Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  05.05.2021 00:05:45

4. května: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování v USA

Americké akcie oslabily, když se propadl zejména index technologického trhu Nasdaq Composite. Investoři hromadně vyprodávali akcie velkých technologických firem a investice se přesouvaly k defenzivním akciím, jejichž ceny nejsou tolik ovlivněny fází ekonomického cyklu.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,06 % a uzavřel na 34 133,03 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,67 % na 4 164,66 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 1,88 % na 13 633,50 bodu a zaznamenal nejhlubší pokles od března. Index volatility VIX vzrostl o 6,39 % na 19,48 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl zhruba o jeden bazický bod na 1,593 %.

Pokračoval růst cen ropy (WTI +1,8 %, Brent +2,8 %), zlato a stříbro naopak okolo procenta odevzdaly. Pod 55 000 USD se vrátila cena bitcoinu (-4,2 %), v rally vedle toho pokračovalo ethereum (+1,9 %).

Investoři vyprodávali akcie velkých technologických společností, jejichž cena tak klesala (Microsoft -1,62 %, Alphabet -1,55 %, Apple -3,54 %, Amazon -2,20 %, Facebook -1,31 %). V plusu naopak zakončily seanci velké bankovní, farmaceutické či ropné tituly. Dařilo se také akciím U.S. Steel (+7,90 %), kterým hned o dva stupně zvýšili hodnocení analytici z Credit Suisse.

Americké akcie jsou na vrcholu, důvodů ke (krátkodobému) pesimismu přibývá: https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/americke-akcie-jsou-na-vrcholu-duvodu-ke-kratkodobemu-pesimismu-pribyva

Výprodej dále umocnilo konstatování americké ministryně financí Janet Yellenové. Ta uvedla, že bude možná nutné zvýšit americké úrokové sazby, aby se tamní ekonomika nepřehřála, tedy nerostla příliš rychle. Investoři se obávají, že vyšší úrokové sazby by se mohly negativně odrazit na tržní hodnotě růstových společností.

Morgan Stanley: Oživení americké ekonomiky vstupuje do další fáze, k akcím byste měli přistupovat těmito třemi způsoby: https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/morgan-stanley-oziveni-americke-ekonomiky-vstupuje-do-dalsi-faze-k-akcim-byste-meli

"Investoři řeší možnost dalšího růstu inflace, která může mít dopady například na dodávky surovin a komponent. Ačkoli trh čeká od Fedu dřívější a razantnější zvyšování sazeb, zatímco centrální banka je vyhlíží po delší dobu na minimech, není to přímo hlavní téma pro investory. Tím je právě inflace (byť se sazbami souvisí) a její možné dopady na výrobu, a tedy následně i tržby firem. Právě ty mohou mít vliv na ceny akcií," vysvětlil stratég Dennis DeBusschere z Evercore ISI.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍ SEANCE NA WALL STREET: https://www.investicniweb.cz/americke-akcie-4-kvetna-2021

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

25.05.202125. května: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování v USA Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688