Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.03.2021 09:05:30

Rozbřesk: Měnový fond varuje před novou krizí za rozvíjejících se trzích

Mezinárodní měnový fond varuje před další krizí na rozvíjejících se trzích. Nová šéfka MMF Kristalina Georgieva před jarním setkáním fondu varovala před tím, co na trzích už v zásadě trochu vidíme – vyspělý svět se pomalu dostává z pandemie a vyšší “bezpečné” výnosy vysávají kapitál z rizikovějších lokalit rozvíjejícího se světa.

Oživení je na nejlepší cestě zejména ve Spojených státech, které jsou oproti Evropě napřed ve vakcinaci a vláda zalévá ekonomiku rekordním rozpočtovým stimulem. I proto americké desetileté výnosy vyskočily na nejvyšší úroveň od ledna 2020 a dolar znovu rozšiřuje své zisky. A právě na návrat globálního kapitálu do dolarů není řada slabších rozvíjejících se trhů připravená.

Nejen že rozvíjející trhy výrazně pomaleji očkují a pandemii zatím nemají pod kontrolou. Navíc jsou častokrát daleko více závislé na službách v čele s cestovním ruchem, pohostinstvím, hoteliérstvím a dopravou – tedy pandemií nejvíce zkoušených sektorech. Řada z nich se proto rychle zadlužuje, a to nejen v domácí měně, ale častokrát právě v dolarech. Místní měny se pak dostávají pod tlak a dluhová služba může přerůstat podnikům, bankám i vládám v rozvíjejících se zemích přes hlavu. Stačí například letmý pohled do Turecka, kde soukromé zadlužení v uplynulém roce vzrostlo zhruba o 15 % HDP (data BIS) a turecká lira od začátku roku ztratila skoro 13 %.

Měnový fond varuje správně před nerovnoměrností post-pandemického oživení…, moc s ní ale sám nezmůže. Je však možné, že nejvyspělejší země (G7) alespoň podpoří návrh MMF na rozšíření prostředků na dočasné půjčky nejchudším zemím (dodatečných 650 miliard dolarů) tak, aby jim ulevily od rostoucího tlaku finančních trhů.


*** TRHY ***

Koruna

České koruně se moc nechce do dalších zisků. i když domácí pandemická situace se pomalu vylepšuje, Evropa viditelně zaostává za USA, a to pro celou střední Evropu není úplně dobrá zpráva. Stejně tak se jí tradičně nelíbí posilující americký dolar a váhavé výkony akciových trhů...

Zahraniční forex
Dolar pokračuje ve svých ziscích – vůči japonskému jenu zdolal roční maximum, stejně tak jako výnos amerického desetiletého dluhopisu. Na frontě s eurem se již dostal do blízkosti 1,17 - nejsilnější úrovně od září 2020. V pozadí síly dolaru je rýsující se rychlejší oživení americké ekonomiky a částečně i rostoucí obavy o zdraví některých rozvíjejících se trhů (viz varování MMF v úvodníku).

Akcie
Americké akciové trhy uzavřely včerejší obchodní seanci v mírné ztrátě, když těsně před závěrem ustoupily se svých denních maxim. Jeden z největších zisků si v rámci indexu S&P 500 připsaly akcie Discovery, které posílily o 5,4 % a zkorigovaly tak velké ztráty z předchozích dní. Akcie ViacomCBS pak přidaly 3,6 %. Příznivě se obchodování vyvinulo i pro letecké společnosti, přičemž American Airlines přidaly 5,3 %, Delta Airlines 3,3 % a například United Airlines 3,6 %. Vůbec nejhorší výsledek naopak vykázala Ilumina, která odepsala 6,6 %. Nedařilo se těžařům zlata, když Newmont odepsal 3,7 % a Barrick Gold 3,2 %. Index Dow Jones oslabil o 0,31 %, S&P 500 o 0,32 % a technologický Nasdaq o 0,11 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688