Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Státní rozpočet  |  01.03.2021 14:22:06

Státní rozpočet za únor prohlubuje schodek na 86,1 mld. Kč (Komentář)

Stát hospodařil za první dva měsíce letošního rokudeficitem 86,1 mld. . Celkové příjmy poklesly meziročně o 5,4 % a výdaje naopak vzrostly o 18,1 %. Vzhledem k lednové statistice, domácímu vývoji pandemie a schválenému navýšení plánovaného rozpočtu není oznámený výsledek překvapením. Na příjmové straně nejvíce zaujme vývoj inkasa přímých daní. V případě daně z příjmu fyzických osob můžeme poprvé vidět čistý efekt daňových změn v letošním roce. Její inkaso kleslo meziročně o čtvrtinu, zatímco celkové daňové příjmy jsou nižší zhruba o deset procent. Do srovnání ale vstupují pouze první dva měsíce minulého roku, které ještě nebyly dotčeny covidovou krizí. Další výraznou položkou je daň z příjmu právnických osob, kterou ovlivňuje její čtvrtletní splatnost záloh. Proto aktuálně vykazuje největší ztrátu vůči plánu Ministerstva financí. Ten navíc stále počítá s původní verzí státního rozpočtudeficitem 320 mld. , čímž zveřejněný únorový výsledek ztrácí na vypovídací hodnotě. 

Na výdajové straně i v únoru největší roli hrály transfery podnikatelským subjektům, na které stát od začátku roku vynaložil zhruba 25 mld. . Naopak úspory vznikají na straně investic, které se potýkají s tradičním pomalým rozjezdem v novém roce. Na druhou stranu necelých 12 mld. je druhou nejvyšší únorovou hodnotou v historii. Nicméně stejně jako v případě příjmové strany je i tady v souvislosti s dalším vývojem obtížné vyvozovat hlubší závěry vzhledem k nejisté budoucnosti kompenzačních programů.

Pro letošek počítáme s deficitem státního rozpočtu 400 mld. . Celkové veřejné finance by tak prohloubily loňský rekordní deficit na 6,5 % HDP. Nicméně aktuální vývoj pandemie a reakce vlády vytváří riziko pro naší prognózu ve směru hlubšího deficitu. Březnový výsledek státního rozpočtu ukáže, jakým způsobem zareagovala ekonomika na další vládní opatření a do jaké míry se budou naplňovat nově představené kompenzační programy, které by vytvářely další náklady pro státní rozpočet.

Autor: František Táborský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688