mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  03.03.2021 11:17:00

Cestování a podmínky vstupu ze Španělska do ČR

Cestování a podmínky vstupu do ČR

01.03.2021 / 15:15 | Aktualizováno: 03.03.2021 / 11:17

V souladu s klasifikací ECDC je celé Španělsko od 1. března 2021 označeno ČERVENOU barvou. Každá osoba přijíždějící do ČR ze Španělska musí vyplnit příjezdový formulář, před nástupem cesty do ČR se podrobit buď RT-PCR testu (ne starší než 72 hodin), nebo testu antigennímu (ne starší než 24 hodin před započetím cesty do ČR), následně pak druhému testu, který musí být test RT-PCR a musí být podstoupen neprodleně po vstupu na území ČR, nejpozději však do 5 dnů od vstupu na území ČR. Po vstupu na území ČR až do obdržení výsledku druhého RT-PCR testu je nutné dodržovat samoizolaci (karanténu). Výsledek musí oznámit příslušným českým sanitárním úřadům.


S PLATNOSTÍ OD 30.1.2021 PLATÍ Z DŮVODU ŠPATNÉ EPIDEMIOLOGICKÉ SITUACE ZÁKAZ VSTUPU DO ČR Z JINÝCH NEŽ NEZBYTNÝCH DŮVODŮ. OMEZENÍ SE NETÝKÁ OBČANŮ ČR! Více informací zde: Omezení vstupu cizinců do ČR (JPG, 428 KB).


S účinností od 5. února 2021 pozmění ČR v souladu s doporučeními ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí) pravidla povinností spojených s příjezdy do ČR z jiných zemí. V souladu s nimi jsou všechny země světa rozděleny do čtyř skupin označených barvami: zelenou, oranžovou, a nově světle červenou a tmavě červenou. Pro každou barvu platí jistá pravidla při cestách z těchto zemí do ČR. Více informací naleznete na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR.

Na základě platného Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR je s platností od 5. 2. 2021 kontinentální Španělsko označeno jako TMAVĚ ČERVENÉ (na seznamu zemí s velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění), a tudíž platí povinnosti s tím spojené. Kanárské a od 22.2.2021 i Baleárské ostrovy jsou nyní označeny normální ČERVENOU barvou.

V souvislosti s tím, že v současné době není pro cesty do ČR téměř možné využít přímých letů, upozorňujeme osoby tranzitující přes letiště v Nizozemsku na požadavky nizozemských úřadů předkládat vedle negativního PCR testu též negativní antigenní test na covid-19 - více na webu nizozemské vlády či Velvyslanectví ČR v Haagu.

Taktéž informujeme o zpřísňujících se opatřeních na straně Německa, která mají dopad i na otázky tranzitu, který by měl být možný pouze při cestách z humanitárních důvodů. Doporučujeme konzultovat stránky Velvyslanectví ČR v Berlíně.

Pro všechny osoby cestující ze zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červený seznam) jsou stanoveny níže uvedené požadavky:

Osoby, které během posledních 14 dnů strávily na území Španělska alespoň 12 hodin (občané ČR, Španělska či jiných členských států EU):

  1. před vstupem na území ČR oznámit tuto skutečnost příslušné krajské hygienické stanici vyplněním elektronického "Příjezdového formuláře" - www.prijezdovyformular.cz (Informační leták (PDF, 225 KB))
  2. po odeslání vyplněného elektronického formuláře každý obdrží na uvedený email potvrzující zprávu s QR kódem - tuto zprávu je třeba si uchovat v elektronické podobě např. v mobilním telefonu či vytisknout,
  3. předložit potvrzení o vyplnění formuláře s QR kódem při hraniční nebo pobytové kontrole,
  4. před nástupem cesty do ČR je nutné podrobit se buď RT-PCR testu (ne starší než 72 hodin) nebo testu antigennímu (ne starší než 24 hodin před započetím cesty do ČR),
  5. druhý test musí být test RT-PCR a musí být podstoupen neprodleně po vstupu na území ČR, nejpozději však do 5 dnů od vstupu na území ČR (seznam odběrových míst viz Seznam odběrových míst -testy COVID-19),
  6. po vstupu na území ČR až do obdržení výsledku druhého RT-PCR testu dodržovat samoizolaci (karanténu),
  7. výsledek testu neprodleně elektronicky sdělit krajské hygienické stanici podle místa pobytu (přehled krajských hygienických stanic viz Krajské hygienické stanice - kontakty ,
  8. po dobu 10 dnů od příjezdu do ČR nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku.

Výjimky ze splnění uvedených požadavků (bez nutnosti vyplňování příjezdového formuláře či podstupování PCR testu): pracovníci mezinárodní dopravy, občané EU a cizinci s trvalým či dlouhodobým pobytem v EU tranzitující přes ČR po dobu max. 12 hodin nebo cestující do/z ČR na dobu nepřesahující 12 hodin (pokud v daný moment je vstup cizinců na území ČR povolen), akreditovaní členové diplomatických misí v ČR včetně soukromých služebních osob, držitelé diplomatických pasů cestující do nebo z ČR za služebním účelem a úředníci mezinárodních organizací registrovaných u MZV ČR při pobytu na nebo mimo území do 72 hodin, děti do 5 let věku, občané ČR, EU a jejich rodinní příslušníci s bydlištěm v ČR a cizinci s oprávněním k pobytu nad 90 dnů vydaným ČR, kteří se v rámci zájezdu s cestovní kanceláří nebo přes cestovní agenturu zdržovali pouze v regionech uvedených ve zvláštním seznamu Ministerstva zdravotnictví ČR (tato výjimka se zatím neuplatňuje), přeshraniční pracovníci, žáci a studenti překračující alespoň jednou týdně hranici se sousedním státem za prací či studiem, policisté vykonávající eskortní činnost nebo bezpečnostní doprovod letadel.

Výjimka bude poskytnuta rovněž občanům ČR, občanům EU a držitelům platného dlouhodobého víza, průkazu o povolení k dlouhodobému, přechodnému a trvalému pobytu na území ČR, kteří již prodělali onemocnění COVID-19. Takové osoby musí předložit písemné lékařské potvrzení v češtině nebo angličtině vystavené lékařem působícím v ČR nebo jiné zemi EU o tom, že nemají klinické známky onemocnění COVID-19, prokazatelně prodělali COVID-19, absolvovali izolaci ve stanoveném rozsahu z důvodu pozitivního výsledku RT-PCR testu a o tom, že od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu neuplynulo více než 90 dní.

Po dobu čekání na výsledky druhého RT-PCR testu mají všechny osoby omezený především volný pohyb, výjimkou jsou cesty nezbytně nutné k obstarávání základních životních potřeb, k zajištění péče o děti, péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb, doplnění pohonných hmot, cesty do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, cest za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí, cesty zpět do místa bydliště, pohřby.

V případě pozitivního výsledku PCR testu je další postup stanoven Krajskou hygienickou stanicí. Obecně platí, že postižená osoba musí zůstat izolována v místě bydlení a dodržovat instrukce lékaře. Náklady spojené s tímto prodloužením pobytu nese sám postižený, a proto se doporučuje před cestou uzavřít odpovídající pojištění kryjící tyto náklady.

Osoby pouze tranzitující Českou republikou (v tranzitním prostoru letiště či po zemi), jejichž pobyt na území ČR nepřesáhne 12 hodin

Dotyčné osoby nemusí splnit žádné z požadavků - ani vyplnit příjezdový formulář ani podstupovat PCR testy. Nicméně ty osoby, které pouze tranzitují, musí být schopny prokázat záměr opustit území ČR do stanovených 12 hodin.

 

Užitečné odkazy s dalšími informacemi:

 

Informace Ministerstva vnitra ČR k režimu vstupu na území

Přehledná tabulka pravidel pro vstup na území ČR

Informace Ministerstva zahraničních věcí ČR

Informace Ministerstva zdravotnictví ČR

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688