Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  02.03.2021 09:50:44

Uklidnění na akciích, Čína varuje před bublinami

Akciové trhy začaly nový týden na pozitivní notě, silně posilovaly napříč všemi regiony a korigovaly předchozí ztráty. Hlavním podezřelým je uklidnění na dluhopisovém trhu (minimálně prozatím), kde se stabilizovala situace a výnosy spíše klesaly. Desetileté americké vládní dluhopisy se obchodují na úrovni 1,42%. K tomu patrně pomohly i další komentáře členů FOMC, jež zopakovali, že růst výnosů na dluhopisech je dán růstem očekávání ekonomického oživení při probíhající vakcinaci a nevidí problematický vývoj inflace.

Posilovaly zejména technologické akcie, jež to v posledních dnech odnášely o něco více, dařilo se ale i cyklickým financím, průmyslu či energiím. Sentimentu pomohly i informace ohledně jednorázové vakcíny od Johnson&Johnson, jež v USA obdržela povolení a firma ihned začíná s dodávkami. USA jsou celkově v tempu vakcinace velmi napřed s více než 22% naočkované populace oproti kolem 7% v EU. To se v zámoří již projevuje zvyšující se leteckou aktivitou i rezervacemi dovolených a výletů. Z toho v posledních týdnech značně těží akcie z cestovního ruchu, jež se vedle ropných společností řadí k nejvýkonnějším.

Ohledně energetického sektoru - ceny ropy včera klesaly přes 1% a dnes se obchodují pod 60 USD za barel WTI, ve čtvrtek je zasedání OPEC+ a investoři očekávají, že organizace začne díky silně rostoucím cenám v posledních měsících směřovat k uvolňování těžebních kvót. Saúdská Arábie na minulém zasedání nečekaně přistoupila k dobrovolnému snížení těžby o 1mbd, což ceny ropy podpořilo, nyní se očekává opačný vývoj, odhady hovoří o možném navýšení těžby skupiny asi o 1,5mbd.

Asijské indexy dnes klesají přes 1% a vymazaly zisky z první poloviny obchodování, poté co čínský finanční regulátor vyjádřil obavy o „bublinách na rizikových aktivech na trzích v USA a Evropě, jež nejsou v souladu s vývojem reálné ekonomiky. Dobrý sentiment na západních trzích se v posledních týdnech odráží na silných tocích investičního kapitálu i do Číny, podle regulátora by tak mohly případné problémy na zahraničních trzích přelít i do čínského trhu, proti čemuž se chce chránit a zvažuje opatření ke zpomalení toků nového kapitálu

Na vývoj v Asii reagují i akciové futures v Evropě a USA, jež prozatím oslabují do 0,5%. K tomu se patrně přidala i dnes zveřejněná horší data lednových maloobchodních prodejů z Německa s 4,5% poklesem, oproti očekávanému 0,2% růstu. Důvodem jsou zvýšené restrikce od ledna. Hospodářské výsledky zveřejní například Target či Hewlett Packard.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688