Export (export.cz)
Ze světa  |  07.04.2021 14:13:17

Kazachstán ekologizuje energetiku a těžký průmysl

Kazachstán letos přistoupil k vytvoření právního a finančního rámce pro snížení znečištění vzduchu místními elektrárnami a továrnami. Nový Ekologický kodex a zvýšení tarifů pro výkupní ceny elektřiny vytváří prostor pro zapojení českých společností do ekologizace místní ekonomiky.

Ilustrační foto: Shutterstock

Od začátku července začne platit nový Ekologický kodex, který byl schválen v lednu. Tento zákon přinese do kazachstánské energetiky a těžkého průmyslu řadu změn. V první fázi se bude vztahovat na 50 největších společností, které se v zemi podílejí z 80 % na emisích skleníkových plynů ze stacionárních zdrojů. Jedná se o energetické společnosti a dále ropný, chemický, těžební a metalurgický průmysl.

Během prvního pololetí 2021 probíhají v každé z těchto společností audity a bude jim vydáno integrované ekologické povolení. Podmínkou je přechod na nejlepší dostupnou technologii. Finanční motivací bude zvyšování poplatku za emise, který se k roku 2025 zdvojnásobí, v roce 2028 vzroste na čtyřnásobek a v roce 2031 na osminásobek. Příjmy z těchto poplatků budou i nadále směřovat do krajů, které však budou zavázány je ze 100 % využít na ekologické účely, na rozdíl od současné praxe, kdy je s tímto cílem využito zhruba 45 %.

Jelikož se kazachstánské energetické společnosti nacházejí v problematické finanční situaci, která jim neumožňovala financovat potřebnou modernizaci z vlastních zdrojů ani dosáhnout na zvýhodněné půjčky od mezinárodních finančních institucí, zvýšilo Ministerstvo energetiky Kazachstánu od začátku dubna tarify pro výkup elektrické energie pro jednotlivé výrobce v průměru zhruba o čtvrtinu – v rozmezí od ponechání tarifů u sedmi ze 45 elektráren k růstu o 48 % u jiných. Jedná se o první významné navýšení tarifů za posledních několik let. Oslovení experti očekávají, že tento krok umožní řadě elektráren návrat k ziskovosti.

PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

Potenciál, který tento vývoj vytváří pro zapojení českých firem, se projevil během podnikatelské mise českých společností, dodávajících technologie a výrobky pro tepelné elektrárny, kterou v polovině března zorganizovala zahraniční kancelář CzechTrade Almaty spolu s Velvyslanectvím ČR v Nur-Sultanu. Jelikož jsou zejména u kazachstánských tepelných elektráren využívány nosné bloky a provozy postavené v dobách SSSR, otevírají se příležitosti při připravovaných komplexních modernizacích stávajících bloků (kotle, turbíny, armatury), při instalování a modernizaci systémů filtrace odpadních plynů, v systémech dopravy a dávkování paliva atd.

Obdobné příležitosti vznikají také v ostatních sektorech, tam jejich charakter vyplývá z povahy jednotlivého provozu.

Luboš Joza, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688