Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  05.03.2021 00:00:00

Závěry ze zasedání Bezpečnostní rady Středočeského kraje a krizového štábu dne 4.3.

Epidemiologická situace ve Středočeském kraji se, podobně jako v celé ČR, za poslední dva týdny zhoršila. K dnešnímu dni je na území kraje 27 206 nemocných s covid-19, počet nakažených od začátku epidemie dosáhl 176 000 lidí. V současné době je s touto diagnózou hospitalizováno 762 osob a některé nemocnice se dostávají na hranice svých kapacit. „Nemocnice v Benešov, Čáslav, Kolín, Kutná Hora, Mělník, Mladá Boleslav, Příbram a Rakovník vyhlásily stav hromadného postižení osob, a provádějí pouze neodkladnou akutní péči. Obyvatelé ale rozhodně nemusí mít obavy, že by se jim v urgentních případech nedostalo ošetření,“ informuje hejtmanka Petra Pecková (STAN), a dodává: „Situaci aktivně řešíme - rozšiřujeme covidová pracoviště, pro necovidové pacienty uvolňujeme kapacity i v dalších zařízeních typu LDN či lázeňské domy, navazujeme spolupráci s dobrovolníky a ambulantními lékaři.

Nejsložitější epidemiologická situace je v okresech Kolín, Nymburk, Mělník a Mladá Boleslav, nově pak i na Kladensku. K dnešnímu dni je v evidenci hygieniků 275 školských zařízení s výskytem covid-19. Vedení kraje se proto rozhodlo investovat do testování dětí navštěvujících předurčené školy pro děti rodičů podílejících se na boji s pandemií (lékaři, pracovníci IZS atd.). Těchto škol je v kraji 87 a jsou určeny pro děti ve věku 2-10 let.

V současné době nejsou na území Středočeského kraje uplatňována jiná opatření než celostátně nařízená usnesením vlády, ochrannými a mimořádnými opatřeními MZ ČR.

Kvůli velkému počtu pacientů s covidem-19 povolá Středočeský kraj do nemocnic ambulantní specialisty. Osloveny budou zdravotní školy a lázeňské domy, v nichž pracují zdravotní sestry. Kraj také navázal spolupráci s dobrovolníky mj. z Českého červeného kříže a organizace Letokruh. "Velmi děkuji všem, kdo se podílejí na boji s epidemií: všem zdravotníkům, vojákům, hasičům i dobrovolníkům, bez nichž by situace byla mnohem horší, " uvádí Pecková a doplňuje: "Prosím všechny, aby nemoc nepodceňovali, důsledně doržovali všechna preventivní opatření a chránili sebe a své blízké. Přeji všem pevné zdraví."

Co znamená „stav hromadného postižení osob“?

Je to mimořádná událost, při níž se zdravotnická zařízení dostávají do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče, z důvodu relativního či absolutního nedostatku zdrojů, již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče v ČR. Poskytovatel zdravotní péče/či vedení kraje jej vyhlásí v případě vyčerpání všech běžně provozovaných i reprofilizovaných lůžkových kapacit, kdy již není schopen další kapacity vytvořit či při dalším navyšování počtu lůžek garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče.

V rámci tohoto stavu jsou mj. rozšířena covid oddělení na maximálně možnou kapacitu, navýšeny počty ventilovaných lůžek na maximum, do péče o pacienty s touto diagnózou jsou zapojena i ta zařízení, která tuto péči dosud neposkytovala. Operační výkony jsou v postižených zařízeních omezeny pouze na výkony, jejichž odložení by bylo spojeno s rizikem bezprostředního zhoršení zdravotního stavu. I po převedení poskytování péče do výše uvedeného režimu bude zajištěno poskytování péče těm pacientům, jejichž stav bude vyžadovat neodkladné ošetření.


covid (Obrázek se otevře do nového okna)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688