Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  03.03.2021 16:03:39

Čínské zaostření na možné bubliny je pro akciové trhy varovným znamením

Investorům, kteří snad mají strach z konce levného dluhu, kterého je všude plno, poskytla Čína další důvod k obavám. Hlavní čínský bankovní regulátor tento týden upozornil na nutnost snížit zadlužení v domácím sektoru realit a obecně na tuto potřebu v době, kdy riziko bublin celosvětově narůstá. Dopad na trhy byl ten den rychlý, čínský akciový index CSI 300 v úterý padal i o více než 2 % a výprodejům v Asii ten den vévodil. Napsala o tom agentura Bloomberg.

Centrální banky po celém světě stojí před otázkou, kdy a jak začít odebírat podporu ekonomice. Oddlužování má obzvláště význam v Číně. Státní dluh je obrovský, a to je tak hlavní prioritou prezidenta Si Ťin-pchinga.

Čínská kampaň proti zadlužení z roku 2017 poslala výnosy firemního i státního dluhu na mnohaletá maxima. O rok později ale čínští představitelé vzhledem ke zhoršující se obchodní válce s USA tuto kampaň zastavili. V listopadu loňského roku dosahoval čínský dluh zhruba 280 % čínského HDP, což je nejvyšší podíl od chvíle, kdy Bloomberg začal tato data v roce 2014 sbírat.
„Z hlediska bankovního a pojišťovacího sektoru je prvním krokem snížit vysoké zadlužení ve finančním systému,“ uvedl v úterý předseda čínské regulatorní rady pro bankovnictví a pojišťovnictví Guo Shuqing. Spekulace na trhu realit je podle něj „velmi nebezpečná“ a bubliny na evropských a amerických finančních trzích mohou brzy prasknout.

Podle některých ekonomů mohou jeho slova ukazovat na ochotu tolerovat vyšší sazby.

Čínská centrální banka v nejnovější měnověpolitické zprávě uvedla, že bude vyrovnávat potřebu podpořit hospodářský růst a bránit riziku. Na první straně státních novin se minulý týden objevil článek s tvrzením, že ekonomika je dostatečně silná, aby ustála normalizaci měnové politiky.

Hlavní hospodářské cíle by měl Peking představit 5. března, kdy se na roční schůzi sejde Národní lidový kongres. Čínští představitelé zdůrazňují, že politika se bude měnit pozvolna. Podle hlavního ekonoma pro Čínu v Citigroup Li-Gang Liua se ale budou čínské měnové podmínky „letos viditelně utahovat“.

A právě vyhlídky na takovýto vývoj, tedy zpřísňování měnové politiky, drancují zisky nejpopulárnějších čínských akciových titulů. Nejzasaženější jsou výrobci alkoholických nápojů, jako je likérka Moutai, protože jejich valuace patří k nejvyšším, a také jsou široce vlastněny.

V roce, kdy Komunistická strana Číny oslavila 100leté výročí, Číňané ale také žonglují s tím, jak omezit zadlužení, a zachovat přitom hospodářský růst. Centrální banka od ledna, kdy krátkodobé sazby vyrostly na nejvyšší úroveň od roku 2015, úspěšně uklidňovala mezibankovní finanční trhy.

Oddlužení a zmírnění finančního rizika zůstane obé v tomto roce v centru politiky,“ tvrdí podle Bloombergu Tianhe Ji, stratég v BNP Paribas v Pekingu.

Zdroje: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688