Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  24.03.2021 00:00:00

ČEZ letos do modernizace Temelína investuje 2,5 miliardy. Soustředí se na bezpečnost, efektivitu a životní prostředí

24. 3. 2021

ČEZ letos do modernizace Temelína investuje 2,5 miliardy. Soustředí se na bezpečnost, efektivitu a životní prostředí

Posílit bezpečnost, zvýšit efektivitu výroby a zaměřit se na životní prostředí. To jsou hlavní oblasti, na které se bude letos soustředit vedení temelínské elektrárny. Celkově ČEZ na letošní rok pro Jadernou elektrárnu Temelín naplánoval 198 investičních akcí. Investuje do nich 2,5 miliard korun. Je to o něco více než dlouhodobý roční průměr, který se pohybuje kolem jedné miliardy korun. Od začátku provozu ČEZ do modernizace Temelína investoval 22,5 miliard korun.

„Všechny tři oblasti se vzájemně ovlivňují a jsou klíčové pro budoucnost české energetiky. S tím jak roste význam bezemisních zdrojů v současné Evropě, roste i role jaderné energetiky. Jen využívání současných českých jaderných elektráren znamená roční úsporu přes dvacet miliónů tun oxidu uhličitého,“

konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Současně připomněl, že loňská výměna separátorů na druhém bloku znamená roční úsporu oxidu uhličitého na úrovni téměř třicet tisíc tun. „Vyšší výkon jaderných elektráren znamená, nižší nasazení uhelných elektráren a tedy i přínosy pro životní prostředí. Od spuštění Temelína v roce 2000 jsme zvýšili jeho výkon o více než 200 MWe, což odpovídá velkému uhelnému bloku a roční úspoře kolem miliónu tun oxidu uhličitého,“ doplnil Bohdan Zronek.

Právě do oblasti životního prostředí investuje ČEZ v Temelíně stovky milión korun. Nejvýznamnější investicí bude výměna separátorů na prvním výrobní bloku během jeho plánované jarní odstávky. Vedle toho vedení elektrárny bude pokračovat ve snižování energetické náročnosti budov ve zdejším areálu. Novou fasádu chráněnou ocelovým plechem a polyuretanem včetně nových tepelně izolačních oken získá desetipatrová hlavní administrativní budova. Úpravou, která přinesla o třetinu nižší energetickou náročnost, už v minulosti prošlo pět velkých budov jako například zdravotnické a školicí středisko nebo hasičská stanice.

Při provozu turbíny pomůže dynamický hltič vibrací

Vedle výměny separátorů se vedení elektrárny zaměří na další zlepšení provozu turbíny.

„Loni jsme měli spolehlivost provozu na úrovni 98,5 procent. V budoucnu se chceme pohybovat nad 99 procenty,“

upřesnil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Pomoci by měl tzv. dynamický hltič vibrací, který technici letos instalují na turbíny obou bloků. „Výsledkem bude další snížení základního chvění turbosoustrojí a vytvoření větší rezervy mezi provozními a ochrannými hodnotami, při kterých musíme přijímat ochranná opatření jako snížení výkonu nebo dokonce odstavení turbíny,“ doplnil Jan Kruml.

Současně budou technici pokračovat v posilování diagnostického systému turbíny. Pro zpracování hlavních provozních dat začnou zavádět neuronové sítě. „Z diagnostických systémů turbíny sbíráme desítky různých dat z turbogenerátoru a stavebních konstrukcí. Měříme například teploty cirkulační chladicí vody, vakuum v kondenzátorech nebo teploty všech ložisek na turbíně i generátoru. Přitom jednotlivé parametry se vzájemně ovlivňují. Pomocí moderních metod dokážeme mnohem přesněji vyhodnotit vzájemné souvislosti jednotlivých parametrů, a jejich vliv na vibrační chování turbogenerátoru,“ vysvětlil Jan Kruml.

Desítky akcí se budou týkat bezpečnosti. Ta je stále klíčovou prioritou

V oblasti bezpečnosti energetici modernizují systém, který měří stabilitu ochranných budov kolem obou reaktorů. V praxi to bude obnášet výměnu 248 teplotních a optických čidel, která měří pružnost betonových stěn klíčových temelínských budov.

„Nová čidla budou přesnější a moderní bude i způsob měření, který funguje na principu šíření světla v optickém vláknu. Tato technologie se používá především v oblasti IT k přenosu dat, nově se začíná využívat i u čidel ve stavebnictví,“

upřesnil Jan Kruml, ředitel JE Temelín.

Energetici také významně posílí požární ochranu strojovny. Reagují tak na doporučení sdružení pojistitelů jaderných elektráren EMANI. Rozsáhlá stavební rekonstrukce bude obnášet výměnu významné části jedné ze čtyř stěn a instalaci technických zábran proti rozstřiku oleje. Modernizací projde i systém elektrické požární signalizace. Konkrétně to znamená výměnu třech desítek ústředen, stovek čidel, kabeláže o délce téměř čtyřicet kilometrů. Celkově jde o více než pět tisíc prvků, které energetici instalují na všech pomocných budovách elektrárny.

Většinu z téměř dvou stovek investičních akcí energetici naplánovali na odstávky. První začne na prvním bloku už tento pátek, druhý blok pak pro výměnu paliva odstaví začátkem července. V průměru předpokládají délku dva měsíce. „Během odstávek provedeme 128 akcí zaměřených na posílení bezpečnosti, efektivitu provozu a ochranu životního prostředí. Tyto průběžné modernizace jsou základem pro dlouhodobý a spolehlivý provoz,“ zdůraznil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688