Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  16.03.2021 19:37:06

Piráti: Chceme férové volby, ne aby poslance volili šéfové stran. Piráti a ústavní právníci upozorňují na novou hrozbu pro spravedlivé volby


Tuto středu se na půdě Ústavně právního výboru projedná zásadní novela volebního zákona. Ve hře je i návrh připravovaný Markem Bendou za ODS, aby o části přidělených mandátů nerozhodovali přímo voliči, ale šéfové stran po volbách. U malých stran by takto šéfové stran přerozdělovali i polovinu mandátů získaných stranou. Ústavní právníci Marek Antoš a Jan Wintr varovali, že taková úprava odporuje principu přímého volebního práva. Navíc by bylo velmi pravděpodobné, že by ji zrušil Ústavní soud. Piráti proto návrh zásadně odmítají a upozorňují, že takový defekt by v případě schválení mohl vést k dalšímu zpochybnění volebního systému.

 

„Návrh Marka Bendy počítá s tím, že poslance ve druhém skrutiniu bude vybírat šéf strany z volebních krajů, a to do 12 hodin od vyhlášení výsledků voleb. To však odporuje požadavku na přímou volbu a naopak to lze využít pro upřednostnění kandidátů, kteří jsou loajální vůči stranickému vedení. Proto jsem požádal předsedkyni komise pro Ústavu o zpracování odborného stanovisko renomovaných právníků. Ústavní právníci Marek Antoš a Jan Winter v něm potvrdili závěr, že pokud by volební zákon stanovil, že o obsazení mandátů ve druhém skrutiniu voleb do Sněmovny na základě své volné úvahy rozhodují orgány politických stran, šlo by o úpravu v rozporu s principem přímého volebního práva,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů a místopředseda Ústavně právního výboru Jakub Michálek. Navíc by bylo podle expertů velmi pravděpodobné, že by takovou úpravu zrušil Ústavní soud pro rozpor s ústavním pořádkem, a to i v důsledku řízení o návrhu na neplatnost volby kandidáta, který může po volbách podat mj. kterýkoliv dotčený volič nebo kandidát, který by získal více hlasů, ale stranické vedení se rozhodlo dát přednost jinému. 

 

„Na prvním místě by mělo být u poslance podle jeho slibu hájení Ústavy. Návrh rozdělovat hraniční mandáty podle rozhodnutí šéfů stran je nebezpečný v tom, že vnáší do volebního systému nový defekt, který ohrožuje regulérnost voleb. Naopak teď musí politici udělat maximum pro to, aby mohly volby férově proběhnout. Pokud by byl protiústavní zákon schválen, zvážíme, že se ještě před volbami obrátíme na Ústavní soud,“ doplnil Michálek.



--

Jakub Dušánek

Mediální odbor Pirátské strany






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688