Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  31.03.2021 14:34:33

Bankovní statistika za únor - bilanční suma +0,8%, vklady +1%, úvěry +0,5%


Celková bilanční suma bankovního sektoru se v únoru zvýšila o 0,8 % meziměsíčně a dosáhla nominální hodnoty 8 734 mld. . Hlavní část růstu byla realizována úvěrovou aktivitou jak klientů, tak na mezibankovním trhu. Vzrostl i objem dluhových cenných papírů v držení bank, a to o 2,5 % meziměsíčně. V meziročním srovnání je celková suma aktiv vyšší o 6,5 %, a to především díky investicím bank do dluhových cenných papírů (+40,7 % meziročně).

Celkový objem vkladů vzrostl v průběhu února o 1,0 % meziměsíčně na konečných 5 772 mld. . Meziroční tempo růstu se zvýšilo na 13,4 %, a to díky stále vysokým nárůstům jak v segmentu nefinančních podniků (+12,9 % meziročně), tak obyvatelstva (+13,3 % meziročně). V bankovním systému zůstává značná suma „nad-úspor“. Jen v segmentu nefinančních podniků bylo za posledních 12 měsíců uspořeno zhruba o 73,5 mld. více než byl dosavadní trend. V přepočtu na jednotku tak každá firma uspořila navíc 137 tisíc . U obyvatelstva se suma nad-úspor vyšplhala za posledních 12 měsíců již na 173 mld. , což po přepočtu na dospělou část populace (18+) znamená pro každého občana bezmála 20 tisíc v úsporách navíc. Ani vývoj vkladů v aktuálně zveřejněném měsíci zatím neukazuje na zpomalení růstu úspor, které by signalizovalo oživení spotřeby.

Celkové úvěry vzrostly v únoru o 0,5 % meziměsíčně a dosáhly nominální hodnoty 3 640 mld. . Meziroční tempo růstu udržuje z pohledu aktuální komplikované situace uspokojivou hladinu 3,9 %. Hlavní roli hraje stále aktivní poptávka po úvěrech v segmentu obyvatelstva. Jejich celkový objem vzrostl za posledních 12 měsíců o 6,9 %, a to především díky úvěrům hypotečním. Ty do začátku nového roku nastoupily skutečně razantně. Po rekordně úspěšném lednu se objem čistě nových hypoték poskytnutých v únoru opět zvýšil, a to na 25,8 mld. , což je doposud nejlepší únorový výsledek. V meziročním srovnání je celkový objem hypoték vyšší o 8,7 %. Také spotřebitelské úvěry pokračují v trendu růstu, který naznačily již v lednu. Během února jich bylo nově poskytnuto 6,7 mld. , což je jednak o 16 % více než v lednu a jednak již nad průměrnou měsíční hodnotou loňského roku. I firemním úvěrům se daří. V celkovém objemu se úvěry poskytnuté nefinančním podnikům za posledních 12 měsíců zvýšily o 0,8 %. V únoru pak bylo poskytnuto lehce přes 32 mld. nových úvěrů, což je sice o 6,4 mld. méně než v lednu, avšak v porovnání s únorem 2020 je letošní částka zhruba o 2,1 mld. vyšší.


Autor: Lenka Kalivodová, analytička
Editor: Vít Hradil, analytik


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.01.2024Bankovní statistika - prosinec 2023 - překvapivý růst vkladů Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.05.2023Bankovní statistika - duben 2023 – vklady bobtnají, úvěry brzdí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688