Export (export.cz)
Auto Moto  |  09.03.2021 15:52:55

Německo letos očekává milion elektromobilů v provozu

Prodejní výsledky elektromobilů za rok 2020 naznačují, že v Německu by díky existující masívní finanční podpoře mohl v roce 2021 jezdit už 1 milion těchto vozidel.

Ilustrační foto: Shutterstock

Elektromobilita zaznamenala v roce 2020 v Německu prudký rozmach. Na německých silnicích se v uplynulém roce podle odhadu Svazu německého automobilového průmyslu (VDA) pohybovalo již 580 tisíc elektromobilů. Tento vývoj byl ovlivněn masívními finančními pobídkami pro nákup elektromobilů („Umweltbonus“), které za rok 2020 dosáhly 652 milionů eur a bylo za ně pořízeno a do provozu uvedeno 230 tisíc nových elektromobilů.

Pobídky v případě čistě bateriového elektromobilu v katalogové ceně do 40 tisíc eur s platností od loňského července činí 9 tisíc eur (dříve 6 tisíc eur), o které se dělí stát (6 tisíc eur) a výrobce (3 tisíce eur). Pro plug-in-hybridy pobídka dosahuje 6 750 eur (dříve 4 500 eur) – v tomto případě na stát připadá 4 500 eur a na výrobce 2 250 eur. Podpora je časově omezena do konce roku 2025 či do vyčerpání rozpočtových prostředků.

VÝRAZNÝ NÁRŮST REGISTRACÍ

Díky nákupním pobídkám vzrostl podle Spolkového úřadu pro motorová vozidla (KBA) za rok 2020 počet registrací elektromobilů o více než 390 tisíc, přičemž segment bateriových elektromobilů meziročně vzrostl o 207 % na 194 tisíc. U plug-in-hybridů byl nárůst ještě vyšší – 342 %, počet registrací vzrostl na 200 tisíc. Oproti tomu registrace osobních automobilů s benzínovým motorem zaznamenaly v roce 2020 propad o 36 %, s dieselovým motorem pak o 29 %.

Pokud by výše uvedený trend nadále pokračoval a podpořila jej platnost pobídkových stimulů, lze očekávat, že v průběhu roku 2021 padne hranice 1 milionu elektromobilů provozovaných na německých komunikacích. Cíl dosažení této hranice v roce 2020 vytýčila spolková kancléřka Angela Merkelová v květnu 2011. Splnění tohoto cíle by se tak mohlo uskutečnit se zpožděním, nicméně ještě za končící vlády současné koalice CDU/CSU a SPD, která se ve svém programovém prohlášení zavázala k tomu, že učiní potřebné kroky k tomu, aby do roku 2030 bylo v provozu nejméně 7,5 milionů elektromobilů, v ideálním případě pak 10 milionů.

PŘÍLEŽITOSTI PRO ČESKÉ VÝROBCE

Dynamicky rostoucí trh elektromobilů představuje výborné odbytové šance jak pro české výrobce automobilů, tak i komponentů pro automobilový průmysl. Společnost Škoda Auto na německém trhu v roce 2020 podle údajů KBA prodala 181 tisíc osobních vozů a tržní podíl automobilky dosáhl 6,2 %. Nové elektrifikované modely tak mohou přispět ke zvýšení počtu prodaných osobních automobilů a tržního podílu na německém trhu. Prodeje elektromobilů značky Škoda již v roce 2020 meziročně vzrostly o 252 %, u bateriových elektromobilů pak o 133 %. Model Škoda Citigo se stal v uplynulém roce s více než 4 700 prodanými kusy 11. nejúspěšnějším elektromobilem v Německu

Petr Jaroš, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Berlíně

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688