Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.04.2021 15:36:25

Daly: Několik měsíců, než se trh práce srovná

Mary Daly stojí v čele San Francisco Federal Reserve a v rozhovoru pro Bloomberg Markets uvedla, že „skutečně dochází k oživení americké ekonomiky a to je vítané“. Není ale oživení silnější, než se čekalo, s odpovídajícím dopadem na monetární politiku?

Ekonomka uvedla, že ona sama očekávala dost prudké oživení, hospodářství pomáhá i to, jak rychle se lidé snaží vrátit do práce či obnovit své firmy. To pomáhá poptávce i zaměstnanosti, ale Daly míní, že i tak bude trvat několik měsíců, než se trh práce dostane do stavu, kdy bude možné říci, že dopad pandemie pominul. K tomu je třeba nezapomínat na to, že pandemie ještě úplně neskončila.

Na otázku, jak hodnotí dopad obrovské fiskální stimulace, ekonomka odpověděla, že Spojené státy se také nachází v naprosto mimořádné situaci, kdy ekonomika rychle ztratila asi 20 milionů pracovních míst a během měsíce byly smazány roky ekonomického růstu. K tomu jsou stále patrná slabá místa v americkém hospodářství a Kongres tak učinil „odvážný krok“, který byl třeba a který spolu s politikou Fedu pomáhá rychlému oživení.

Dayl následně hovořila o tom, že Fed má k dispozici řadu nástrojů, z nichž nejdůležitější jsou sazby. K nim se přidávají nákupy aktiv a v neposlední řadě i takzvaná forward guidance, která popisuje, jak by se politika měla vyvíjet v závislosti na stavu ekonomiky. Změny v každé oblasti bude Fed podle ekonomky avizovat dostatečně dopředu, ona sama ale nechce dávat žádnou indikaci možných změn, protože na jednu stranu má velmi optimistický výhled, na stranu druhou si je vědoma i rizik. Fed podle šéfky San Francisco Federal Reserve jasně hovoří o tom, co sleduje a jak bude na případné změny reagovat. Neposkytuje ale přesná data, protože lepší je výhled podmíněný skutečným vývojem.

Bez školy až do Fedu

Ekonomka byla tázána i na její osobní život. Vyprávěla o tom, že když se její rodina dostala do těžké situace, musela si začít vydělávat a nemyslela si, že jednou bude studovat na univerzitě. Nakonec se jí to podařilo a dnes se podle svých slov snaží ukázat ostatním, že uspět může v dané profesi i ten, který v ní nemá žádné rodinné zázemí a přichází zvenčí. Dayl se podobným tématům věnuje i ve svém výzkumu. Na Bloomberg Markets hovořila i o tom, že větší příležitosti napříč společností zvyšují inovace, produktivitu a hospodářskou aktivitu.

Zdroj: Bloomberg Markets


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688