Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.04.2021 09:14:00

Rozbřesk: Trhy čekají na výsledek z Fedu a polský zlotý na třítýdennich minimech

Trhy čekají na to, jak dnes Fed zareaguje na poslední várku velice silných ekonomických čísel z americké ekonomiky. Ty ukazují na velmi rychlý růst USA na počátku roku 2021 - o více než 2 % mezikvartálně. Na druhou stranu Fed již na posledním zasedání hodně vylepšil svůj ekonomický výhled, a proto by měl zatím svoji rétoriku měnit jen kosmeticky.

Šéf Fedu Jerome Powell může mluvit méně o nejistotách spojených s oživením, na druhou stranu těžko bude chtít v tuto chvíli otevírat debatu o možném konci aktuální vlny kvantitativního uvolňování a přechodu na smrskávání bilance Fedu (tapering). Hlavní důvod - i přes nástup rychlého oživení se americký trh práce vypořádává s velkým šokem. Když si odmyslíme období COVID 19, nezaměstnanost je stále na nejvyšších úrovních za posledních šest let (6,4 %). Jakákoliv debata o plánech na “přišlápnutí brzdy” tak přijde nejdříve v létě za předpokladu, že se situace na trhu práce bude dál rychle vylepšovat.

Dnešní zasedání Fedu tak pravděpodobně nebude nijak výrazně povzbudivou zprávou pro americký dolar. Poslední prognóza Fedu („dot plots“) ukazuje na možnost prvního růstu sazeb až na konci roku 2023. To krátké americké sazby již v tuto chvíli vidí svět o něco optimističtěji a těžko po dnešní tiskové konferenci Fedu půjdou ještě dál vzhůru.

Na druhou stranu americkým sazbám i dolaru se mohou líbit další silná americká čísla v tomto a v příštím týdnu - tento pátek to bude HDP a v příštím další výborná měsíční čísla z trhu práce. Pro dolar může být povzbudivá také skutečnost, že čísla z Evropy naopak mohou zaostat za očekáváním. Náš nowcast pro HDP v eurozóně ukazuje na možnost mezikvartálního poklesu okolo 2 %. Stejně tak by dolar mohl smazat část svých ztrát z posledních týdnů díky váhavějším výkonům akciových trhů, které už se tolik nehrnou do útoků na nová historická maxima…a slabší výkony rizikových aktiv (jako akcií) jsou pro dolar zpravidla dobrou zprávou.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se nehrne do rozšiřování svých zisků podobně jako globální akciové trhy, které v tuto chvíli narážejí na mantinely “vakcinačního optimismu” a více reflektují i nejistoty včetně rychlého šíření pandemie v rozvíjejícím se světě a výskytu nových mutací. Měnový pár se vyhoupl nad 25,90 EUR/CZK a vyčkává na výsledek dnešního zasedání Fedu a jeho dopad na náladu na globálních trzích.

Zahraniční forex

V předvečer zasedání Fedu se americké úrokové sazby pohnuly jen nepatrně výše, což mělo na eurodolar jen minimální dopad. Uvidíme jak se vyvine situace dnes večer po zasedání americké centrální banky. Od něj mnoho nečeká, avšak trh by se mohl začít dívat směrem k červnu, kdy na tom bude ekonomika o mnoho lépe a bude naočkovaná (oběma dávkami) polovina americké populace.

Forint včera lehce zpevnil po zasedání MNB, která ve svém komentáři nepřestavá signalizovat, že je připravena použít příslušné instrumenty pokud by se realizovala pro-inflační rizika. K tomu má však MNB zatím daleko.

Na rozdíl od forintu se nedařilo zlotému, jež oslabil ve středu na třítýdenní minima, což lze jen stěží přičíst externím faktorům - ať již vývoji na ostatních emerging markets či pandemii. V pozadí slabého zlotého také zdá se není ani kauza hypoték domácností ve švýcarských francích a přenesení z nich plynoucích ztrát na polské banky. Polský ústavní soud má sice o této kauze rozhodovat 11. května, avšak vzhledem k tomu, že akcie polských bank jsou stabilní, tak tento příběh za oslabením zlotého rovněž není. Za slabými výkony zlotého lze tedy hledat spíše velmi uvolněnou politiku NBP, které má podle posledních komentářů centrálních bankéřů (viz např. Grazyna Ancyparowicz) pokračovat nehledě na relativně vysokou inflaci. Dubnové inflační číslo se přitom může blížit 4 %, což bude implikovat, že polské oficiální reálné úrokové sazby jsou aktuálně nejnižší v regionu (a to včetně eurozóny). A to samozřejmě činí zlotý (z portfolio hlediska) neatraktivní měnou.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688