Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.03.2021 14:29:55

Summers: Rizika se změnila, podobnost se šedesátými lety

Průzkumy podle Bloombergu ukazují, že nový fiskální plán americké vlády se líbí běžným lidem a ředitelům podniků. Je možné, že by se všichni mýlili? Na tuto otázku pravidelný host Bloomberg Markets a bývalý ministr financí Larry Summers odpověděl, že vedení firem se v minulosti mýlilo často. Je pravdou, že stimulace je dobrý nápad, ale ne v rozsahu, v jakém je plánována.

Summers zopakoval svou tezi, že kvůli novému fiskálnímu balíčku nebude dostatek zdrojů pro potřebné investice do infrastruktury. Dodal však, že Spojené státy by se vydaly směrem k obavám z inflace a ta by se nakonec skutečně zvedla, nebo by přišla „kolize mezi fiskální a monetární politikou“. Tato kolize by vznikla proto, že Fed by se snažil zabránit přílišnému růstu inflace a podle ekonoma podobné situace „obvykle nekončí dobře“.

„Není těžké vnímat ten rozpor, kdy na jedné straně máme ekonomiku s produkční mezerou ve výši 3 % HDP a fiskální stimulaci dosahující 9 % HDP,“ uvedl ekonom. Nebo se na věc lze dívat přes míru domácích úspor a výši deficitů, která ji vysoce převyšuje. Summers přitom souhlasí s tím, že vládní výdaje je třeba zvýšit směrem k investicím, a to kvůli pandemii a na pomoc řadě lidí. Nesouhlasí ale s rozsahem celkové stimulace, k níž se na jedné straně přidává Fed, který „drží plyn až u podlahy“.

Nelze předpokládat, že toto tempo celkové stimulace lze udržet dlouhou dobu bez toho, aby se dostavily problémy. Ty pocítí finanční trhy a podle ekonoma je možné, že se to začíná projevovat již nyní. Na dluhopisových trzích dochází k relativně prudkému růstu výnosů vládních obligací. Může to souviset s tím, před čím varuje Summers? Ekonom odpověděl, že s ekonomickým oživením je třeba čekat normalizaci sazeb a výnosů a „nikdo by neměl být otrokem trhů“. Na druhou stranu bychom ale neměli ignorovat rizika inflace a přehřátí ekonomiky.

Summers míní, že současná situace se v určitém smyslu může podobat šedesátým létům. Tehdy podle něj měli politici dobré úmysly, ale neodhadli, co všechno ekonomika snese a jaké jsou v ní volné kapacity. Pak se situace vymkla kontrole, přišla vysoká inflace. Na druhou stranu ale ekonom varoval před těmi, kteří s jistotou tvrdí, že vědí, co se v budoucnosti stane.

Ohledně vedení Fedu Summers míní, že je dobré, že v čele sedí Jay Powell, ale Summers si není jistý jeho tvrzením, že sazby nepůjdou nahoru bez toho, aby Fed předtím tento krok dlouho neavizoval. Nemusí se to totiž shodovat s cílem udržet cenovou stabilitu. Za rok už pak můžeme podle ekonoma řešit vážnou inflační situaci. Riziko inflace a finanční bubliny spolu s nadměrnou euforií a přehřátím ekonomiky je podle ekonoma nyní vyšší než riziko deflačních tlaků.

Zdroj: Bloomberg Markets



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688