Michaela Prátová (RekvalifikačníKurzy.cz)
Finanční rady  |  27.04.2021 19:59:42

Podporu v nezaměstnanosti bude potřebovat čím dál více lidí. Jaká je její výše a podmínky pro rok 2021? (27.4.2021)

Loňský rok i první čtvrtletí toho letošního nám jasně ukázalo, že nezaměstnanost se bude týkat v příštích měsících a letech čím dál větší skupiny lidí. Především zaměstnanci z oblasti služeb, gastronomie nebo cestovního ruchu se budou muset rekvalifikovat pro získání nového pracovního místa. Do té doby však budou potřebovat čerpat podporu v nezaměstnanosti. Jaká je její výše pro rok 2021, kdo na ni nemá nárok a jak o ni zažádat?

Podpora v nezaměstnanosti a její podmínky pro rok 2021

Podpora v nezaměstnanosti (někdy také mylně nazývána příspěvkem v nezaměstnanosti) slouží k překlenutí nepříjemné životní situace – ztráty stabilního zaměstnání. Jedná se o sociální dávku, která je vyplácena státem každý měsíc za předpokladu, že splníte podmínky pro její získání. Mezi tyto podmínky patří:

  • podpora v nezaměstnanosti je vyplácena pouze občanům České republiky
  • musíte se stát uchazečem o zaměstnání na příslušném úřadu práce dle místa bydliště
  • splňujete povinnou dobu důchodového pojištění

Jak se stát uchazečem o zaměstnání na úřadu práce?

Úřad práce vás do evidence uchazečů o zaměstnání zařadí za předpokladu, že splňujete zákonem dané podmínky. Do této evidence můžete být zařazeni pouze jako fyzická osoba s českým občanstvím. Dále je nutné vyplnit Žádost o zprostředkování zaměstnání, kterou najdete na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí a buď ji osobně donést na příslušný úřad práce, nebo ji zaslat pomocí datové schránky či s elektronickým podpisem na úřad práce.

Na základě této žádosti vás úřad vyrozumí, zda splňujete podmínky pro zařazení do evidence. Pokud vás do evidence zařadí, budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti a také je možné, že vás úřad práce zkontaktuje v případě, že se objeví vhodná pracovní nabídka pro vás, což se posuzuje na základě vaší kvalifikace. Podpora je totiž určena pouze aktivním hledajícím uchazečům o práci a ne těm, kteří jsou nezaměstnaní dobrovolně.

Povinná doba důchodového pojištění

Pro získání podpory také musíte splnit podmínku povinné doby důchodového pojištění, která je automaticky splněna, pokud jste byli zaměstnání nebo se zabývali jinou výdělečnou činností alespoň 12 měsíců v průběhu posledních dvou let. Podnikatelé (například OSVČ) pak tuto podmínku splní pouze za předpokladu, že si dobrovolně hradí důchodové pojištění a to rovněž 12 měsíců za poslední dva roky. 

Ještě se však nabízí jedna možnost, jak potřebnou dobu pojištění získat, a to pomocí takzvaných náhradních dob. Do těchto výjimek se počítá:

  • osobní péče o dítě ve věku do 4 let,
  • příprava osoby se zdravotním pojištěním,
  • trvání dočasné pracovní neschopnosti,
  • pobírání invalidního důchodu a další. 

Jaká je délka podpůrčí doby a výše podpory?

Podpůrčí doba představuje časový úsek, po který máte nárok na podporu od státu a během které byste si ideálně měli najít zaměstnání, absolvovat rekvalifikační kurz apod. Liší se v závislosti na věkové skupině, do které spadáte. V současnosti platí následující:

  • uchazeči do věku 50 let jsou podporováni 5 měsíců
  • uchazeči nad 50 a do 55 let jsou podporováni 8 měsíců
  • uchazeči nad 55 let jsou podporováni 11 měsíců

Také výše sociální dávky se v průběhu času mění, jelikož stát tuto podporu poskytuje pouze k překlenutí toho nejhoršího období. Po několika měsících se tedy můžete ocitnout kompletně bez podpory, jestliže si nenajdete nové zaměstnání. 

První dva měsíce výše podpory činí 65 % z průměrného měsíčního výdělku, od druhého do čtvrtého měsíce bez práce se výše vyšplhá na 50 % a od čtvrtého měsíce máte nárok již jen na 45 % až do konce podpůrčí doby. Jestliže jste však předchozí zaměstnání ukončili pomocí dohody se zaměstnavatelem nebo bez vážného důvodů, očekávejte od samého začátku pouze 45 % z průměrného měsíčního čistého příjmu. 

Některé skupiny lidí navíc nemají nárok na žádné peníze. Jedná se o lidi ve výkonu trestu, starobní důchodce, osoby, jejichž výsluhový příspěvek je vyšší než podpora v nezaměstnanosti, osoby pobírající nemocenskou dávku a pak také samozřejmě ty, kteří nesplnili výše uvedené podmínky. 

Bc. Michaela Prátová

K oboru účetnictví měla vždycky blízko a chtěla se mu věnovat i profesně. Před lety absolvovala kurz mzdového účetnictví a našla si práci jako mzdová účetní ve výrobní společnosti. Přesto chtěla jít se svými znalostmi ještě více do hloubky, což se jí podařilo během studia vysoké školy se zaměřením na finance a daně. Od roku 2013 působí jako lektorka (a zároveň garantka) kurzu Mzdové účetnictví se základy personalistiky ve společnosti Orange Academy s.r.o. Díky svým zkušenostem z praxe zajišťuje hladký průběh rekvalifikace po celé ČR.


RekvalifikacniKurzy.cz

Aktuální nabídka kurzů s akreditací seřazená podle termínu konání, města, kraje a oboru – např. účetnictví a daňová evidence, mzdové účetnictví, daně, personalistika, online marketing, kurz programování a kurz asistentky/sekretářky. Na stránkách RekvalifikacniKurzy.cz naleznete přehledný vyhledávač rekvalifikačních kurzů po celé České republice. Pomáháme lidem zvýšit kvalifikaci a najít uplatnění v nových oborech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688