Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.03.2021 10:27:23

Raiffeisenbank: Inflace opět mírně zvolnila


Spotřebitelské ceny v únoru dále zbrzdily o jednu desetinu procentního bodu z 2,2 % na 2,1 % meziročně a skončily tak mírně pod tržním očekáváním (2,2 %) a naším odhadem (2,3 %). Inflace sice pokračuje ve zpomalování, a to již 7. měsíc v řadě, ale nadále velmi pomalu. V meziměsíčním vyjádření se dostavilo očekáváné zdražení spotřebitelských cen, které bylo ovšem oproti lednu slabší (o 0,2 %) než se očekávalo (o 0,3 %).

Důvodem pro nižší, než očekávanou inflaci byly především ceny potravin, které oproti lednu stagnovaly, přičemž týdenní šetření jejich cen indikovala mírný růst. I přesto nás ale vývoj cen potravin ušetřil překvapení z ledna, kdy se dostavilo zdražení meziměsíčně o 3,1 %. Naopak v souladu s očekáváními došlo ke zdražení pohonných hmot, které meziměsíčně přidaly 1,7 %. Jejich meziroční pokles se tak dále zmírnil. Meziročně však zůstaly o 0,6 % vyšší. Ceny tabáku a alkoholu v únoru klesly meziměsíčně o 2 % oproti našemu odhadu o 1 %. Na meziroční míru inflace však působily proinflačně. Jádrová inflace po sezónním očištění v souladu s předpokladem zmírnila meziměsíční tempo růstu, což předběžně ukazuje na snížení její meziroční dynamiky. Nicméně u vývoje jádrové inflace je třeba brát ohled na to, že řada obchodů je uzavřena, což komplikuje sběr dat o cenách.

Spotřebitelská inflace
Aktuální
Předchozí
RB
Trh
v % r/r
2,1
2,2
2,3
2,2
1,7
v % m/m
0,2
1,3
0,4
0,3
-
Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg, ČNB


Z pohledu měnového kurzu nemá nepatrná odchylka od tržního očekávání moc potenciál ovlivnit korunu, kterou aktuálně hýbe především epidemická. ČNB ve své aktuální prognóze (z konce minulého roku) předpovídala únorovou inflaci na 1,7 %. Tento odhad ale nezohledňuje lednový výsledek.

Celková inflace by v nejbližších měsících mohla trh zaskočit opětovným mírným navýšením meziroční dynamiky, když do hry vstoupí velmi nízká srovnávací základna cen ropy, jež povede k růstu cen pohonných hmot a energií. Postupně se také bude promítat navýšení spotřební daně na tabák a obavy by mohly způsobit i rostoucí náklady na straně výrobců. Podle nás se ovšem bude jednat o přechodný vývoj, který bude vrcholit na přelomu dubna a května. Na rozdíl od celkové inflace přepokládáme u jádrové inflace pokračování postupného zvolňování. Přispěje k tomu nadále utlumená tuzemská poptávka, volné kapacity v domácí i zahraničních ekonomikách a také výhled silnější koruny, který ovšem aktuálně pozdržuje zhoršení epidemie. Celkově tak v průběhu roku neočekáváme nikterak výrazné cenové tlaky, a to navzdory riziku proinflačního efektu pozdržené poptávky, které by po otevření ekonomiky mohlo vést k vyšším cenám v kategorii sužeb. V souhrnu pro letošní rok očekáváme inflaci v průměru 2,3 %.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688