mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.04.2021 09:14:00

Filipínská daňová reforma dláždí cestu investicím

Filipínská daňová reforma dláždí cestu investicím

14.04.2021 / 08:40 | Aktualizováno: 14.04.2021 / 09:14

Dne 26. března skončilo dlouhé období nejistoty poté, co prezident Rodrigo R. Duterte podepsal zákon č. 11534, známý jako “Corporate Recovery and Tax Incentives for Enterprises (CREATE). CREATE je považován za vůbec jeden z největších ekonomických stimulů v historii země s ohledem na změny daňových a pobídkových zákonech. Vzhledem k tomu, že pandemie bude i nadále negativně ovlivňovat obchodní prostředí, mají změny podpořit zotavení po pandemii a přilákat do země další zahraniční investice.

CREATE byl navržen s cílem zlepšit spravedlnost a efektivitu systému daně z příjmů právnických osob snížením daňové sazby, rozšířením daňového základu, snížením daňových narušení a úniků a vytvořením citlivějšího a globálně konkurenceschopnějšího režimu daňových pobídek, který je zaměřen na výkon. Filipíny dosud ukládaly nejvyšší míru daně z příjmu fyzických osob ve výši 30%, kdy regionální průměr zemí ASEAN je 23%. Za tímto účelem zákon CREATE snižuje sazbu korporátní daně pro domácí firmy (včetně korporací s jednou osobou) na 25% zdanitelného příjmu počínaje 1. červencem 2020, zatímco u společností s celkovými aktivy nepřesahujícími P100 milionů filipínských peso a zdanitelnými příjmy nepřesahujícími 5 milionů peso se sníží na 20% zdanitelného příjmu Od 1.července 2020 se u rezidentních zahraničních společností (včetně poboček) sazba daně z příjmu právnických osob snižuje ze 30% na 25% zdanitelného příjmu. Úrokové výnosy v rámci rozšířeného systému vkladů v cizí měně a zisky z prodeje akcií přijatých rezidentními zahraničními společnostmi budou zdaněny 15%. Od 1. ledna 2022 budou podléhat regionální ústředí zahraničních firem 25% daňové sazbě. Firmy však mohou požádat o pobídky podle zákona CREATE Act. U nerezidentních zahraničních společností se již 1. ledna 2021 snižuje z 30% na 25% hrubého příjmu.

Úpravy sazeb daně z příjmů fyzických osob nebude pouze výhodné pro velké firmy, ale v konečném důsledku poskytne úlevu malým a středním podnikům, které tvoří 99,5% z celkového počtu firem na Filipínách, zaměstnávají 62,4% veškeré pracovní síly a představují 35 % hrubého domácího produktu potažmo 35,7% ekonomické hodnoty. I přesto, že tento balíček daňových reforem sníží vládní příjmy, tak filipínské Ministerstvo financí věří, že reforma pomůže oživit podniky a následně vytvořit více pracovních míst a pomyslně vydláždí cestu ven z ekonomické recese způsobené pandemií COVID 19.

Benjamin Žiga, Obchodně-ekonomický úsek, Velvyslanectví České republiky v Manile


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688