Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.03.2021 05:46:00

Letecká doprava stále na JIPce

Situace v letecké dopravě se zlepšuje, ale stále přepravujeme asi o 50 % méně lidí, než bylo běžné. Pro Yahoo Finance to uvedl ředitel společnosti Airlines For America Nick Calio. Odvětví je tak podle něj stále „na jednotce intenzivní péče“. Pandemie pak společnosti v odvětví naučila, že další vývoj nelze predikovat, takže můžeme jen doufat, že bude pokračovat oživení a bude těžit i z toho, že existuje velká doposud zadržovaná poptávka po tomto druhu dopravy.

Významným faktorem bude pocit bezpečí, který lidé při létání budou mít. Otázkou je v této souvislosti i možná nová regulace. Calio ale míní, že americká vláda byla doposud „velmi dobrým partnerem“, který letecké společnosti zatím používal v podstatě jako nástroj pro udržení zaměstnanosti v tomto odvětví. Ředitel míní, že takový postup byl dobrý, protože společnosti potřebují být připraveny na to, až se zvedne poptávka, a musí být schopny reagovat.

Udržet zaměstnanost v odvětví bylo podle Calia výhodné i proto, že zaměstnanci tu musí mít neustálá školení a certifikaci a případné propouštění a opětovné přijímání do zaměstnání tak sebou nese problémy, které v jiných odvětvích nejsou tak palčivé. „Nelze na tři nebo pět měsíců propustit pilota a pak mu podat klíčky a říci mu, že v pátek zase letí,“ uvedl jako příklad Calio. Některé lety jsou podle něj nyní již plně vytížené, jiná letadla ale létají téměř prázdná.

Byla pomoc nezbytná?

Na CNBC se v souvislosti s leteckými společnostmi věnovali i článku na New York Times, podle kterého vládní pomoc tomuto odvětví opět „socializovala ztráty a privatizovala zisky“. V pořadu zazněl názor, že letecké společnosti se silnější rozvahou se mohly bez vládní pomoci obejít a tato pomoc se také projevila v odměnách ředitelů leteckých firem, protože tyto odměny jsou provázány s cenami akcií.

Karen Finerman hovořila o tom, že je otázkou, proč právě leteckým společnostem se dostalo takové pomoci, když jiným odvětvím ne, přestože i zde pracuje mnoho lidí. Podle ní také platí, že dříve byly v tomto odvětví bankroty a bankrotující firmy dokázaly dál poskytovat své služby. Podle jejího názoru by k podobným věcem docházet nemělo a poskytnutá pomoc může být odrazem „excelentního lobbingu“.

Jiný názor prezentoval Steve Grasso, podle kterého je letecká doprava propojena s obrovským objemem ekonomické aktivity a pád odvětví by se týkal zaměstnání asi 10 milionů lidí. Grasso podle svých slov chápe argumenty odpůrců vládní pomoci. Nicméně v mimořádné situaci, v jaké se odvětví kvůli pandemii ocitlo, byla vládní pomoc namístě.

Zdroj: Yahoo Finance, CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688