David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  05.03.2021 16:16:50

Je pokles na S&P 500 příležitostí k nákupu?

Je to přibližně rok, co pandemie negativně zasáhla do akciových indexů. Index SP500 klesl z přibližně 3400 na 2200 bodů. Časový úsek však nebyl příliš rozsáhlý a záhy tak začal nový býčí trh, který nyní trvá asi 11 měsíců, kdy se index S&P 500 dostal z úrovně 2200 bodů až na nějakých 3900 bodů.  

Společnost Truist Wealth považuje vzestup indexu S&P 500 za neskončený. Tento graf ukazuje, že současný býčí trh S&P 500 může být příliš krátkodobý a příliš omezený na to, aby nyní skončil a to i přesto, že včera předseda Fedu nedokázal investory přesvědčit, že nárůst výnosů dluhopisů není důvodem k prudkým výkyvům na akciových trzích. Investoři a ekonomové čekali, že se vypořádá s nárůstem sazeb a trhy uklidní třeba v podobě plánovaných twist operací, které jsou navrženy ke snížení dlouhodobých úrokových sazeb. Pozadí finančních trhů se od jeho posledního veřejného vystoupení změnilo celkem drasticky a trh očekával, že řekne něco nového, ale bohužel nestalo se. Trh se proto soustředil na to, co neřekl.

 

Následující sloupce ukazují, že průměrný býčí trh S&P 500 od roku 1957, kdy byl poprvé zaveden benchmark, vyústil ve zvýšení cen o 179% a že růst trval v průměru 5,8 roku, což je ve srovnání s dnešním výnosem 76% a 11 měsíci opravdu pramálo.

Nicméně poté, co akcie v letošním roce dosáhly řady historických maxim, zčásti díky fiskálním a měnovým stimulům v hodnotě bilionů dolarů, které prošly ekonomikou, se v poslední době tytéž stimuly staly pro trh obavou, že dobré časy, po COVIDU, by již mohly být plně započítány do cen akcií a dalších finančních aktiv a že vysoké ceny akcií by mohly být, pokud se probudí inflace, problematické.

I když existuje mnoho rozdílů mezi padesátými léty a dneškem, existují určité podobnosti, například velmi vysoká úroveň amerického dluhu, aktivistický Fed a rozmach ekonomiky, abychom se zde mohli inspirovat. Úrokové sazby vzrostly z 1,5% na začátku desetiletí na téměř 5% na konci. Během desetiletí navzdory dvěma recesím vzrostl index S&P 500 o 257%.

Tento graf tak ukazuje komparaci indexu S&P 500 a 10ti letých dluhopisů během padesátých let.

 

 

 

 


 

 

 

 


Fed se nyní rovněž opakovaně zavázal, že se vyhne zpřísnění měnových podmínek, přičemž udrží sazby blízko nuly a otevřený program nákupu dluhopisů za 120 miliard USD měsíčně, dokud se ekonomika plně nezotaví z pandemie. Podobnost čistě náhodná? Možná. Nebo trh nyní jen rychle absorbuje zvýšené pohyby na dluhopisových výnosech, a pak se rozjede dál. 

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

20.09.2021Korekce 7 %, příležitosti mimo S&P 500 Patria (Patria Finance)
01.09.2017Historie ukazuje na 5% pokles indexu S&P 500, varuje známý stratég Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
21.07.20163 býčí grafy: Cesta k 2 500 bodům je u S&P 500 otevřená Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688