David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  31.03.2021 09:42:09

NIO: Je čínská automobilka důstojným konkurentem pro Teslu?

V roce 2021 najdeme mezi investory opravdu jen málo globálních trendů, které by svou velikostí a dopadem mohly konkurovat elektromobilitě. Elektrická auta (neboli zkráceně EV) jsou tím nejlepším příkladem tzv. disruptivní technologie – tedy inovačního hnutí, které má potenciál změnit podobu celého trhu. Ještě před pár lety platila americká automobilka Elona Muska s názvem Tesla prakticky za synonymum pro celé odvětví EV, časy se ale mění – a dnes se už v tomto segmentu pohybuje hned několik klíčových hráčů. A aby toho nebylo málo, zuby si v tomto směru docela logicky brousí i většina zavedených automobilových koncernů. V dnešní analýze se blíže podíváme na čínského výrobce NIO a jeho výhledy do budoucna.

NIO je poměrně mladá společnost. Založena byla teprve v roce 2014 v Šanghaji. IPO společnosti pak proběhlo na newyorské burze cenných papírů NYSE a její akcie se (překvapivě) obchodují právě pod tickerem NIO. Titul se aktuálně obchoduje okolo 36 USD za kus, při statistickém pohledu zpět se tak za uplynulých měsíců jedná až o nárůst v hodnotě 1 128 %. A to ještě zdaleka nejsme na maximu – v horizontu 52 týdnů se akcie pohybovala dokonce i na hodnotě 66,99 USD za kus. Tady bychom si ale měli zároveň připomenout i lokální minimum – pouhých 2,99 USD za kus akcie NIO. Jedná se tedy o opravdu vysoce volatilní titul, potažmo celé odvětví.

Ještě dodejme, že NIO v současnosti nevyplácí žádnou akcii. Jedná se tedy o růstový titul v pravém slova smyslu. Tato skutečnost nám pomůže lépe pochopit i finanční výsledky společnosti.

Jen za rok 2020 je společnost v čisté ztrátě ve výši 5,2 miliardy čínských juanů (asi 794,92 milionu USD). Ale jen na pandemii tento stav opravdu svádět nemůžeme. Za rok 2019 se totiž čistá ztráta společnosti NIO pohybovala dokonce kus přes 11 miliard čínských juanů. Takže v tomto případě se výsledky rozhodně zlepšily – a ne zrovna málo.

Tady se ale obratem dostáváme k hotovostním rezervám. Ty jsou v současnosti opravdu velmi slušné – a společnost NIO má na svých kontech celých 39 miliard čínských juanů (tedy asi 5,96 miliardy amerických dolarů). Dluhy se potom pohybují okolo 9,4 miliardy juanů (tedy asi 1,44 miliard USD).

Pokud jde o příjem, ten rozhodně není špatný – za rok 2020 je to krásných 16,2 miliard juanů. Nicméně pokud jde o náklady na tento příjem, ty jsou rovněž poměrně astronomické – celých 14,3 miliardy juanů. Což je opravdu krajně hraniční poměr. To jsou už ovšem právě ty záležitosti, které jsou pro společnosti růstového charakteru dost často typické. V případě automobilky, která se zabývá inovacemi ve směru EV a autonomního řízení, si navíc dovedeme představit opravdu vysoké náklady na vývoj, zaměstnance, součástky a podobně. Ale například i PR aktivity a marketing.

Pokud jde o prodeje, v roce 2020 NIO prodala celkem 43 728 vozidel. To není vůbec špatné, protože v současnosti svým zákazníkům nabízí pouhé čtyři různé modely. Navíc se jedná o 112% nárůst oproti prodejům z roku 2019. Tehdy to bylo jen 20 565 aut. Meziročně tak tržby společnosti narostly o krásných 107 %.

Pokud jde o to v nadpisu slibované srovnání s Muskovou Teslou; nejlepším ukazatelem bude hrubá prodejní marže. Ta u Tesly činí v průměru 17 %, zatímco u NIO se tentýž ukazatel zastavil na 11,5 %. Nio tak vydělá na každém prodaném autě značně méně. Tady si ale uvědomme, že v tomto ohledu se NIO posouvá také opravdu skvostně. Ještě v předchozím roce byl ukazatel hrubé marže totiž dokonce v minusu.

Srovnání NIO s Teslou se sice přímo nabízí, obě společnosti jsou ale navzájem dost odlišné. Tesla svůj byznys staví tak, aby byla co možná maximálně soběstačná. NIO svou výrobu outsourcuje a spolupracuje například se společností Jianghuai Automobile Group.

Tesla také do velké míry staví na své vlastní síti tzv. superchargerů, nabíjecích stanic po celém světě. NIO oproti tomu investuje spíše do center, kde si řidiči mohou během pár minut vyměnit prázdnou baterii za úplně novou. NIO má navíc nyní poměrně značné problémy. V Číně se společnosti krátkodobě zastavila výroba čipů – a v takto volatilním odvětví se každá změna tržních podmínek dokáže projevit opravdu bolestivě.

Akciový titul NIO je v současnosti téměř na polovině svého ATH. Na druhou stranu se stále jedná o velmi spekulativní záležitost. Zároveň si ale musíme v rámci fundamentálního myšlení uvědomit, že elektromobily tady s námi zkrátka a dobře již zůstanou – a nejen to, bude jich více a více.

Stejně tak neočekáváme, že by se akcie měla propadnout někam zpět ke 4 nebo 3 USD za kus. Pokud jste tedy střídmější povahy, sledujte dění a uvidíme. Ziskovost bychom u NIO ještě minimálně dva roky neočekávali, nálada na trhu tady ale může udělat mnoho. I když víme, že čínské výrobce je třeba vždy brát tak trochu opatrně a s rezervou.

A pokud jste fanouškem elektromobility a inovací, určitě byste si tento titul měli dát minimálně do hledáčku.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688