Daniela Adamová (RekvalifikačníKurzy.cz)
Finanční rady  |  29.04.2021 11:47:39

Kolik si vydělávají freelanceři a jaké obory jsou vhodné pro práci na volné noze?

Pracovat z pozice freelancera přináší mnoho výhod a stává se velmi oblíbeným modelem jak v zahraničí, tak u nás. Zajímá vás, jaký plat mají průměrně freelanceři a do jakého oboru se pustit, abyste také mohli pracovat na volné noze?

Definice freelancera a jeho výhody

Freelancer je pojem anglického původu, který se však už běžně objevuje i v našem slovníku. Označuje nezávislého profesionála, který není nikde klasicky zaměstnán a pracuje tzv. na volné noze neboli sám na sebe. Nejčastějším modelem bývá pro freelancery podnikání jako OSVČ (na živnostenský list) nebo také založení vlastní firmy (společnost s ručením omezením/s. r. o.).


Mezi výhody práce na volné noze patří: 

1/ Časová flexibilita – pro většinu pozic na volné noze platí, že fungují na základě zakázek, které musí splnit do určitého deadlinu. Na tom, kdy freelancer během dne práci vykonává, nikomu nezáleží. Můžete si tedy uzpůsobit denní režim sobě a své rodině a pro práci využívat denní dobu, kdy jste nejefektivnější. 

2/ Nezávislost na místě – pro práci z pozice freelancera je více než typické, že pracuje z domu nebo například z cest. Většinou se jedná o pozice, které můžete vykonávat pohodlně pouze s pomocí počítače a internetového připojení, vše ostatní lze přizpůsobit vašim potřebám. Není tedy nutné docházet pravidelně do kanceláře nebo na jiné pracoviště. Výhodou známého domácího prostředí také je vyšší produktivita a menší míra stresu.

3/ Absence nadřízeného – svoboda práce na volné noze také spočívá v tom, že se nemusíte podřizovat nepříjemným šéfům, kolegům a dalším nadřízeným. Zároveň se vás jako freelancera netýká zaměstnávání podřízeným (alespoň ve většině případů) a tím vzniká velký prostor pro čistou hlavu a méně stresu. Jednoduše si seženete zakázky, které vypracujete a dostanete zaplaceno. Jediný, kdo vás může trochu limitovat, je klient nebo investor, pro kterého pracujete.

4/ Vyšší výdělek – průměrně si lidé na volné noze vydělávají více, než zaměstnanci agentur a firem na stejných pracovních pozicích. Po odvedení daní a jiných poplatků se jedná čistě o vaše peníze a nezapomeňte, že vy určujete hodnotu vaší práce. 

Jaký plat má freelancer?

Jak už bylo řečeno, freelancer si většinou měsíčně vydělá více než zaměstnanec v agentuře nebo ve firmě. Je to z toho důvodů, že firma nebo agentura potřebuje také vydělat, a tak z prodaného zboží, zakázky nebo služby potřebuje mít peníze. Teprve poté odvádí mzdu nebo plat svým zaměstnancům, kterým určuje podmínky ve smlouvě. Pokud na ně přistoupíte, máte jistotu stálého a pravidelného výdělku ve stejné výši (záleží na benefitech a jiných odměnách, které vám firma nabízí), ale postupem času můžete zjistit, že za vámi odvedenou práci zaměstnavatel inkasuje vyšší obnosy a na vašem platu se to nijak neprojevilo. Samozřejmě se vše uvedené odvíjí dle typu pracovní pozice.


Oproti tomu freelancer si cenu za své služby určuje sám. Propočítá si náklady, časovou dotaci a odvody a určí svou hodnotu, kterou případně upravuje dle potřeb klienta. Vše však probíhá na základě dohody a pokud si freelancer za svoji práci dokáže obhájit vyšší odměnu, vydělá si častokrát více než zaměstnanec na stejné pozici. Pracovník na volné noze si navíc může zakázek nabrat tolik, kolik potřebuje a zároveň stihne provést, a tím si regulovat měsíční výdělek


Průměrně si tedy freelancer vydělá 45 000,- Kč měsíčně v závislosti na oboru, ve kterém podniká. Může se jednat o dvojnásobek nebo také o polovinu. Ve většině případů je však plat freelancera o dost vyšší než je průměrná mzda v České republice. 

Obory budoucnosti aneb pracujte sami na sebe

V současné době se do online prostředí přesouvá mnoho oborů, které následně lze vykonávat jako vlastní podnikání. Mezi obory budoucnosti pro freelancery patří především ty z oblasti technologií a internetu. Přinášíme několik pracovních pozic, které jsou typické pro freelancery:


  1. Virtuální asistent/ka – náplň práce klasické asistentky kanceláře si asi umíme představit všichni: administrativa, péče o dokumenty, domlouvání schůzek apod. Velmi zajímavým trendem je tzv. virtuální asistence, kdy ty samé činnosti vykonává asistent/ka ze svého domova nebo z jiného pracoviště. Pomáhá s administrativou, domlouvá schůzky, organizuje time management svých nadřízených nebo se také stará o personalistiku či správu sociálních sítí. Jedná se o rozmanitý obor, který využívá čím dál více firem.

  2. Online marketing – v digitálním marketingu se nabízí hned několik pozic, které lze kompletně vykonávat přes počítač. Můžete se zaměřit na copywriting, PPC reklamu, správu sociálních sítí, grafiku a tak dále. V online marketingu je nutné nezůstávat pozadu a neustále se vzdělávat v tomto dynamickém odvětví.

  3. IT specialistka, webmaster – oblíbené jsou také pozice webmasterů, IT pracovníků a webdesignerů, kteří vám připraví kompletní web či eshop přímo na míru. Pokud se chcete v tomto oboru vzdělávat, můžete využít nabídku nejrůznějších kurzů a webinářů online. Průměrně se během půl roku dokáže člověk vypracovat alespoň na základního IT pracovníka, aniž by měl předchozí zkušenosti v oboru.

  4. Překladatel/ka, spisovatel/ka – jestliže umíte výborně cizí jazyk nebo se zabýváte kreativním psaním, můžete se také živit online pomocí těchto profesí. Shánění prvních zakázek a výdělků možná chvíli potrvá, ale postupem času si můžete vybudovat stálou klientelu a dobré jméno. 

  5. Účetnictví – také pozice mzdové účetní/ho, daňového specialisty/tky nebo kombinace obojího lze vykonávat z domu pouze pomocí PC. Kvalitních účetních je stále nedostatek a potřebuje je každý podnikatel i firma, takže o práci jistě nebudete mít nouzi. Navíc se v tomto oboru lze snadno vzdělávat pomocí rekvalifikačních kurzů, které zvládnete absolvovat během pár měsíců. 

  6. Personalistika – současná opatření donutila i personalisty, aby své zaměstnání vykonávali online. Pracovní pohovory tedy mohou probíhat přes počítač, stejně jako zaškolování na velkou část pracovních pozic. Samozřejmě tento model nejde vykonávat online vždy, proto se jedná spíše o poloviční možnost výkonu práce na volné noze. 

Jaké je nutné vzdělání  pro práci na volné noze a jak jej získat?

Pro práci na volné noze většinou není potřeba žádné speciální vzdělání a tituly ze školy. Nutné je nadšení a obchodní duch, který vám zajistí dostatek zakázek nebo klientů pro spolupráci. 


Téměř všechny výše uvedené pozice navíc můžete vykonávat pouze na základě rekvalifikačního kurzu, který absolvujete. V řádu několika týdnů až měsíců se tedy naučíte vše potřebné z oboru a další zkušenosti už sbíráte praxí. Osvědčení o absolvování rekvalifikace také můžete využít k založení podnikatelské činnosti nebo jej použít jako referenci. Dále můžete pokračovat ve svém vzdělávání pomocí volně dostupných (placených i zdarma) kurzů, webinářů, přednášek nebo seminářů, které většinou vede odborník z oboru.

Daniela Adamová

Věnuje se především obsahovému marketingu, optimalizaci pro vyhledávače a sociálním sítím. K psaní článků nepřistupuje povrchově, ale snaží se jít do hloubky tématu a předat tak čtenářům relevantní informace z oblasti personalistiky a marketingu. Sama se neustále vzdělává a přitom zvládá cestovat po celém světě. Vyzkoušela si řízení mezinárodního týmu překladatelů, v současnosti pracuje jako šéfredaktorka webu zijuspesne.cz, redaktorka ve společnosti Orange Academy s.r.o. s přesahem na linkbuilding a SEO.



RekvalifikacniKurzy.cz

Nezaměstnanost či horší uplatnění na trhu práce? Lidé se přiklánějí k absolvování rekvalifikace a změně oboru. Na stránkách RekvalifikacniKurzy.cz naleznete přehledný vyhledávač rekvalifikačních kurzů po celé České republice. Najdete zde aktuální nabídku kurzů s akreditací seřazenou podle termínu konání, města, kraje a oboru – např. účetnictví a daňová evidence, mzdové účetnictví, daně, personalistika, online marketing a kurz asistentky/sekretářky. Nechybí ani užitečné tipy a rady z této oblasti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688