Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.05.2021 11:36:24

Buffett: Proč (ne)vlastnit Berkshire a proč nekupoval během propadu trhu

Pro by měli akcionáři Berkshire Hathaway držet v dalších letech dál akcie této společnosti namísto toho, aby své investice diverzifikovali v indexu S&P 500? Warren Buffett o víkendové valné hromadě firmy nejdříve přenechal odpověď na tuto otázku Charliemu Mungerovi, který prostě uvedl, že on sám je v pohodě s držením akcií Berkshire, protože je preferuje před celým trhem. Co k tomu dodal Buffett?

Známý investor navázal na svého kolegu s tím, že on sám Berkshire nikdy nikomu nedoporučoval, naopak doporučuje investice do indexového fondu, který pokrývá celý trh. Dodal, že si nemyslí, že by většina lidí byla schopná soustavně vybírat dobré akcie a Berkshire má „unikátní akcionáře“, kteří si namísto výběru akcií vybrali Mungera a na společnost hledí jako na něco, co jim dlouhodobě spravuje jejich úspory. „Mám rád Berkshire, ale člověk, který neví o akciích nic a nemá k naší firmě nějaký zvláštní vztah, udělá dobře, pokud si koupí index S&P 500,“ řekl investor.

Jedna z dalších otázek se týkala toho, proč Berkshire nevyužila strachu, který na trhu během propadu panoval, k nákupu akcií, a to zejména ve chvíli, kdy se vláda rozhodla pomoci řadě firem a stimulovat ekonomiku. Buffett nejdříve poukázal na to, že během období strachu Berkshire prodala jen malý zlomek toho, co vlastní. Pak se investor věnoval leteckým společnostem, které dostaly významnou část vládní pomoci. Podle něj se tak dělo zejména ve formě garancí a ne úvěrů a šlo celkově o dobrou politiku, i když on sám by si přál, aby vláda takto mohla pomáhat všem, a to včetně malých restaurací.

„Bylo naprosto v pořádku, že vláda pomohla celému odvětví letecké dopravy,“ pokračoval investor s tím, že na toto odvětví dolehla krize, za kterou nemohlo. Kdyby pomoc nepřišla, firmy by zkrachovaly. A nyní si představme, že by Berkshire byla významným akcionářem v leteckých firmách. Jestliže by měly „takového velmi bohatého akcionáře“, nemusely by politici podle Buffetta ohledně pomoci dojít ke stejnému závěru, k jakému skutečně došli. A on sám podle svých slov míní, že by pomoc pravděpodobně schválena nebyla.

Buffett dodal, že ze zpětného pohledu se může zdát, že Berkshire měla během propadu nakupovat, ale znovu poukázal na to, kolik firem již vlastní a že se jich v té době nezbavovala. A akcie leteckých firem si také vedly velmi dobře, ale z výše popsaného důvodu tomu bylo možná proto, že Berkshire se jejich akcií zbavila. Pozitivně pak Buffett hovořil o mezinárodních leteckých společnostech, protože „lidé stále chtějí cestovat“.

Zdroj: Yahoo Finance


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688