Lynx (Lynx)
Makroekonomika  |  26.02.2021 17:15:27

Fed se nechystá zvýšit sazby, zaměřit se místo inflace chce na nezaměstnanost. Ekonomika USA v Q4 rostla o 4,1 %

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) konstatoval, že vakcína od společnosti Johnson & Johnson je bezpečná a účinná ze 64 % proti novému koronaviru. Vakcína má také výhodu, že je možné ji uchovávat v lednici až po dobu tří měsíců a je dostačující pouze jedná dávka místo dvou.

Míra nezaměstnanosti v Británii se v prosinci zvýšila z 5 % na 5,1 % a dosáhla tak nejvyšší úrovně od prvního kvartálu roku 2016. BOE predikuje, že až v dubnu skončí program pro zachování pracovních míst, nezaměstnanost se může vyšplhat až na 8 %. Obecně se však očekává, že britský ministr financí prodlouží tento program v březnu.

Míra inflace se v lednu v eurozóně zaznamenala výrazný nárůst na 0,9 % z poklesu 0,3 % v předchozím měsíci. Zvýšení inflace na tuto úrovně bylo v souladu s predikcemi analytiků.

Guvernér Fedu Jerome Powell před výborem pro finanční služby americké Sněmovny reprezentantů informoval, že americká centrální banka očekává, že dosažení inflačního cíle může trvat i tři roky. Agentura Reuters se domnívá, že Powell naznačil, že se Fed nechystá zvýšit sazby v nejbližších letech a místo inflace se hlavně soustředí na nezaměstnanost. Současná stimulační politika Fedu podle Powella umožnila výraznou podporu americkému hospodářství.

Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti klesly minulý týden na 730 tisíc žádostí. Jednalo se tedy o nejnižší úroveň za tři měsíce. Jelikož americký trh práce stále trpí lockdowny v mnoha státech nezdá se, že by v blízké době mělo dojít k výraznému snížení žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Ještě zůstaneme u americké ekonomiky, jelikož podle zpřesněných údajů tamní ekonomika dosáhla ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku meziročního růstu o 4,1 %. Ekonomové očekávají, že díky očkování a stimulům ze strany vlády i Fedu zaznamená americké hospodářství v letošním roce nárůst o 6 %.

Guvernérka ECB přistoupila k ústní intervenci vůči výnosům evropských dluhopisů, když oznámila, že ECB pozorně sleduje výnosy dlouhodobých dluhopisů, což zapříčinilo okamžité snížení výnosů daných dluhopisů, a tedy i zvýšení jejich cen.

The post Fed se nechystá zvýšit sazby, zaměřit se místo inflace chce na nezaměstnanost. Ekonomika USA v Q4 rostla o 4,1 % appeared first on LYNX Czech Republic.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688