Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  30.03.2021 10:46:39

Aut se loni v EU vyrobilo o 3 miliony méně, jejich cena poste i kvůli emisním pokutám. Nová auta budou nad finanční možnosti Čechů


Výroba nových aut v Evropě klesla o 23 %, což představuje více než tři miliony vozů. Vyplývá to z březnové zprávy Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA). Česko, které má třetí nejvyšší produkci nových autEU zaznamenalo propad o 19,5 %, a je tak pátou nejvíce postiženou zemí. Mezi členskými státy EU došlo k vyššímu poklesu výroby ve Francii (-46 %) a sousedním Německu (-24 %). Podle odhadu společnosti Arval, poroste cena aut nejen kvůli snížení výroby, ale také kvůli emisním pokutám.

Výroba vozů v Česku klesla na úroveň z roku 2014, kvůli nedostatku budou auta zdražovat

Podle výroční zprávy Evropské asociace výrobců automobilů se loni v zemích EU vyrobilo o 3,3 milionů vozů méně než v loňském roce. Mezi nejvíce zasažené země patří i Česko, které je třetím největším producentem autEU. Loni se v ČR výroba snížila o 19,3 % a množství vyrobených vozů se tak vrátilo na úroveň z roku 2014. „Kvůli propadu počtu vyrobených vozů v Evropě i v Česku dojde ke zvýšení cen aut, i když zatím není jasné, o jak velký nárůst cen půjde. Automobilky potřebují dohnat ztráty z jarní a podzimní vlny pandemie, na vině jsou také stále přísnější požadavky na bezpečnost, které zdražují základní výbavu malých městských vozů,“ vysvětluje Jiří Solucev, ředitel divize Retail ve společnosti Arval.    

Nová auta budou nad finanční možnosti Čechů

Čeští zákazníci nebudou mít v budoucnu na nová auta peníze. Podle údajů poradenské společnosti Ernst & Young chce většina Čechů vlastnit levné vozy v cenové hladině od 250 tisíc do 500 tisíc korun. Trh ovšem brzy přestane nová auta v této cenové hladině nabízet. „Žebříčkům prodejů nových aut dominuje Škoda Octavia, jejíž cena ale 1,5krát převyšuje částku, kterou je většina Čechů ochotná za nové auto utratit. Proto stále více domácností volí jako alternativu pořízení auta jeho dlouhodobý pronájem. Za loňský rok poptávka od těchto zákazníků vzrostla o 80 %. Tím se přibližujeme trendům západní a jižní Evropy, kde je tato forma financování aut běžná a těší se velké oblibě.“ Komentuje situaci Jiří Solucev ze společnosti Arval, která poskytuje dlouhodobý pronájem aut.

Emisní pokuty mohou dosahovat desítek tisíc korun.

Výrobci vozů musí od loňského roku platit orgánům Evropské unie za každý gram CO2 nad limit 95 g/km částku 95 €, což je v přepočtu skoro 2500 korun. Podle údajů analytické společnosti JATO jsou stále dvě pětiny automobilek s plněním emisních limitů pozadu. Patří mezi ně i koncern Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto. V loňském roce měl koncern v období od ledna do října průměrné hodnoty emisí 114,5 g/km. Pokuty, které budou muset automobilky zaplatit EU, se pak samozřejmě promítnou do cen nových vozů. Je možné, že pokuty u vozů vyšší střední třídy mohou dosáhnout desítek tisíc korun.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688