Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  09.04.2021 07:11:33

Německý průmysl v únoru rostl (Ranní zpráva z finančního trhu)

Nejzajímavější dnes budou data přicházející z Německa. Tamní průmysl by se měl oklepat z lednového propadu, vysoký přebytek pak zřejmě vykáže zahraniční obchod. Ze zbytku kalendáře stojí za zmínku ceny průmyslových výrobců v USA, které v březnu porostou v důsledku vysokých cen pohonných hmot. V následujících měsících je ale čeká korekce. Koruna se drží poblíž nejsilnějších úrovní od konce února. Hlavním hybatelem zůstává společná evropská měna. V krátkém horizontu se tak můžeme dočkat opětovného oslabení kurzu koruny, ve střednědobém však očekáváme jeho další posilování. 

Ceny pohonných hmot vytlačí americké PPI nahoru 

Ceny amerických průmyslových výrobců v únoru vyletěly nahoru v důsledku vysokých cen energii. Tomuto vlivu se nevyhnou ani v březnu, ačkoli tempo růstu bude již mírnější. Ve druhé polovině března však již velkoobchodní ceny pohonných hmot výrazně poklesly, což by se mělo odrazit v inflačních indikátorech v následujících měsících.

Německá průmyslová produkce si v únoru zřejmě napraví reputaci a po lednovém propadu o 2,5 % m/m o 2,0 % vzroste. Lednový pokles byl způsoben vývojem ve stavebnictví. V únoru však již byla situace v tomto sektoru lepší, přičemž dobře si vedl i zpracovatelský průmysl. Ten stávající koronavirové vlně odolává velmi dobře, a to především díky robustní zahraniční poptávce. Indikátory PMI navíc slibují další zvýšení průmyslové aktivity v březnu. I tak ale u německého HDP očekáváme v Q1 výrazný propad, a to o 2 % mezikvartálně. Kromě toho bude zveřejněn německý únorový zahraniční obchod. Ten by měl podle našeho odhadu dosáhnout přebytku vysokých 20,1 mld. EUR. Růst by mělo tempo exportů i importů. Na straně exportů bude nicméně stále ještě patrný vliv brexitu a předzásobení Velké Británie a také pokračující uzavírky v mnoha evropských zemích. Celkově však zahraniční poptávka zůstává silná, což německému zahraničnímu obchodu, a nejen jemu, nahrává. 

Koruna sílu na další posílení nenašla

Na domácí půdě byla včera zveřejněna série dat z reálné ekonomiky. Jednalo se o čísla za únor, která v souhrnu přinesla zklamání. Na výsledcích byl patrný problém s dodavatelskými řetězci a nedostatek výrobních komponent, který se pak promítá hlavně do nižší výroby aut a tedy horších výsledků průmyslové produkce i zahraničního obchodu. Kromě dílů chybí navíc v některých oborech i pracovní síla. S tíživou situací se i nadále potýká stavebnictví, jehož výstup v únoru meziročně poklesl o 11 %. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3fRwKKz.

Domácí měna se včera držela převážně v pásmu 25,80-25,90 CZK/EUR, tedy stále poblíž nejsilnějších úrovní od konce února. K dalším ziskům jí ale chyběly domácí impulzy a ani kurz eura vůči dolaru v tomto ohledu nepodal příliš pomocnou ruku. Na silnější úrovně koruně spíše než silné fundamenty v posledních dnech pomohla nízká likvidita, a tak její pozice zůstává zranitelná. S případným oslabením dolaru vůči euru by o své zisky mohla snadno přijít. Ve střednědobém horizontu však očekáváme jak posilování společné evropské měny, tak i té domácí.

Z regionálních konkurentů byl vítězem polský zlotý. Ten si na své konto připsal 0,6 % a posílil na 4,544 PLN/EUR. Postupně tak umazává ztráty, ke kterým přišel v důsledku pandemické krize a obav, jaké bude rozhodnutí ústavního soudu ve věci cizoměnových hypoték.

Kurz eura vůči dolaru včera mírně zpevnil a dostal se na úroveň 1,190 USD/EUR. Světový kalendář byl poloprázdný. Zpráva, že německé zakázky v únoru rostly již druhý měsíc za sebou, a to díky silné domácí poptávce, na dosažení výraznějších zisků nestačila. 

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688