V posledním roce potřebujeme více podpořit organismus, aby byl odolnější

 

Zejména v posledním roce byl na nutnost dostatečného příjmu vitaminů a minerálů kladen mimořádný důraz. V přirozené podobě ze stravy však lidské tělo většinou není schopné získat dostatečné množství těchto látek. Jejich deficit přitom může mít zásadní vliv na náš organismus, a to s různými projevy od únavy přes nemoci pohybového aparátu po deprese a další. Jak vybrat správné doplňky stravy pro podporu našeho organismu?

Dostatečné množství vitaminů a minerálů výrazně podporuje náš organismus. Lidské tělo potřebuje pro správné fungování alespoň minimální doporučované množství těchto látek. Nejčastějším problémem však je, že denně nepřijímáme ani tyto minimální dávky. Naše tělo však nejenže je na vitaminech a minerálech závislé a potřebuje je pro správné fungování, jejich dostatečné množství nám také pomáhá s prevencí proti různým onemocněním, a to díky podpoře imunitního systému. „Obecným problémem je u nás například nedostatek vitaminu D. Vyplývá to z geografické polohy České republiky, jež neumožňuje dostatečný příjem tohoto vitaminu ze slunečního záření. Přidruženou příčinou deficitu je i malé množství pohybu na čerstvém vzduchu a tím pádem nízké vystavování se slunci. Spolu s tím se u nás nekonzumuje dostatečné množství ryb, které vitamin D a další prospěšné látky obsahují. Ve výsledku většina Čechů nemá dostatek vitaminu D, který je však mimo jiné klíčový pro náš imunitní systém. A tento seznam by samozřejmě mohl pokračovat,“ vysvětluje ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

Na našem trhu se objevuje množství doplňků stravy, které jsou dostupné již nejen v lékárnách, ale i v drogeriích či na internetu. Naše zdraví však není závislé na dobrém marketingu a měli bychom se vyvarovat nákupu produktů, které slibují zázraky. Projděte si desatero, jak rozumně vybrat potravinové doplňky, a vyhněte se zbytečné útratě za nefunkční produkty:

1.    Dražší neznamená lepší

Vyšší cena produktu nemusí nutně zaručovat i jeho vyšší kvalitu. U některých produktů je vhodné nejdřív získat dostatek informací. Například magnézium v různých prodávaných formách má velice rozdílnou stravitelnost, takže drahé produkty v prakticky nestravitelné formě vás pouze budou stát velké množství peněz za minimální účinek.

2.    Důvěryhodný dodavatel

Nakupujte doplňky stravy pouze v důvěryhodných kamenných obchodech a zavedených e-shopech. Bohužel se můžete potkat i s nekvalitními produkty pocházejícími například z Číny. Ne všechny výrobky totiž i přes legislativní nařízení skutečně obsahují proklamované látky. Ověřené obchody budou ohledně svých dodavatelů otevřenější.

3.    Neřiďte se pouze reklamami

Je možné, že právě reklama vás přivedla na otázku, zda si nepořídit doplňky stravy. Ovšem nezapomínejte, že náklady na reklamu se propíšou do ceny výrobku. Je možné, že seženete kvalitnější produkt za nižší částku.

4.    Zeptejte se odborníka

Důvěřujte profesionálům, kteří mají problematiku doplňků stravy nastudovanou. Nebojte se zeptat na radu a konzultujte svůj výběr s lékařem nebo lékárníkem, kteří vám pomohou vybrat vhodný produkt.

5.    Nekupujte neznámé produkty

Nezkoušejte neznámé produkty, se kterými nemáte zkušenost a našli jste je náhodou na internetu, navíc u nedůvěryhodného obchodníka. Je dobré se porozhlédnout po recenzích, které vypadají jako pravdivé. Pro první nákup je však lepší probrat výběr ještě i s odborníkem.

6.    Pozor na asijské doplňky stravy

I přes legislativní normy, které regulují produkty na evropském trhu, můžeme na internetu najít asijské doplňky stravy, jež těmto normám neodpovídají. Jejich obsah může být pro vaše zdraví i nebezpečný.

7.    Kontrolujte obsah

Porovnejte si množství obsažených účinných látek, jak je výrobci uvádějí na obalech jednotlivých produktů. Díky tomu můžete zjistit, který z výrobků obsahuje nejen potřebné množství, ale hlavně odpovídá minimálnímu doporučenému dennímu množství.

8.    Čtěte všechny důležité informace

Nezapomínejte procházet složení, ale také další informace, které jsou o produktu dostupné. Zejména důležité je dávkování a doporučená denní spotřeba produktu. Dalším důležitým údajem je také kombinovatelnost daného doplňku stravy s dalšími produkty i další doporučení. Denní množství je esenciální – bohužel neplatí, že doplňky stravy s námi udělají zázraky a po užití většího množství denně budeme zdravější. Naopak překročení doporučené dávky může mít i nežádoucí vedlejší účinky, jako je třeba projímavost a další.

9.    Využívejte doplňky, které jsou pro vás vhodné

Pokud si nakoupíte desítky produktů a budete je chtít užívat všechny najednou, je možné, že nebudou mít vámi požadovaný efekt. Některé doplňky stravy například mohou ovlivňovat stravitelnost či účinnost jiných. Především byste se ale měli zaměřit na svůj jídelníček a podle toho vybrat, které doplňky stravy vám pomohou přijímat dostatečné množství látek, jež vám nejspíše chybějí.

10. Doplňky stravy nejsou plnohodnotnou náhradou pestré stravy

I přesto, že konzumace doplňků stravy vám pomůže získat množství důležitých látek, nezapomínejte na to, že se nejedná o náhradu pestré stravy, která by měla být prvotním zdrojem vitaminu a minerálů. Zaměřte se na pestrý jídelníček, na stravu plnou čerstvého ovoce, zeleniny a luštěnin. Po doplňcích stravy sáhněte, až když pocítíte, že vám i přes plnohodnotné zdravé stravování něco chybí.

 double-u.cz




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky