hrad.cz (Hrad)
Z domova  |  18.03.2021 17:11:12

Zámecký park v Lánech se otevírá veřejnosti, Pražský hrad bude přístupný pro velikonoční obřady

18. března 2021

V areálu Pražského hradu budou veřejnosti přístupné velikonoční obřady, vstup bude umožněn branou z Hradčanského náměstí na IV. nádvoří Pražského hradu, a to 30 minut před začátkem bohoslužby. O Květné neděli 28. března na začátku slavení liturgie v 10 hodin požehná arcibiskup pražský před kaplí sv. Kříže na II. nádvoří Pražského hradu palmové ratolesti. Poté vyjde liturgický průvod do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Zde bude pokračovat mešní bohoslužba, při které budou provedeny Pražským katedrálním sborem Markovy pašije Františka Holíka a Responsorium Jana Dismase Zelenky In monte Oliveti. Liturgie na Zelený čtvrtek 1. dubna Missa chrismatis začne v katedrále v 9.30 hodin. Večerní mše Zeleného čtvrtku začíná v katedrále v 18 hodin. Na Velký pátek 2. dubna budou během obřadů v katedrále provedeny Janovy pašije Františka Holíka. Zazní také umělecký přednes úryvků z díla Peri Pascha, textu, který napsal kolem roku 170 biskup Melitón ze Sard. Obřady začnou v 18 hodin. Velikonoční vigilie proběhne v katedrále 3. dubna od 20.30 hodin. O neděli Zmrtvýchvstání Páně 4. dubna bude sloužena v katedrále pontifikální mše svatá od 10 hodin. Při liturgii zazní Missa in D od Františka Xavera Brixiho v provedení Pražského katedrálního sboru, sólistů a orchestru.

Zvláštní výjimku poskytla Kancelář prezidenta republiky také pro účastníky pravidelných ranních mší svatých v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, které jsou od pondělí do soboty přístupné veřejnosti. Vstup je v tomto případě před 7. hodinou z Hradčanského náměstí přes IV. hradní nádvoří v doprovodu pracovníka Metropolitní kapituly.

Celý areál Pražského hradu je připraven na otevření návštěvníkům, jakmile to dovolí epidemiologická situace a vláda schválí podmínky pro otevření hradů a zámků. Kancelář prezidenta republiky a Správa Pražského hradu plánují zpřístupnit i Horní Jelení příkop, kde byly ukončeny práce na odstranění havárie kanalizace. V jižních zahradách Pražského hradu budou pokračovat opravy fasády a střechy Nového královského paláce, pro veřejnost je plánováno zpřístupnění zahrad po Masarykovu vyhlídku.

Návštěvníkům se od 2. dubna otevře zámecký park v Lánech, který je součástí sídla prezidenta republiky. Veřejnosti bude přístupný v běžnou otevírací dobu, tedy ve středu a ve čtvrtek mezi 14. a 18. hodinou, respektive o víkendu a ve svátky od 10 do 18 hodin. Zámecký park bude přístupný stejně jako v předchozích letech pouze za symbolických 15 korun. Návštěvníci si v pokladně mohou zakoupit také upomínkové předměty, jako jsou například keramické hrnky či zvonečky, k dispozici zde budou také magnetky, turistické známky a vizitky.

Otevření kostela Nejsvětějšího jména Ježíš, který je součástí areálu Zámku Lány, se plánuje v průběhu druhého čtvrtletí letošního roku. Rekonstrukce již byla dokončena a nyní zde probíhá instalace mobiliáře a zprovozňování nových technologií obsluhy.

Odbor tiskový KPR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688