennými papíry podle zákona č. 591/1992 Sb., o cenných papírech, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "ZCP") rozhodl ve správním řízení zahájeném podle § 18 odst.1 a § 46 zákona č. 71/1967 Sb., o správním řízení (dále jen "správní řád"),ve znění pozdějších předpisů, takto:    

 

I.          Na základě ustanovení § 78 odst. 4, § 78a odst.1 ZCP a čl. 29 odst. 1, písm. d) Tržního řádu RM-S se vylučují z obchodování na veřejném trhu organizovaném společností
RM-SYSTÉM, a.s., cenné papíry společnosti PLOMA, a.s. se sídlem Velkomoravská  79, Hodonín, PSČ: 695 31, Identifikační číslo: 46347712, ISIN:CS0008452751 druhu akcie, v zaknihované podobě, ve formě na majitele (doručitele), o jmenovité hodnotě 1000,- , s počtem kusů 395 636 a celkovém objemu 395 636 000,- , a to ode dne 18. 1. 2003.

 

II.         Podle § 55 odst.2 správního řádu se vylučuje odkladný účinek odvolání proti tomuto rozhodnutí

 

Odůvodnění

 

RM-SYSTÉM, a.s. (dále jen RM-S) zahájil na základě § 18 odst.1 správního řádu správní řízení ve věci vyloučení výše uvedených cenných papírů společnosti PLOMA, a.s. (dále jen „emitent“)  z obchodování na mimoburzovním trhu s cennými papíry, který organizuje.

Dne 29. 10. 2002 bylo RM-S ze strany emitenta doručeno oznámení, které obsahovalo informaci o skutečnosti, že valná hromada emitenta konaná dne 25. 10. 2002 rozhodla o přeměně podoby akcií ze zaknihované podoby na podobu listinnou. K tomuto oznámení přiložil emitent úředně ověřenou kopii notářského zápisu z předmětné valné hromady.

Dne 30. 10. 2002 bylo RM-S doručeno oznámení ing. Miroslava Navrátila, že podal ke Krajskému soudu v Brně žalobu o neplatnost usnesení výše uvedené valné hromady, která schválila změnu stanov společnosti a přeměnu zaknihovaných akcií na listinné.

Dne 14. 11. 2002 doplnil emitent  další dokument nezbytný pro zahájení tohoto správního řízení, a to notářsky ověřenou fotokopii platného výpisu z obchodního rejstříku ze dne 11.11.2002, ze kterého vyplývá, že byla  změna podoby cenných papírů zapsána do obchodního rejstříku a emitent uvedl, že se tak stalo na základě pravomocného usnesení Krajského soudu v Brně. Tyto  skutečnosti byly zároveň okolnostmi ve smyslu čl. 29 odst. 1, písm d) tržního řádu RM-S a vedly bezprostředně k zahájení tohoto správního řízení.

SCP oznámil dne 9. 1. 2003 RM-S, že bude výše uvedená emise cenných papírů k závěru účetního dne 17. 1. 2003 převedena do tzv. stavu S v souvislosti se zrušením předmětné emise v jeho evidenci, a od té chvíle již nebude možné provádět u těchto cenných papírů převody z a na majetkové účty jejich majitelů v SCP.  Podle sdělení SCP bude  emise zrušena v evidenci SCP ke dni 24.1.2003.

Vzhledem k tomu, že jakmile dojde ke zrušení  emise cenných papírů v SCP v souvislosti s realizací rozhodnutí valné hromady o změně podoby akcií př. k opatření s realizací tohoto rozhodnutí bezprostředně související ze strany SCP, jehož důsledkem je nemožnost převodů předmětných akcií z majetkových účtů (tzv. stav S), nebude již možné, uspokojovat obchodní pokyny na trhu RM-S týkající se předmětných cenných papírů plně v souladu s požadavky bezpečnosti a spolehlivosti provozu RM-S ve smyslu čl. 29 odst.1, písm. d) Tržního řádu RM-S, v platném znění, podle kterého RM-S takové cenné papíry registrované na trh RM-S z tohoto trhu vyloučí nebo pozastaví obchodování s nimi.

Emitent byl vyzván jako známý účastník řízení, aby podal za účelem úplného a přesného zjištění skutečného stavu dané věci k zahájenému správnímu řízení společnosti RM‑SYSTÉM, a. s., Podvinný mlýn 6, 180 18, Praha 9, ve lhůtě 10 dnů od doručení oznámení o zahájení správního řízení, vyjádření, ve kterém by uvedl:

 

-          jeho postoj k výše uvedeným důvodům zahájení správního řízení,

-          dále podle vlastního uvážení, další skutečnosti potřebné pro správné zjištění skutkového stavu, případné námitky apod.

 

Emitent se k oznámení o zahájení správního řízení vyjádřil písemným podáním doručeným RM-S dne 22. 11. 2002, ve kterém uvedl, že nemá k zahájenému správnímu řízení žádné námitky.

Kromě emitenta se nikdo další v průběhu správního řízení do vydaní rozhodnutí k dané věci nevyjádřil.

Podle čl. 27 odst. 2 tržního řádu RM-S je RM-S z hlediska podoby cenného papíru trhem
se zaknihovanými cennými papíry, a to především těmi, které jsou evidovány SCP. V současné době se na trhu RM-S s listinnými cennými papíry neobchoduje a ani nebyl k dnešnímu dni žádný listinný cenný papír rozhodnutím ředitele RM-S přijat, protože není v současné době jeho obchodní systém připraven uspokojovat obchodní pokyny týkající se cenných papírů v listinné podobě plně v souladu s požadavky bezpečnosti a spolehlivosti provozu RM-S.

Podle čl. 29 odst. 1, písm. d) tržního řádu RM-S, RM-S pozastaví obchodování s cenným papírem nebo cenný papír z obchodování na trhu vyloučí, jestliže nové okolnosti týkající se tohoto cenného papíru vyvolají takový stav, který neumožňuje uspokojovat pokyny týkající se tohoto cenného papíru plně v souladu s požadavky bezpečnosti a spolehlivosti provozu RM-S. RM-S ve správním řízení došel k závěru, že takové okolnosti v daném případě nastaly.

Podle § 78 odst.4 ZCP je oprávněn RM-S jako organizátor veřejného trhu vyloučit cenný papír
z obchodování, v případech stanovených jeho tržním řádem. Takové rozhodnutí ve smyslu § 78a odst. 1 ZCP vydává ve správním řízení.

K tomu, aby nemohla nastat situace, že by na trhu RM-S byl i nadále registrován cenný papír, který již není z objektivních důvodů od 18. 1. 2003 zaknihován v SCP resp. není možné registrovat v SCP převody těchto cenných papírů z majetkových účtů majitelů těchto cenných papírů na majetkové účty investorů a vice versa, což by mohlo vyvolat u investorů př. majitelů mylnou domněnku, že s daným cenným papírem se stále obchodovat dá, i když ve skutečnosti převody v SCP byly zastaveny, čímž by hrozil vznik potencionální nenahraditelné újmy na straně investorů, pokud by podávali obchodní pokyny ke koupi či prodeji, a dále vzhledem k praktické nemožnosti poskytovat ze strany RM-S pro výše uvedené důvody služby spojené s touto emisí a vzhledem k obecnému zájmu na průhlednosti a řádném fungování kapitálového trhu, rozhodl RM-S na základě § 55 odst.2 správního řádu o vyloučení odkladného účinku včas podaného odvolání proti tomuto rozhodnutí.

Vzhledem k tomu, že nastaly okolnosti, za kterých je ve smyslu Tržního řádu RM-S oprávněn  cenný papír vyloučit z trhu a ke všem uvedeným skutečnostem, rozhodl RM-S ve správním řízení tak, jak stanoví  oba výroky  tohoto rozhodnutí.

 

Poučení

 

Proti tomuto rozhodnutí lze podat do 15 dnů ode dne jeho oznámení odvolání ke Komisi pro cenné papíry podáním učiněným u ředitele společnosti RM-SYSTÉM, a.s.

Proti rozhodnutí o vyloučení odkladné účinku odvolání (výrok II.) se nelze podle § 55 odst.3 správního řádu odvolat.

 

V Praze dne 9. 1. 2003

 

 

 

Ing. Lubomír Štícha

předseda představenstva  a ředitel společnosti RM-S


 





K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688