Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Státní rozpočet  |  03.05.2021 14:31:55

Státní rozpočet po první třetině roku vykazuje deficit 192 mld. Kč (Komentář)

Stát hospodařil za první čtyři měsíce letošního rokudeficitem 192 mld. . Celkové příjmy poklesly meziročně o 5,6 % a výdaje naopak vzrostly o 12,8 %. S nárůstem deficitu o 66,8 mld. se tak jedná o nejvýraznější meziměsíční zhoršení v tomto roce. Na příjmové straně nejvíce zaujme vývoj nepřímých daní. V případě DPH ve státní kase chybí oproti plánu Ministerstva financí 8 mld. a v případě spotřební daně 15 mld. . Slabší inkaso těchto daní bylo patrné již v předchozích měsících. Očekáváme však, že druhá polovina roku by díky otevření ekonomiky a nárůstu spotřeby domácností měla přinést i nárůst inkasa těchto daní. Naopak pozitivní zprávou jsou i nadále přímé daně, které přibližně odpovídají schválenému rozpočtu. V tomto kontextu je překvapením zejména inkaso daně z příjmu právnických osob, které i přes svůj čtvrtletní charakter placení záloh v dubnu nepřispělo k vyššímu deficitu státního rozpočtu. Celkově však příjmová strana ztrácí za první čtyři měsíce 21,3 mld. oproti plánům ministerstva.

Na výdajové straně i v dubnu největší roli hrály transfery podnikatelským subjektům, na které stát od začátku roku vynaložil zhruba 51 mld. . Stejně jako v případě transferů municipalitám a příspěvkovým organizacím se z velké části jedná o předfinancování, resp. rychlejší čerpání některých výdajů. Ve druhé polovině roku by tak tlak na vyšší deficit státního rozpočtu z tohoto titulu měl klesnout. Naopak zrychlení výdajů očekáváme u investic, na které stát za první čtyři měsíce vynaložil 38,8 mld. . V alikvotním vyjádření jsou tak kapitálové výdaje nižší o 23,1 mld. . Letošní čerpání poměrově odpovídá průměru předchozích let, nominálně však letošní plán počítá s historicky rekordním objemem a je tak otázkou, zda se povede ambiciózní plán naplnit v období dvouciferného poklesu stavební výroby v ekonomice.

První třetina roku ukázala skokové zhoršení deficitu státního rozpočtu na historicky nejhlubší úrovně. Současný trend by pravděpodobně vedl k naplnění plánovaného schodku 500 mld. . My však očekáváme, že druhá polovina roku podpoří daňové příjmy a zároveň sníží tlak na výdajovou stranu. Navíc řadu položek lze považovat již za předfinancované. Celkově tak i nadále očekáváme, že státní rozpočet skončí letos s deficitem kolem 400 mld. . To by znamenalo nárůst deficitu celých veřejných financí o 0,3 procentního bodu na letošních 6,5 % HDP.    
Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.11.2023Deficit státního rozpočtu klesl na 210,7 mld. Kč ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
01.02.2023Státní rozpočet započal rok deficitem 6,8 mld. Kč Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688