Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  19.04.2021 13:49:45

Summers: Vývoj inflace, nezaměstnanosti a sazeb

Známý ekonom a bývalý ministr financí americké vlády Lawrence H. Summers byl na Bloomberg Markets tázán na novou analýzu Rady ekonomických poradců CEA a odpověděl, že ji četl velmi pozorně, ale na klidu mu nepřidala. Tato analýza totiž podle ekonoma nereflektuje některé významné věci, včetně přehřívajícího se trhu nemovitostí, firem, které mají problémy s hledáním nových zaměstnanců, vysokých hodnot PMI, růstu výnosů vládních obligací či změny politiky Fedu. Co si Summers myslí o dalším vývoji v americké ekonomice?

Ekonom souhlasí se závěrem zmíněné analýzy v tom smyslu, že se v americké ekonomice skutečně objeví řada faktorů, které jen přechodně zvýší inflaci. Podle Summerse ale to, že „přijde jen časově omezená sněhová bouře, neznamená, že zbytek zimy bude mírný“. Existují totiž známky, že ekonomika se přehřívá. Z tohoto pohledu může přijít i dlouhodobější vyšší inflace. „Frekvence, s jakou se lidé vracejí k tématu inflace, ukazuje, že tu panuje určité napětí. Uvidíme, co se stane. Nemyslím, že něco budeme vědět dříve než za zhruba osmnáct měsíců,“ dodal ekonom.

Co argument, že v globální ekonomice působí faktory, které dlouhodobě inflaci snižují? „Možná, ale tyto strukturální faktory ovlivňují spíše úroveň cen než inflaci,“ míní Summers. „Základní ekonomický zákon funguje tak, že když je něčeho málo, ceny rostou. Platí to o domech, čipech, o těch, kteří pracují v restauracích nebo o dobrých manažerech,“ dodal ekonom s tím, že zde podle něj panuje nedostatek a ceny tak půjdou nahoru i přesto, že v globální ekonomice působí dezinflační faktory, jako jsou nové technologie.

Jak ekonom vidí globální ekonomiku? Summers odpověděl, že zejména v rozvíjejících se zemích často chybí razance a rozhodnost, se kterou na pandemii a ekonomický útlum zareagovaly Spojené státy. Na to, aby i chudé země takto reagovaly, by bylo třeba mezinárodní akce, která ale zatím nepřichází. Pomoc, kterou by chudým zemím mohly poskytnout Spojené státy, je přitom podle ekonoma v jejich vlastním zájmu a nešlo by o žádnou charitu.

Kam se podle Summerse dostanou výnosy vládních obligací? Ekonom odpověděl, že dříve se dostane nezaměstnanost k 4 %, než se výnosy desetiletých dluhopisů vyšplhají na 3 %. Důvod je, že na tuto míru nezaměstnanosti se Spojené státy dostanou již letos. K tomu Summers míní, že ve Spojených státech by měla nastat změna v oblasti zákonů zabývajících se odbory a propouštěním zaměstnanců, protože nyní je příliš jednoduché propustit ty, kdo se sdružují v odborech.

Ekonom byl na závěr rozhovoru tázán na postoj k sankcím, které jsou v USA zvažovány vůči Rusku v souvislosti s hackerskými útoky a snahou o ovlivňování voleb. Summers se domnívá, že pokud Spojené státy chtějí nějak zakročit, jsou sankce „tou nejlepší ze špatných alternativ“. Jinak řečeno, „sankce se mnohem jednodušeji kritizují, než se hledá jejich alternativa.“

Zdroj: Bloomberg Markets




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688