mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.03.2021 14:01:00

Ukrajina zvažuje stavbu vysokorychlostní železnice

Ukrajina zvažuje stavbu vysokorychlostní železnice

01.03.2021 / 13:14 | Aktualizováno: 01.03.2021 / 14:01

Také Ukrajina začíná připravovat projekt na stavbu vysokorychlostní železnice. Železnice o evropském rozchodu 1435 mm by měla propojit Kyjev se Lvovem a hranicí s Polskem, Kyjev s Charkovem, Kyjev s Oděsou a Kyjev s Dniprem a Záporožím. První větev propojí Kyjev se Lvovem a polskou hranicí.

Projekt by mohl začít již v roce 2021 přípravou stavby koleje evropského rozměru od hranic s Polskem do železničního nádraží Sknyliv ve Lvově, ležícího nedaleko místního letiště. Stavba nejenom zrychlí a zjednoduší železniční spojení s Evropou, včetně České republiky, stane se také základem pro vysokorychlostní železnici propojující Kyjev a Lvov se zeměmi Evropské unie.

Dle ukrajinských plánů by koncem třetího desetiletí 21. století mělo v rámci ukrajinské vysokorychlostní železniční sítě jezdit 39 souprav a jejich služeb by mělo využívat pět milionů osob ročně. Síť, která by propojila Kyjev se Lvovem, Oděsou, Dniprem a Záporožím, by měl na základě koncese vybudovat a provozovat zahraniční investor. Ministr dopravy Ukrajiny Vladyslav Kryklij uvedl na fóru „Ukrajina-30.Infrastruktura“, že jihokorejská společnost Hyundai poskytne Ukrajině grant ve výši 2 mil. amerických dolarů na vypracování studie proveditelnosti.

Ukrajina má po USA, Kanadě a Rusku nejrozsáhlejší železniční dopravní síť na světě. Naprostá většina tratí má rozchod 1520 mm užívaný v zemích bývalého Sovětského svazu. Evropský rozchod má několik kratších železnic na západě země. Z Čopu vede kolej evropského rozchodu do Mukačeva v Zakarpatské oblasti, která je využívána slovenskou železnicí pro linku Košice – Mukačevo, z polského Přemyšlu pak do ukrajinské pohraniční stanice Mostyska-2.

Kromě výše uvedeného spojení z Polska do Lvova, je uvažováno i o obnovení dříve demontované koleje evropského rozchodu z železničního uzlu v Čopu do Užhorodu, čímž by se centrum Zakarpatské oblasti přímo napojilo na evropskou železniční síť.

Přestože stavba skutečně plnohodnotné sítě vysokorychlostní železnice na Ukrajině může být stále hudbou vzdálenější budoucnosti, faktem je, že v současné době Ukrajina realizuje v rámci programu „Velyke budivnyctvo“ řadu projektů zaměřených na stavby a rekonstrukci dopravní infrastruktury. Na modernizaci infrastruktury ukrajinské železnice a nákup nových vozů je v ukrajinském rozpočtu na rok 2021 vyčleněno 3,9 mld. ukrajinských hřiven (cca 3 mld. korun).

Vladimír Kadlec, ekonomický konzul, Generální konzulát České republiky ve Lvově


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688