Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.03.2021 16:13:44, aktualizováno 07.03.2021 09:04:00

Bloomberg: Doprava vakcín představuje bezpečnostní výzvu jako v bondovce

V nadcházejících měsících zamíří miliardy dávek vakcín proti koronaviru kamiony, letadly, loděmi a vlaky do nemocnic, klinik a lékáren po celém světě. U nákladů za desítky miliard dolarů (a některými jednotlivými zásilkami až za 70 milionů dolarů) je jedna věc jistá: Podvodníci se pokusí část z nich ukrást. Pro dopravce představuje doprava vakcín „největší bezpečnostní výzvu za generaci“, říká Thorsten Neumann, výkonný ředitel evropské pobočky Asociace pro ochranu přepravovaných aktiv (TAPA), což je průmyslová skupina zastupující společnosti přepravující vzácné zboží.

Interpol v prosinci vydal oranžové upozornění, že očekává dramatický nárůst ozbrojených loupeží přepravovaných vakcín, jakož i vandalismu ze strany proti-vakcínových militantních aktivistů. A pokud mohou být vodítkem dnešní vysoce ziskové černé trhy s léky na léčbu, řekněme, rakoviny a artritidy, bude pro zloděje relativně snadné tuto kořist rozprodat. Na dark webu se vakcíny proti Covid-19 neznámého původu a pravosti prodávají již za 200 dolarů za dávku.

To podnítilo nákladní společnosti k adaptaci scénáře vyvinutého k boji proti každoročním krádežím ve výši 40 miliard dolarů u přepravovaného zboží, jako jsou 5G sluchátka, tenisky za 500 dolarů a kabelky za 5 000 dolarů, s využitím všech možných metod od větší pracovní síly až po nový digitální spycraft hodný agenta 007.

Pandemie již vyvolala vzestup krádeží souvisejících produktů. Minulý rok byly z leteckého zařízení v Keni odebrány miliony dýchacích masek, z kontejneru na Floridě zase lékařské rukavice a bylo ukradeno téměř 200 respirátorů směřujících do Kolumbie. Dokonce i toaletní papír byl cílem útoků: Na vrcholu nákupního šílenství v loňském roce jej bylo z britských přívěsů odcizeno 130 000 rolí.

Nizozemská přepravní společnost H. Essers, která často přepravuje citlivý náklad, jako je hotovost a výtvarné umění, vybrala ze svých 600 zaměstnanců ty nejzkušenější řidiče, kteří budou z výrobny v Belgii dopravovat dávky vakcíny Pfizer-BioNTech proti Covid-19 po celé Evropě. Přestože vybraných 250 řidičů, kteří tyto zásilky budou rozvážet, pracovalo u Essersu v průměru deset let, budou všichni z nich podrobeni zvýšeným kontrolám. Dveře na jejich nákladních vozech budou mít digitální zámky, které lze otevřít pouze na dálku, a řidiči podstoupí další školení, jak reagovat na jakýkoli útok na náklad s vakcínami, ačkoli společnost odmítá poskytnout podrobnosti.

"Z hlediska bezpečnosti je to opravdu nejvyšší úroveň," říká Ron Van Holland, manažer Essers, který dohlíží na bezpečnostní opatření. Každý nákladní vůz „je trezorem na kolech“.

Robert Coyle, který dohlíží na přepravu zdravotnických produktů pro švýcarského logistického giganta Kuehne + Nagel, říká, že nákladní vozy přepravující vakcíny od Moderny a Sinovacu a palety lahviček, nejsou pro zvýšení bezpečnosti označeny. Na některých místech je bude doprovázet ozbrojená stráž a budou mít sledovací technologii, aby je mohli nepřetržitě sledovat dva tucty zaměstnanců „prémiového“ Covid-19 týmu.

„Monitorují každou zásilku a v případě problémů komunikují se zákazníky,“ říká Coyle. "Víme, pokud se dveře otevřou, víme, kdy se vůz zastaví, víme, na jak dlouho má vůz zastavit na přestávku, a pokud to překročí, upozorníme řidiče a naše týmy."

Aircargo Transport GmbH, německý nákladní dopravce, který se specializuje na zboží vysoké hodnoty, vybavil za 300 000 USD za vozidlo tucet nákladních vozidel Mercedes a Scania k přepravě vakcín. Nákladní dveře vybavil alarmem s hlučností 90 decibelů, který se aktivuje při jejich vypáčení. Řidič má na ovládacím panelu tísňové tlačítko, které upozorní velitelství na jakékoli nebezpečí, a pokud dojde k únosu nákladního vozu, může vypínačem deaktivovat motor.

Dodávky požívají vysokou úroveň fyzického zabezpečení se zastávkami povolenými pouze na předem schválených místech. Konvoje s vakcínami v hodnotě více než 10 milionů dolarů budou pravděpodobně doprovázeny policejním doprovodem. A všechny zásilky budou sledovány automobilem se dvěma strážníky v civilu pro případ, že by se násilníci pokusili výbuchem otevřít zadní dveře a ukrást náklad, zatímco se kamion bude řítit po dálnici - to je technika upřednostňovaná východoevropskými gangy, která „zní trochu jako James Bond“, uvádí Horst Boedicker, manažer společnosti Aircargo Transport.

Uvnitř nákladních vozidel budou bedny s dávkami vakcín vybaveny bezdrátovými senzory, které přenášejí změny teploty, světla a lokace, aby je bylo možné sledovat v případě odcizení, a zaručit integritu chladicích systémů potřebných k udržení jejich čerstvosti. I přes tyto ochrany by dokonce i sebemenší neoprávněná manipulace mohla celou várku zničit - což znamená, že je důležité zastavit nejen skutečné krádeže, ale také jakékoli pokusy, které ohrožují integritu nákladu, říká Mike Yarwood, který vede oddělení prevence ztrát v poradenské firmě TT Club.

"Pokud by někdo vnikl do přívěsu a ukradl dva notebooky z 10 000 přepravovaných, zbylých 9 998 by bylo naprosto v pořádku," říká Yarwood. "Ale jakékoli přerušení dodavatelského řetězce s vakcínami znamená, že budou muset být pravděpodobně zničeny. To klade na ochranu těchto zásilek úplně jinou dynamiku.“

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688