Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  03.05.2021 11:25:48

Tento týden bude makrům dominovat vývoj zaměstnanosti v USA


Sada dat HDP ze závěru minulého týdne přinesla příjemné překvapení. Ekonomika ČR se v prvním čtvrtletí propadla o 0,3 % k/k a předčila tak konsensus tržního odhadu (-0,8 % k/k). Povzbudivá by měla být i várka tuzemských ekonomických dat za březen (průmysl a maloobchod) v tomto týdnu. Za poslední dobu jsme si zvykli na záporná čísla, teď už ale lze počítat až s dvouciferným růstem. Půjde však o statistický efekt nízké srovnávací základny z minulého roku, a ne o zlepšení situace. Přeci jen byla ekonomika v březnu nadále zužována restrikcemi.

Kalendář dnes ráno odstartovaly německé maloobchodní tržby byly v březnu meziročně vyšší o 11 % a únorový pokles zmírnila revize. Nejednalo se ovšem pouze o statistický efekt srovnání s propadem s březnem 2020. Tehdy byly tržby meziročně ještě o 1,1 % r/r vyšší. Meziměsíčně došlo k růstu o 7,7 %.

Dalším údajem bude české PMI ve zpracovatelském sektoru pro měsíc duben. Již dostupný výsledek pro eurozónu ukázal na další mírné zlepšení, což vede k optimismu i pro tuzemskou edici indexu. Navíc PMI opět podpoří napjatá situace v dodavatelských řetězcích (například prodlužování dodávek materiálu), kterou metodika indexu vyhodnocuje jako přehřívání sektoru, i když se ve skutečnosti jedná o důsledky pandemických opatření.

V úterý se dočkáme pouze ekonomických dat z USA. Březnová statistika zahraničního obchodu by měla ukázat po slabším únorovém výsledku na růst exportů i importů. Průmyslové zakázky pravděpodobně vzrostly o 1,3 % po předchozím poklesu o 0,8 %.

Ve středu dorazí údaj o březnových cenách výrobců v eurozóně. Jak již ukázala tuzemská data, lze očekávat svižný růst, který reflektuje tlaky na ceny vstupů k nímž dochází za kombinace plnících se objednávkových knih a chybějícího výrobního materiálu. Medián trhu ukazuje na meziměsíční růst cen výrobců o 1,1 %, meziročně o 4,2 % po 1,5 % v únoru.

Důležitá data dorazí také z USA. Statistika zaměstnanosti v soukromém sektoru ADP by měla ukázat na tvorbu nových pracovních míst, především v sektoru služeb, kde se firmy s postupným rozvolňováním restrikcí připravují na silnou poptávku. Dále se dozvíme výsledek indikátoru ISM pro sektor služeb, který v dubnu pravděpodobně znovu mírně vzrostl.

Čtvrtku dominují česká data. Maloobchodní tržby podle nás v březnu vykážou +15,8 r/r včetně prodejů aut (statistika registrací nových vozů za březen je povzbudivá) a +9,3 % r/r vyjma aut. Data budou ovlivněna poklesem z minulého roku, ale spotřeba domácností (měřena týdenními objemy karetních transakcí) v poslední době ožívá.

Odpoledne je na řadě měnověpolitické zasedání ČNB. Úrokové sazby zůstanou beze změny a od minulého zasedání nečekáme ani posun k rétorice signalizující brzké navýšení sazeb. Na tiskové konferenci bude guvernér Rusnok pravděpodobně reflektovat nad lepším než očekávaným výkonem ekonomiky v 1Q21. Na druhé straně by ale mohlo zaznít, že rozsah a rychlost ekonomického zotavení je nejistá. Indikací postoje ČNB bude nová makroekonomická prognóza.

V pátek bude trh sledovat statistiku z amerického trhu práce. Dorazí ale také výsledek českého průmyslu a zahraničního obchodu za březen. Očekáváme, že oba sektory nadále limitovaly problémy na straně nabídky v podobě chybějících vstupů do výroby. A díky vzájemné propojenosti platí, že zádrhely v průmyslu jsou následně reflektovány i v exportu. Očekáváme tak, že průmyslová produkce zhruba stagnovala. Nicméně propad z minulého roku a letos v březnu jeden pracovní den navíc ji ale napomůžou pravděpodobně až k dvoucifernému růstu


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688