Street-artová galerie ze stavebního plotu se vydražila

Poprvé, podruhé, potřetí… prodáno za více než 1 milion Kč! Umělecká díla ze stavebního plotu v areálu River City Prague byla vydražena za účelem další kultivace veřejného prostoru.

Developer CA Immo dokazuje, že i výstavbu komerčních nemovitostí lze pojmout hravě a především s charitativním podtextem. Společnost proměnila stavební plot kolem dvou nově vznikajících administrativních budov Missouri Park a Mississippi House v karlínském areálu River City Prague ve venkovní galerii moderního umění, která byla poslední dva roky přístupná široké veřejnosti, a to i přes koronavirová opatření. Na velkoformátových deskách byly k vidění výtvory předních českých a zahraničních malířů, fotografů a street-artových umělců, které CA Immo přizvala ke spolupráci - ať už se jedná o Ivana Pinkavu, Michala Škapa, Alžbětu Jungovou nebo Davida Strauzze. Nyní, když se výstavba kancelářských budov blíží do finále a stavební plot mohl být demontován, nabídla umělecká díla k prodeji formou charitativní aukce. Během jediného dne se prodala všechna díla a noví majitelé za ně dohromady zaplatili 1 003 000 . Celý výtěžek byl věnován spolku Hladové zdi, který je investuje zpět do umění na další projekty ve veřejném prostoru.

„Naším cílem je dlouhodobě přispívat ke zvelebování lokalit, ve kterých působíme. Věříme, že umělecké dílo ve veřejném prostoru pozvedá hodnotu místa a dokáže zpříjemnit den celé komunitě. Chtěli jsme, aby se projekt street-artové galerie na stavebním plotě, který je ze svojí podstaty časově omezený, podařilo přetavit v něco trvalejšího. I proto jsme se prostředky získané z prodeje děl rozhodli věnovat spolku Hladové zdi v čele s Ondřejem Klímou, který je využije na další mural artové projekty zejména v Karlíně. Těšíme se, co dalšího společně vymyslíme,“ komentuje Václav Jonáš, ředitel CA Immo v Praze.

Každý umělec měl v rámci stavebního plotu v areálu River City Prague k dispozici OSB lakovanou desku o velikosti 3,75 x 2,9 metru, což představovalo cca 11 m2 volné výtvarné plochy. Někteří tvořili díla přímo na místě, jiní si desky přenesli do ateliéru. Kromě prací známých street-artových umělců (Michal Škapa alias Tron, David Strauzz, Jan Miko, Zeb One či Mr. Irk a Gabriel Kiss ze Slovenska) se na plotě objevily i graffiti legendárních writerů (Phoe, Jan Kay a další) či fotografie (Alžběta Jungrová, Václav Jirásek, Ivan Pinkava, Kateřina Sýsová) a grafika (Pavel Brázda). Tato unikátní galerie pod širým nebem díky tomu nabídla jedinečnou kombinaci různých uměleckých stylů, které se běžně ve výstavních síních nevídají.

Dražba všech 22 děl proběhla v elektronické aukci, přičemž nejvyšší částku se podařilo dosáhnout u fotografie Alžběty Jungrové pod názvem Brooklyn, která se vydražila za 140 000 . Na pomyslné druhé příčce se s částkou 75 000 shodně umístili Ivan Pinkava s fotografií Moonshine a Jakub Tytykalo s akrylem nesoucí název Kamarádi s květinou.

Celý výtěžek byl věnován spolku Hladové zdi

 

Brooklyn, autorka: Alžběta Jungrová

 

Alžběta Jungrová se dříve věnovala dokumentární a reportážní fotografii. Získala hned několik ocenění Czech Press Photo a UNHCR. V současnosti se stále více přiklání k volné tvorbě.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy