Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  03.03.2021 00:00:00

Dukovany čtyřnásobně zvyšují kapacitu testování. Využijí i samotestování.

3. 3. 2021

Dukovany čtyřnásobně zvyšují kapacitu testování. Využijí i samotestování.

V Dukovanech zaměstnance masivně testují už od listopadu loňského roku, v Temelíně přistoupil ČEZ k plošnému testování od začátku února. Na preventivní testy chodí vedle zaměstnanců elektráren i pracovníci dodavatelů. I přes masivní testování zvyšují obě jaderné elektrárny počty preventivně prováděných testů až na čtyřnásobek. Podle vedení divize jaderná energetika ČEZ zvládnou externí zdravotníci do 12. března protestovat všechny pracovníky přítomné na obou elektrárnách. Zároveň nově využijí samotestování.

Díky masivnímu testování se v Dukovanech daří dlouhodobě udržovat počty nemocných zaměstnanců na minimální úrovni. Testování nyní ještě rozšiřují na všechny osoby vstupující do elektrárny. Týdně tak zdravotníci přímo u elektrárny provedou kolem 2000 antigenních nebo PCR testů. „Testování nám už několik týdnů plní svůj účel, daří se zachycovat bezpříznakové pracovníky a držet příznivou situaci na obou jaderných elektrárnách. V návaznosti na vládní kroky upravíme periodu a zvýšíme kapacitu testování,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Od pátku 12. 3. tak bude moci do elektrárny vstoupit pouze pracovník s negativním testem. Testy zdravotníci v Dukovanech provádí v nafukovacím záchranářském stanu, který energetici postavili u vstupu do elektrárny. „V souvislosti s navýšením počtu prováděných testů připravujeme navýšení kapacit zdravotníků i prostor pro jejich provádění. Nově totiž budeme muset denně odbavit až čtyřikrát více testů,“ poznamenal Roman Havlín, ředitel elektrárny Dukovany.

V Dukovanech i Temelíně je testování propojené s celostátním systémem ISIN. V případě antigenního testu obdrží pracovník výsledek do 15 minut prostřednictvím SMS. Pracovníky, kterým vyjde pozitivní antigenní test, hned čeká PCR test. Při negativním výsledku obdrží pracovník certifikát platný i mimo hranice elektrárny. Nově bude možné pro vstup do elektrárny využít i samotestování, pomocí kterého zaměstnanec ověří svůj zdravotní stav a bude moci vstoupit do elektrárny. Samotestů bude v ČEZ prováděno řádově tisíce. Zaměstnanci na tzv. home office, kteří pracují z domova a do práce tak nedochází, nemusí pravidelné testování podstupovat. Takových zaměstnanců je jen v Dukovanech na 400.

České jaderné elektrárny Dukovany a Temelín patří mezi klíčové prvky kritické infrastruktury České republiky. Tomu odpovídají i přijatá ochranná opatření v souvislosti s nemocí COVID-19. Kromě práce z domova u všech zaměstnanců, kterým to jejich náplň umožňuje, zde například probíhá měření teploty osob u vstupu, platí povinnost nošení jednorázových zdravotnických roušek, případně respirátorů, nebo režimová opatření při školení, v jídelnách při stravování nebo smluvní přepravě. Samozřejmostí je využívání on-line technologie pro jednání a porady pro omezení osobních kontaktů. Navzdory pandemii tak obě elektrárny udržely maximální míru bezpečnosti a nikdy nemusely například omezovat výrobu.

Jiří Bezděk , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688