AKCENTA CZ (AKCENTA CZ)
Investice  |  09.04.2021 15:12:38

Vývoj na devizovém trhu ve 14. týdnu (5.4.-9.4.2021)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Průmyslová produkce v únoru poklesla o 2,0 % m/m a o 2,6 % r/r
DE - Průmyslová produkce v únoru poklesla o 1,6 % a o 6,4 % r/r
EZ - Kompozitní index PMI v březnu po zpřesnění zvýšen na 53,2 bodu
US - Polská centrální banka ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 0,10 %

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu


CZ - Index spotřebitelských cen (březen)
DE - Index ekonomického sentimentu ZEW (duben)
PL - Index spotřebitelských cen (březen)
US - Index spotřebitelských cen (březen), Maloobchodní tržby (březen)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruně se na začátku dubna dařilo. Dokázala posílit pod hranici 26 CZK/EUR a následně se obchodovalo až na úrovni 25,80 CZK/EUR (nejsilnější hodnoty koruny od poloviny února). Výraznější zisky si v tomto týdnu připsaly i další středoevropské měny (HUF, PLN). Koruně v úvodu dubna pomáhala optimistická nálada na finančních trzích a oslabující dolar vůči euru.
  • Tento týden byl bohatý na domácí makrokeonomické statistiky. Restriktivní vládní opatření se i v únoru negativně promítala do maloobchodních tržeb, když řada segmentů maloobchodu měla nuceně omezenou činnost. Právě s ohledem na vládní omezení lze však samotná únorová čísla hodnotit pozitivně. Oproti lednu totiž maloobchodní tržby vzrostly o 2,8 % a v meziročním srovnání po očištění o kalendářní vlivy pokles maloobchodu činil jen 3 %. Slušný výsledek únorového maloobchodu, samozřejmě s ohledem na vládní opatření, si lze vysvětlit realizací spotřebitelské poptávky nákupy prostřednictvím internetových obchodů. Prodeje přes internet a pomocí zásilkové služby totiž meziročně vzrostly o 41,7 %! Podíl nezaměstnaných osob v březnu poklesl na 4,2 % z únorových 4,3 %, když částečně zafungovaly pozitivní sezónní faktory.
  • VÚnorová čísla z průmyslu byla slabší, než se očekávalo. V meziměsíčním srovnání průmyslová produkce poklesla o 2,0 % a jedná se tak o třetí meziměsíční pokles v řadě. V meziročním srovnání došlo k poklesu produkce o 2,6 %. Pokles průmyslu připadá z velké části na vrub specifickým faktorům na straně nabídky. Od začátku letošního roku se totiž stupňují problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích, a to jak z pohledu prodlev a výpadků dodávek vstupů, tak i tlaku na růst jejich cen. Klíčové je, že poptávka, hlavně ta zahraniční, zůstává silná, což bylo v únoru patrné i z dalšího meziročního růstu nových zakázek o 6,7 %. Od března a následně i v dalších měsících se průmyslová produkce dostane v meziročním srovnání silně do plusu, což bude způsobeno loňskou jarní uzavírkou průmyslu. Hodnotnější obrázek o vývoji situace v průmyslu tak budou poskytovat meziměsíční údaje. V zahraničním obchodu se zbožím v únoru vývoz vzrostl o 3,8 % r/, dovoz o 3,3 % r/r a přebytek obchodní bilance činil 22,5 mld. korun. V únoru se nedařilo stavebnictví (-3,0 % m/m a -11,0 % r/r), a to především kvůli přetrvávajícímu útlumu pozemního stavitelství a určitý vliv mohlo mít i velmi studené počasí.

Vývoj USD/CZK

  • Polský zlotý si na začátku dubna prožil velký obrat a vůči euru posílil bezmála o 3 %. To se částečně odrazilo i do vývoje na měnovém páru koruny se zlotým, kde se v tomto týdnu obchodovalo především v rozmezí 5,65 – 5,70 CZK/PLN a v pátek nad hladinou 5,70.
  • Hlavní makroekonomickou událostí v Polsku bylo v tomto týdnu středeční zasedání tamní centrální banky (NBP). Ta podle předpokladů ponechala úrokové sazby beze změny s hlavní sazbou na úrovni 0,10 % i závazek pokračovat s nákupy vládních dluhopisů. Nenaplnily se tak spekulace, že by mohla NBP vzhledem k další vlně pandemie v Polsku přistoupit k zavedení záporných úrokových sazeb. Určitých změn jsme se však přeci jen dočkali, když byla především upravena část textu týkající se kurzu zlotého v tzv. Informaci po zasedání NBP. Zatímco dříve NBP uváděla, že tempo hospodářského oživení v Polsku může být omezováno nedostatečným přizpůsobením kurzu zlotého k pandemickému vývoji a uvolněné měnové politice NBP, tak nově NBP uvádí, že tempo hospodářského oživení v Polsku bude odvislé od dalšího vývoje kurzu zlotého. Věta o tom, že NBP si vyhrazuje právo intervenovat na devizovém trhu zůstala beze změny.
  • Je pravděpodobné, že NBP text o kurzu zlotého upravila kvůli výraznému březnovému oslabení polské měny. Z vyjádření polských centrálních bankéřů v 1. čtvrtletí totiž vyplynulo, že NBP nechce, aby zlotý posiloval, zároveň si však nepřeje další dramatické oslabení zlotého. Úprava rétoriky NBP směrem ke zlotému tak nemusí znamenat žádnou významnější změnu postoje NBP ke kurzu zlotého, avšak trh si to může přebrat jinak. Pravděpodobnost, že zlotý během dubna posílí až k hladině 4,50 PLN/EUR se jednoznačně zvýšila a NBP může mít pro změnu brzy dilema, zda u této úrovně opět nepřistoupit k intervencím. Více se k tomuto tématu může dnes odpoledne na tiskové konferenci vyjádřit šéf NBP A. Glapiński.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688