Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  02.03.2021 11:08:05

Komplikace v uzavírání průmyslu, manažeři a sebeprezentace

Naprosto chápu frustraci z toho, že máme lockdown už několik měsíců, epidemii se nedaří zkrotit, spousta firempodnikatelů musí mít zavřeno. A do toho průmysl. Už minulý rok se mu produkce vrátila na před-covidové úrovně. A ještě má drzost mít dobrou náladu. Viz například včera zveřejněný index nákupních manažerů. Podle něj průmyslové firmy očekávají další růst v nejbližších měsících.

Takže se jednoduše řekne „zavřete je taky!“ Ne, že by to nešlo. Má to ale několik omezení, které je potřeba vzít do úvahy.

Za prvé, některé odvětví musíme nechat otevřené: energetika, potravinářský, voda, výroba pohonných hmotvýroba některých klíčových produktů (např. do zdravotnictví)…

Za druhé, průmysl představuje komplexní síť dodavatelskoodběratelských vztahů skrz jednotlivé odvětví. Takže pokud necháme běžet klíčové segmenty, tak musíme nechat běžet i jejich dodavatele.

Za třetí, jsou firmy, jako slévárny, sklárny, kde by úplné zavření zničilo výrobní prostředky. Další firmy nelze zavřít ze dne na den, protože mají tzv. dojezd, tedy potřebují několik dní dojet výrobu. 

Za čtvrté a tady vstupuje chladná vypočítavost. Výrobu a služby můžeme dělit obchodovatelnou (tradables) a neobchodovatelnou (non-tradables). Hlavní rozdíl je v tom, jak moc do hry vstupuje zahraniční konkurence. Většina služeb spadá do neobchodovatelných (samozřejmě nadejte spoustu výjimek jednak danou povahy služby, ale i lokací, například v blízkosti hranic). Vezměte si například kadeřnictví. Pokud jej zavřete, a bude špatně kompenzovat, tak se skutečně může stát, že po pár měsících zkrachuje. Nicméně po zrušení karanténních opatření se lidé budou chtít opět nechat ostříhat a vytvoří poptávku po kadeřnictví. Pokud zkrachovalo, tak vznikne nové = dlouhodobý dopad na produkci kadeřnictví minimální (ne nulový, protože někdo, jako já, si koupí holicí strojek). V případě obchodovatelné výroby čelíte zahraniční konkurenci, která vás může nahradit. Ano, zase nebude platit extrém, že vše bude nahrazeno už po třech týdnech. Ale lockdown nebude platit tři týdny, to tak tušíme asi všichni. Bude spíše trvat do poloviny až konce dubna.

Rozdíl je tedy v riziku propadu dlouhodobé poptávky po české produkcí. A při rozhodování o tom, co zavřít bychom dlouhodobé efekty také měli vzít do úvahy.

Zajímavým tématem je home office, které mohou efektivně snížit počet kontaktů, aniž by firma jako celek musela být zavřená. Podle průzkumů i dat ohledně mobility není pořád ani zdaleka využíván jeho potenciál. Podle studie cerge je možné až 30% pozic díky jejich charakteru přesunout na home office. Zkusil jsem otevřít diskuzi a očividně jde o citlivé téma. Jako máte zkušenost vy?

Včera večer jsem se účastnil zajímavé diskuze na Clubhouse, kterou organizuje výborný ekonomický novinář David Klimeš. 

 

Bohužel platforma neumožňuje záznam, takže jen telegraficky z této relativně pochmurné diskuze. Připomínal jsem, že podmínkou nutnou pro zvládnutí epidemie je masivní testování, trasování a karanténa. Vláda bohužel měsíce nebyla schopna masivní testování zrealizovat. A tak to hodila na průmysl. Já to beru pozitivně, protože jde o první příležitost, kdy začneme skutečně masivně testovat. I modelové propočty Bisopu ukazuje, že masivní testování i méně přesnými ag-testy (než PCR testy) dokáže účinně a především levně snížit epidemické čísla, pokud je testování opakované. Samozřejmě ďábel se schovává v detailech. Musí být dostatek testů, testování musí být podpořeno mobilními týmy testovačů, lidi musí být motivování zůstat v karanténě (100% nemocenská minimálně pro lidi s nízkými příjmy v kombinaci s kontrolu dodržování karantény, což bude více účinné než kontrola, zda vyběhnu za katastr obce) a musí být samozřejmě i citelné postihy pro firmy, které opakované testování nebudou provádět. Například stávající navržený postih (500 tisíc CZK) není dostatečný vzhledem k nákladům na testování, které na firmu dopadnou a pravděpodobnost odhalení.

Nabízím dvě videa, kde si mě můžete poslechnout: první je taky včerejška, z podvečera. Jde o prezentaci o české ekonomice, jaké lekce nám udělil covid. A druhé je z pátku, rozhovor pro investiční web a najdete v něm i opodvědi na děni na finančích trzích.
Evropská komise navrhne tento měsíc certifikát, který umožní evropanům volně cestovat. Bude potvrzovat proočkování, výsledek otestování nebo potvrzení o prodělání nemoci.

Zvyšuje se tlak na zvýšení nákupů aktiv ze strany ECB, protože výnosy státních dluhopisů rostou díky očekávání oživení ekonomik. Včera například francouzský guvernér centrální banky řekl, že ECB „může a musí reagovat“. Abychom si rozuměli, tak například 10letý výnos vzrostl ze záporných hodnot k nule. To je onen dramatický růst, na který ECB „musí reagovat“.

 

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688