Ve dvorské zoologické zahradě utrácení zvířat nehrozí

25. 3. 2021 Autor: Dan Lechmann

Vládní protiepidemická nařízení se dotkla i zoologických zahrad. Z důvodu výpadku příjmů z návštěvnické sezony zahradám dochází finanční možnosti. Ředitel Safari Parku Dvůr Králové nad Labem Přemysl Rabas upozornil, že situace může být zejména pro malé zahrady likvidační.

„Situace se v posledních týdnech velmi dramatizovala. S ohledem na nepředvídatelnost vývoje se proto již dlouho zabýváme různými variantami krizového scénáře. Dosud to v praxi znamenalo pouze pozastavení některých plánovaných oprav. Jsem šťastný, že díky dlouhodobé podpoře zřizovatele, momentální zvýšené podpoře státu, ale především díky současné obrovské a bezprecedentní pomoci široké veřejnosti jsme na nějakou dobu dalších restrikcí ušetřeni. Všem, kteří nám pomáhají moc děkujeme a budeme věřit, že se park za pár týdnů bude moci otevřít veřejnosti, říká ředitel safari parku Přemysl Rabas.

Safari Park Dvůr Králové finančně podporuje kraj

Foto zdroj: safaripark.cz. Safari Park Dvůr Králové loni i letos odchoval mimořádné přírůstky mláďat

Safari Park Dvůr Králové finančně podporuje kraj roční vyrovnávací platbou na základě závazku veřejné služby. V loňském roce kraj takto zoo vyplatil více jak 61 milionů korun. K tomu s ohledem na ztráty vzniklé vlivem protiepidemických opatření kraj své zoo poslal dalších 13,43 milionu korun nad rámec každoroční vyrovnávací platby.

Situaci musí řešit i vláda, která prostřednictvím ministerstva životního prostředí zoologické zahrady podporuje. „Jsem rád, že ministerstvo životního prostředí navýšilo podporu a Královéhradecký kraj společně se sponzory na pomoc safari parku nebude sám. Budeme dále apelovat na ministerstvo, aby zoologické zahrady podpořilo dostatečně, aby řešení v této situaci nebylo jen na nás a darech milých příznivců zoo. My naši zoologickou zahradu padnout nenecháme, ale stát musí kompenzace směřovat i do této oblasti,“ apeluje Pavel Bělobrádek, náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy