Export (export.cz)
Export  |  23.03.2021 12:45:01

Nigérie má zájem o českou vědu, výzkum a transfer technologií

Nigerijská Národní agentura pro vědu a inženýrskou infrastrukturu (NASENI) podepsala s Technologickou agenturou ČR memorandum o porozumění, v němž se obě strany zavázaly rozvíjet bilaterální spolupráci v celé škále oblastí vědy a výzkumu a zejména ve sféře transferu technologií. Zájem na implementaci memoranda a praktické uplatnění v obchodní sféře vytváří prostor pro zapojení českých firem a investorů.

Nigérie má zájem mimo jiné o zemědělské stroje. Ilustrační foto: Shutterstock

NASENI má pro své projekty k dispozici finanční prostředky, kterými může motivovat a podporovat nigerijské soukromé subjekty a výzkumné instituce v praktické realizaci v přejímání výrobních technologií, rozvoji technologií, know-how v jejich obchodních a výzkumných aktivitách. V případě nalezení zahraničního partnera může přispívat na vzdělávací a tréninkové pobyty u těchto firem.

Nigerijská strana si chce do budoucna zajistit vlastní soběstačnost. Zaměřuje se proto na spolupráci na transferu a rozvoji technologií a praktickém zaškolení v těchto oblastech:

Zemědělství

Tato oblast tvoří významný potenciál – dvousetmilionový národ v zemi bohaté na ornou, avšak neopracovanou, půdu potřebuje základní potraviny. Nigérie poptává zemědělské stroje pro obdělávání půdy, zavlažovací techniku, kvalitní hnojiva a osiva, kvalitní plemena skotu i drůbeže, veterinární vakcíny a rostlinné postřiky. V zemi zaostává technologie a technika na zpracování zemědělských plodin, masa a potravin a jejich dalšího skladování. Z českých firem se v této oblasti dobře zapsaly firmy jako například Knights (minitraktory), B27 (krmiva, hnojiva) nebo Dominant (násadová vejce a kuřata).

Těžba nerostných surovin a jejich zpracovávání

Kromě ropy a plynu je Nigérie bohatá na další přírodní suroviny: uhlí, minerály, polodrahokamy, dřevo a podobně. Vzhledem k dosavadní koncentraci vlády na pouhou těžbu ropy byla těžba dalších surovin opomíjena a nyní se dostává do popředí vládního zájmu. Česko jako lídr v oblasti těžkého průmyslu ve středoevropském regionu (a těžby zvláště) disponuje výrobci s bohatými zkušenostmi a technologiemi, kterými by mohla k rozvoji tohoto sektoru v Nigérii zásadně přispět.

Obráběcí technologie, stroje a nástroje

V důsledku bohatých příjmů z ropy a potažmo možnosti dovozu Nigérie bohužel pozapomněla na plnohodnotný rozvoj místního lehkého průmyslu. S cílem dohnat tento deficit podporuje vláda rozvoj malých a středních firem a řemesel, které však vyžadují počáteční investice a zaškolení místních pracovníků v nových technologiích a obsluze strojů. Příkladem je firma Ekopanely, která z rýžových panelů staví prefabrikáty pro stavbu domů.

Nigerijská strana má bohaté zkušenosti s kvalitními moderními českými výrobky a české firmy a investory je připravena uvítat s otevřenou náručí.

Beata Matusiková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Abuji


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688