Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  14.04.2021 10:46:25

Jak Fed (ne)úmyslně převzal kontrolu nad trhy

Americká centrální banka v reakci na pandemii covidu-19 opět roztočila měnové kohouty. Její úvahy jsou přitom stejné jako při boji proti důsledkům finanční krize z roku 2008. Fed tvrdí, že podporuje ekonomiku, aby zabránil pádu Spojených států do (hluboké) recese, respektive do deprese. To, co banka (snad) zamýšlí, ale dopadá úplně jinak.

V rámci boje proti finanční krizi nastavil Fed základní úrokovou sazbu de facto na nulu a zaplavil trh likviditouCentrální banka doufala, že příliv peněz přispěje ke zpřístupnění úvěrů širšímu okruhu podniků, které budou mimo jiné přijímat více pracovníků. Tato úvaha ale dlouhodobě neplatí. Firmy namísto investování do výzkumu a vývoje a posilování výrobních kapacit levné peníze ve velkém lily mimo jiné do zpětných odkupů akcií. Prostředky dodané na trh Fedem tak mířily do kapes akciových investorů.

Najdou se hlasy, které postoje Fedu obhajují s tím, že banka byla k rozhodnutím stran podpory ekonomiky donucena celkově zpomalujícím růstem, zvyšujícím se zadlužením, stárnutím populace a neschopností politiků spolupracovat. Kritici extrémně uvolněné měnové politiky naopak upozorňují, že Fed na trhu svým chováním vytvořil prostředí, ve kterém investoři přišli o možnost určovat hodnotu jednotlivých firem a ztratili i poslední zbytky averze vůči riziku.

Fed - vývoj bilance, zdroj: tradingeconomics.com
Fed - vývoj bilance, zdroj: tradingeconomics.com

Kombinace uvolněné měnové politiky a zdánlivě nekonečného růstu cen akcií vzedmula vlnu spekulativního kapitálu, která tuto situaci ještě umocnila. Vedle toho podpora ze strany Fedu umožňuje přežít řadě firem, které by za normálních okolností zkrachovaly. Nejde ale jen o takzvané zombie firmy, politika Fedu podle jejích kritiků rovněž narušuje konkurenční prostředí, když zpřístupňuje dluhové financování podnikům, jež by jinak byly pod enormním tlakem dravých inovátorů.

Uvolněná měnová politika měla být podporou všem Američanům. Ve skutečnosti se ale stala podporou těch nejbohatších, vezmeme-li v potaz, že 90 % akcií vlastní v zámoří 10 % nejmajetnějších. Plánovaná stimulace ekonomiky tak vytvořila paradoxní situaci - kapitalistické hospodářství se dostalo do střetu s trhy řízenými skupinou technokratů. A bylo by velkým překvapením, pokud by nynější nastavení sazeb a skupování dluhopisů vedly k jinému výsledku.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688