Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Alternativní investice  |  02.03.2021 11:22:14

Nově může každý investovat do sudů české whisky, s výnosem osm procent ročně. Má to smysl?

Výrobce české whisky Trebitsch nově nabízí možnost investovat do sudů naplněných destilátem, aby získal kapitál pro zvýšení kapacity pálení. Ve skladech firmy teď v dubových sudech zraje 40 tisíc litrů whisky, letos plánuje přidat dalších 80 tisíc litrů čerstvě vypáleného destilátu. Peníze vložené do soudků firma plánuje investorů úročit osmi procenty ročně. Má taková investice smysl?

V současnosti jsou úrokové sazby na své historicky nejnižší úrovni, nejnižší doslova za tisíce let. Mnohé centrální banky v rámci své extrémně expanzivní měnové politiky – „tištění bilionů nových peněz“ – zaplavují ekonomiku penězi, takže o úspory střadatelů vlastně jednotlivé obchodní banky ani nemají moc zájem. Proto je nic nenutí tyto úspory, a tedy klientské vklady, jakkoli atraktivně úročit.

Navíc centrální banky v rámci svého zmíněného „tištění bilionů“ nafukují ceny aktiv, od akcií po nemovitosti. Výsledkem je, že kdo nechává peníze na účtu v bance, tomu je neúprosně užírá inflace, zatímco kdo investoval, vydělává.

Takže jediným způsobem, jak se chudnutí způsobené uložením peněz v bance vyhnout, je dnes investování namísto spoření. A to i do alternativních investic, v rámci diverzifikace portfolia.

Zejména milovníci whisky neudělají chybu, pokud vedle akcií nebo nemovitostí investují právě do whisky, a to třeba i prostřednictvím investičního fondu. Pochopitelně, jde o investování, takže se každopádně jedná o rizikovější nakládaní s penězi, než když je člověk nechá na bankovním účtu. Jenže tam o ně bude kvůli inflaci a mizivému úročení přicházet, jak už víme.

Pokud tomu chce zamezit, je právě i investice do whisky jednou z alternativ. A bude tomu tak rovněž do budoucna. I v budoucnu totiž spoření bude znamenat finanční ztrátu, zatímco majetek rozmnoží pouze investování. To je prostě nová doba. Staré časy, kdy se spořit vyplácelo, se v oblasti financí jen tak nevrátí.

Lukáš Kovanda,
Hlavní ekonom Trinity Bank,
Člen Národní ekonomické rady vlády

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

05.03. 08:24  Co se za tím skrývá (Honza)
03.03. 00:55  Minimální investice (Jiří)
02.03. 21:53  Minimální investice (Jakub)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688